Spring rätt med individuell sula
Löparguider

Spring rätt med individuell sula

Slipp ont knän och fötter när du löptränar

20 mars 2019

Skoinlägg hjälper dig belasta rätt

Många upplever inte alltid löpningen sådär flygande enkel som det ser ut i på bilder eller i filmer. Många har ont när de springer och begränsas av ömma knän, benhinnor och fötter. Något så enkelt som en sula anpassad efter din fot och ditt löpsteg i löparskorna kan hjälpa. Här berättar kiropraktor Daniel Hansson, som ofta träffar klienter med smärtor i fötter och knän, hur det går till.

Ont i knäna av löpning eller löparknä?

Många har ont på grund av nedsjunkna fotvalv i hålfoten. Det leder till en ökad vridning av underbenet och vidare upp i knäleden med värk som följd. Men med en individuellt anpassad sula får hålfoten rätt stöd och knäleden slipper påfrestningen, säger han.

– Det vanligaste problemet är att man överbelastar hälarna, men det är inte ovanligt att löpare får bekymmer med fotvalven på olika sätt, fortsätter han.

Mortons sjukdom

Mortons sjukdom är samlingsnamnet på ett fotproblem som också kan drabba löpare, om än i något mindre utsträckning än problemen med nedsjunkna fotvalv. Skadan innebär att det främre fotvalvet sjunker ihop, med klämskador på nerverna eller andra strukturer som följd. Vanliga symptom är smärtor och domningar på undersidan av framfoten, ofta mellan tredje och fjärde tån.

– Även här kan man använda en uppbyggd sula som ger avlastning under framfoten och lättar på trycket på nerverna, säger Daniel.

Inlägg till skor från Footbalance

Om du är löpare och har ont i foten så beror det nästan alltid på överbelastning. En individuellt anpassad sula avlastar foten så att du får mindre ont och leder till att du kan träna mer och bättre - med en starkare fot som resultat. På intersport samarbetar vi med Footbalance som erbjuder individuellt anpassade sulor. 


 

Sex snabba om sulor

Här kommer sex snabba frågor som du behöver hålla koll på när det gäller sulor.

 1. Varför behöver jag en anpassad sula?

  Skor tillverkas för att passa alla slags fötter medan sulan är framtagen för just din unika fot och fotställning. En anpassad sula gör att foten sitter som den ska i skon och både höger och vänster fot får det stöd som behövs. Skons funktion optimeras alltså genom att sulorna anpassar och skräddarsyr skorna just för dina behov.
 2. Vem har nytta av en anpassad sula?

  Alla gagnas av en dynamisk sula, både vardagsmotionären och elitlöparen. Sulan både aktiverar musklerna i foten samtidigt som den ger foten en anpassad avlastning.
 3. Vad är viktigt att tänka på när jag väljer en sula?

  Välj alltid en sula med så bra passform som möjligt. Sulan ska ge stöd på rätt ställen utan att klämma någonstans eller hindra fotens naturliga rörelser.
 4. Vad skiljer olika sulor från varandra?

  Det finns färdiga sulor ute i butiken, ofta med olika höjd på hålfoten, och vissa av dem kan även formas efter foten efter en snabb uppvärmning av sulan. Men det finns även personligt utformade sulor som anpassas direkt i butiken på bara fem till tio minuter. Du kan också få personligt anpassade sulor i butik som tar allt ifrån en timme upp till en vecka att tillverka.
 5. Kan jag klara mig med ett enda par sulor?

  Du kan absolut ha ett par sulor som du flyttar mellan skorna. Är sulorna anpassade efter din fot passar de troligen till nästan alla dina skor där hemma. Tränar du helt olika sporter så bör du till exempel ha en styvare sula till alpinskidåkning medan du väljer en smidig sula om du tränar löpning.
 6. När är det dags att byta sula?

  En enkel riktlinje om du löptränar är att sulan håller lika länge som skon. Har du däremot sulan varje dag på jobbet, åtta timmar om dagen, så kan du räkna med att den håller i ungefär ett år. Formen kommer aldrig att sjunka ihop, men den dynamiska effekten blir förbrukad snabbare om du använder den dagligen.

 

Undvik smärtor i fötterna

En fot består av 26 ben och 57 leder som alla ska kunna röra sig obehindrat för att foten ska må bra. Rent generellt är folk ganska omedvetna om utseendet på sina fötter och det kan leda till skador i onödan, menar Daniel.

– Vi löser inte problemet genom att inte röra foten. Det är istället viktigt att foten motiveras till rätt rörelse för att behålla sin styrka, rörlighet och flexibilitet. En stabil fot ger en helt annan balans och det är inte minst viktigt när vi blir äldre.

Spring i rätt skor

Springer du i rätt skor? Daniel rekommenderar ofta sina klienter att byta skor beroende på träning. Trail kräver en stabilare sko medan intervallträning blir skönare i en lätt och smidig sko. Sulan ska sedan komplettera skorna och ge ett ökat stöd eller större flexibilitet. Se till att du springer i rätt sko!

– Sulan underskattas av många men är otroligt viktig för såväl elitlöparen som vardagsmotionären. Det finns en anledning att vi bygger pyramider med basen neråt – stabila skor och starka fötter är en förutsättning för en stabil kropp.

Sulor och ilägg på Intersport

Det kan vara svårt att själv se om foten är neutral eller har en vridning åt något håll. Kom in till någon av våra butiker för att ta del av en gratis löpanalys inför ditt skoköp och för att hitta rätt sula. Vi har experter i samtliga butiker som hjälper dig lära känna dina fötter och därefter hitta rätt för din fot och ditt löpsteg. Vi är i en löpanalys så säkra på att de guidar dig till rätt sko att vi erbjuder en "Testa på riktigt"garanti. Du kan även ta del av en löpanalys med ett par skor du köpt online, ta med dem till butik så hjälper vi dig. 

Andra 'Löparguider' inlägg