30 tips på utomhusaktiviteter för familjen
Outdoorguider

30 tips på utomhusaktiviteter för familjen

Mängd tips på utomhusaktiviteter för hela familjen.

27 augusti 2021

Familjeaktiviteter utomhus

Många vill vara ute mer, få frisk luft och röra på sig. Men vad ska man göra utomhus? Vi ger en mängd tips på utomhusaktiviteter för hela familjen. Anpassa efter vad ni tycker är kul, väder, hur mycket tid ni har och hur gamla barnen är.

Tips på uteaktiviteter med barn 

 1. Utomhusbingo - Rita upp valfritt antal rutor (lika. många på bredden som på längden) och fyll dem med bilder, ritade motiv eller ord på det ni tror och hoppas hitta ute idag. När man hittat det, gör ett kryss. Försten till en rad; BINGO!
 2. Norsk karaoke - En i familjen pluggar i hörlurar, den låten som spelas ska hen försöka nynna till, publiken ska försöka gissa vilken låt som spelas. Gör det som en kul grej och försök ta så många ni kan tillsammans eller dela upp er i lag och tävla lite. 
 3. Bygg koja - Att gemensamt bygga en koja är både en bra samarbetsövning och väldigt kul. Att sen äta mellanmål i kojan ni byggt ger både glädje och stolthet. 
 4. Gör en hinderbana - En klassiker som aldrig blir tråkig. Kan göras i oändliga konstellationer och med olika syften, för att bara ha kul, för att öva balans eller för att få upp pulsen riktigt ordentligt. Få mer tips för att träna med familjen
 5. Sitt utomhus med filtar och lyssna på ljudbok - Magi!
 6. Åk till stranden - oändliga vidder för den med spring i benen, gräva ett sandslott eller plaska i havsbrynet med gummistövlar på. 
 7. Bada året om - Kanske inte för familjen med de yngste barnen när det är för kallt, men varför inte utmana tonårsbarnen med i ett dopp i en sjö eller havet.
 8. Undersök små fynd i naturen med en lupp - Med en lupp framför ögat behöver man inte mycket mer för att få timmarna att gå. Det finns så mycket att undersöka, alt från mossa och dagg på grässtrån till myror och andra insekter. 
 9. Gör en femkamp - Låt alla i familjen välja varsin gren, dela upp er i lag (eller kör individuellt) och låt tävlingen börja. 
 10. Laga mat utomhus - Allt smakar lite bättre utomhus, oavsett om ni grillar korv, gör pinnbröd eller har med er mer utrustning för att grilla fisk ni fångat själva.
 11. Åk skridskor - När det blir riktigt kallt är isen en av de bästa platserna att befinna sig. Men ta det försiktigt och tänk på issäkerheten
 12. Plantera tillsammans - gör trädgården fin för säsongen, plantera om eller odla små krukor som ni kan ta in.  
 13. Åk längdskidor tillsammans - På flera platser i Sverige görs spår av konstgjord och bevarad snö och möjligheten att åka längdskidor finns ofta tidigare än man kan tro. 
 14. Klättra i träd - Ingen är väl för gammal för att klättra i träd? Det är bara en inställningsfråga. Kanske blir barnen lite förvånade om de av en vuxen får frågan "Vill du följa med mig ut och klättra i träd?" Man kan tänka sig att svaret inte dröjer. 
 15. Gör en cykelutflykt - På cykel kan man lite snabbare komma lite längre och kanske vidgas vyerna för vad man kan hitta på. 
 16. Leta efter djur i skogen - ta med er en bok med djur eller använd google. Se vad ni kan hitta, både små och stora djur. Eller deras avtryck i marken, hur de ätit på olika träd och buskar eller deras bajs. 
 17. Hopknuten marsch - knyt ihop ett ben från varje person och försök ta er runt huset eller ett varv på en äng. Avancera genom att knyta ihop er tre eller gör det hela till en tävling. 
 18. Plocka skräp - Låt alla i familjen ha varsin påse, t.ex. en person ansvarar för plast, en för papper och en för övrigt. Ge er ut på jakt och försök fylla påsarna med saker som inte ska ligga i naturen.  
 19. Gå till en utkiksplats - Snacka om att man ser saker på ett annat sätt uppifrån, bilar blir pyttesmå, människor syns knappt och kanske får ni syn på skolan eller ert hem. Är ni på en avskild plats där ni inte stör andra är det också en häftig frihetskänsla att skrika så högt man bara kan.  
 20. Lek Kims lek - Ta fram ex antal föremål från naturen, trädgården eller saker från ryggsäcken. Placera dem tydligt på en filt eller bricka och studera föremålen noga. Därefter får en person blunda samtidigt som den andra plockar bort ett av föremålen. Öppna ögonen och gissa!
 21. Gå all in i dunkgömme - Det är få grejer barn tycker är så kul som när föräldrar, eller andra vuxna, går in helt i leken. Spring ditt snabbaste och strunta i om du blir smutsig.
 22. Gör en skattjakt i trädgården - Rita tillsammans ut trädgården på ett papper, garage, sandlåda, lekstuga? Låt därefter en utav er göra ett kryss på kalendern där en skatt ligger. Om ni har en mindre trädgård kan ni gömma ledtrådar eller lappar på flera platser. En klädnypa i lekstugan och nästa ledtråd på tvättstrecket osv. 
 23. Ta med en kikare ut och upptäck naturen på nära håll. Det är inte klokt hur länge man kan bli fast av att se skogsdungen på andra sidan eller bilarna som kör på en bro längre bort. 
 24. Låt barnen bestämma hela tiden ni är ute - Tvinga dig själv att inte stå med pekpinnen utan bara hänga på. Vill de att du ska åka rutschkana, leka jage eller göra kullerbyttor - då gör du det. 
 25. Spela kubb - Kubb är definitivt inte bara ett sommarspel, lika kul året om.
 26. Pulkarace - så fort snön är på marken är pulkaracet givet!
 27. Lek affär - Här är det bara kreativiteten som sätter stopp. Kanske har ni en mataffär, en byggaffär eller en fantasiaffär där man kan köpa precis vad som helst.
 28. Spela brännboll - Kanske lite svårt på bara en familj, fråga några fler och ha roligt tillsammans. 
 29. Fotografera - Ta med er en kamera eller mobilen ut och leta efter vackra, eller knasiga grejer att fotografera.
 30. Gå ut och spring tillsammans - Löpning kan varieras för att passa de flesta familjekonstellationer. Få mer inspiration till löpning med barn här.

Kläder för utomhusaktiviteter

För att njuta så mycket som möjlighet av er stund utomhus är det viktigt med rätt kläder. Läs mer om kläder efter väder, hur du bäst klär barnen samt klädtips för de minsta. Och glöm inte att ha mjuka kläder redo för när ni kommer in igen, soffhänget efter en stund utomhuslek är helt underbar. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg