Frågor om löparskor
Löparguider

Frågor om löparskor

Vilket underlag du springer på är en del som avgör vrå vilket sätt dina löparskor bör vara uppbyggda.

Frågor om löparskor 

Löparskorna är a och o för ditt löpsteg, din löprunda och dina upplevelser kring löpning. Det är inte alltid lätt att veta vilka skor man ska välja. Vi har här samlat svaret på många frågor om just löparskorna och vad du ska tänka på när du väljer modell.

Hur ser mitt löpsteg ut?

När du väljer modell ska du dels se till ditt fotvalv - är det högt, lågt eller normalt? - och sedan är det viktigt att ta hänsyn till hur foten rör sig. Med en löpanalys på Intersport får du på bara 15 minuter reda på hur ditt löpsteg ser ut och vilka krav du bör sätta på dina löparskor. 

Löparskor vid pronation?

I butik utgår våra experter från tre typer av behov beroende på din fotnedsättning i löpningen; Neutral pronation, underpronation och överpronation.  De flesta löpare pronerar, vilket betyder att foten faller mer eller mindre inåt. Det är fotens naturliga sätt att dämpa stöten och anpassa sig till underlaget. Har du en normal pronationsrörelse fungerar en neutralt uppbyggd löparsko.Om du, likt många andra, har lite för mycket pronationsrörelse så behövs en sko med mer stabilitet och stöd. 

Skor om jag underpronerar?

Vissa löpare kan ha en stel underpronerande fot, eller supinerande rörelse som det också kallas, och då behövs en neutralt uppbygd löpsko med extra bra stötdämpning, eftersom den typen av fot har lite brist på den naturliga pronationen som tar upp stöten.

Drop på löparskor – vad är det?

Drop är den höjdskillnad som skapas mellan din framfot och din häl när du har löparskorna på dig. Om skorna har ett drop-mått på 8 mm innebär det att skillnaden mellan skons främre- och bakre del är 8 mm.


 

Löparskor för asfalt?

Asfalt är kanske det vanligaste underlaget när man springer långlopp och maraton. Du ska helst inte träna på asfalt i mer än en och en halv timme åt gången, då det kan vara ansträngande för fötter, leder och ben som inte är vana. Ska du däremot springa ett maraton kan detta krävas för att succesivt vänja dig vid det hårdare underlaget. Då kan det vara bra att vänja kroppen genom längre pass. 

Vilka skor för att springa på löpband?

Visst kan det vara tråkigt och monotont att springa på löpbandet, men det är kanske ändå att föredra framför ett pass i ett februarikallt och halt Sverige. Löpbanden passar alla, nybörjare, motionärer och eliten. De nya banden har en bra dämpning och tekniska möjligheter att välja olika löpprogram och analysera din löpning efteråt. Dessutom kan du passa på att följa din favorit-TV-serie eller pumpa musik ur ett par ordentliga högtalare. Läs mer om skillnaden på att springa ute vs inne på löpband

Vad är trailskor?

Trailskor används för traillöpning, allstå när du springer i skog och ojämn mark. T.ex. Stora höjdskillnader och ojämna underlag eller om du ska ut på trail obstacle race, swimrun eller fjällmarathon. Här behöver du skor med bra grepp och tåligare ovandel som är anpassade för tuffare förhållanden. Löparskor med eller utan dubbar är beroend epå hur påfrestande löpningen blir och hur du upplever komforten. 

Vad finns det att välja på gällande ovandelen på löparskon?

En ovandel ska vara lätt och smidig men samtidigt ge stöd. En väldigt flexibel lättviktssko kan ha en strumpliknande, smidig överdel medan en stabil sko med mycket dämpning behöver en kraftfullare ovandel. En trend är runningskor med färre sömmar, eftersom att det innenbär risk för skav.

Vad betyder Gel, Air eller Boost mm?

Olika modellers olika benömningar kommer ofta från dess mellansula. Den är gjord av ett mellansulematerial – oftast EVA-plast – och stötdämpningsmaterial som kan heta saker som gel, air eller boost beroende på tillverkare. Asics har gel, Nike har air och adidas skor boost. Det är svårt att göra en mellansula som på samma gång är lätt och slitstark, men nu har i alla fall många tillverkare börjat med nya material som ger både ökad komfort och bättre ”kick” i steget.

Räcker de sulor som ligger i löparskorna?

Ett tag såldes runningskor med tekniska, uppbyggda innersulor. Men det är svårt att göra en innersula som passar alla fötter. Eftersom innersulans främsta funktion är att ge komfort åt foten så är de flesta innersulor i dag helt enkelt tunna och löstagbara vilket gör att man kan lägga i sina egna varianter. av till exempel formgjutna sulor vilket ger mer dämpning, komfort och stabilitet åt foten.

Vad påverkar löparskons yttersula?

Yttersulan skyddar skon och materialet i mellansulan. För femton år sedan gjordes yttersulan ofta i ett stycke. I dag kan den bestå uppemot 15 delar, eftersom fler delar ger en flexiblare sko. Materialet har ofta högst slitstyrka i hälen, eftersom de flesta motionärer landar på hälen. 

Löparskor online och i butik

Det är alltså både vilket underlag du springer på, hur din fot och ditt löpsteg ser ut som avgör vilka skor du ska ha och hur de bör vara uppbyggda. Kom in i butik eller hitta löparskor för dig på intersport.se  

Andra 'Löparguider' inlägg