Så hittar du en varm jacka
Outdoorguider

Så hittar du en varm jacka

Vi guidar dig rätt i jackdjungeln

30 oktober 2020

Hitta en jacka som värmer ordentligt

Nu när temperaturen har börjat smyga sig under nollstrecket kan det vara skönt att ha en snygg och varm vinterjacka som håller värmen i olika väder. Men jackdjungeln kan för många vara snårig och man vet oftast inte vad för sorts jacka man ska välja och vilket material som fungerar bäst. Inspireras och hitta jackor för alla väder!

Hur varm behöver din jacka vara?

Olika sorters fyllning passar olika väderförhållanden. Fundera hur mycket din jacka behöver utstå innan du väljer vilken jacka du ska köpa. 

Dunjackor

Dun passar perfekt för dig som vistas i kalla temperaturer men som samtidigt inte vill ha en för stor jacka. Dunfyllning ger mest värme i förhållande till vikt men isolerar sämre när det blir fuktigt. Däremot har vissa dunjackor en fuktspärr för att inte suga åt sig fukt. Dun är dessutom känsligt för tvätt och blir sämre ju mer det tvättas. Om du inte vill lämna in din dunjacka till kemtvätten gäller det att följa instruktionerna. Och glöm inte att du inte får centrifugera den!

Syntetjackor

På andra sidan skalan har vi syntetfyllning som passar dig som behöver hålla värmen när temperaturen pendlar runt noll grader. Till skillnad från dunfyllning klarar syntetfyllning fukt utan att isoleringsförmågan sjunker.


 

Kort eller lång jacka?

Beroende på din stil och ditt behov av värme är även längden bra att hålla koll på. En generell princip man kan tänka på är att ju längre jacka desto mer värme. Givetvis stämmer inte det om du jämför en tunn jacka som sträcker sig till knäna med en kortare dunjacka. Men om du jämför jackor med liknande isolering är längden en bra indikation på dess värmande effekt. 

Krage, huva och muddar

Att ta en titt på jackans krage, huva och muddar är ett bra tips. En dragkedja i kragen kan ge ordentligt skydd för vind eller nederbörd precis som en ordentlig huva. Å andra sidan kan huvan vara i vägen om jackan är tänkt att användas under en skaljacka eller liknande. En jackas muddar kan också skapa värme, eller kanske mer skydda från kyla. I halslinningen, i nederkant och vid ärmsluten!

Checklista innan du köper vinterjacka

Det är som sagt inte lätt att bestämma vilken jacka som ska inhandlas för säsongen. Här är två delar att ta hänsyn till. 

Kolla igenom din garderob

Vad har du för sorts jackor i din garderob? Vilka färger och modeller? Vilken eller vilka använder du mest och till vad? Kolla igenom dina befintliga jackor så får du bättre koll på vad för sorts jacka som du saknar. 

Vilka är dina behov? 

Ska du ha en jacka med eller utan huva? Behöver den ha god andningsfunktion? Vara vattentät? Lätt kunna packas ner i en väska? Vad för detaljer och material du ska ha beror väldigt mycket på din stil, vad för temperatur du ska vistas i och hur kall du är av dig.

Vad ska du använda den till?

Beroende på var och ur du ska använda din nya jacka är det olika egenskaper du ska ta en titt på. Ska den användas i naturen, i staden, när du aktiverar dig eller bara för att se snygg ut? Olika membran och vattenpelare kan vara bra att utgå ifrån om den ska användas i naturen eller vid olika kativiteter. Medan passform och designdetaljer kanske är vad du ska titta mer efter om det är en jacka med främst modeegenskaper du vill ha.

Jackor på Intersport

På Intersport har vi ett brett utbud av jackor av olika slag. Allt från skaljackorregnjackor och lättviktsjackor till skidjackor och vinterjackor. Välkommen in till våra butiker för att prova ut rätt jacka för dig samt får råd och hjälp av våra kunniga säljare. Vet du vad du söker kan du köpa jackan online och få fri frakt till valfri butik. vill du prova jackan eller känna på jackan innan du köper den kan du reservera den online och köpa först när du kommer till vår butik med hjälp av vår tjänst boka och hämta.

Andra 'Outdoorguider' inlägg