30 tips på utomhusaktiviteter för familjen
Outdoorguider

30 tips på utomhusaktiviteter för familjen

Mängder av tips på utomhusaktiviteter för hela familjen.

10 maj 2022

Familjeaktiviteter utomhus

Många vill vara ute mer, få frisk luft och röra på sig. Men vad ska man göra utomhus? Vi ger en mängd tips på utomhusaktiviteter för hela familjen. Anpassa efter vad ni tycker är kul, väder, hur mycket tid ni har och hur gamla barnen är.

Tips på uteaktiviteter med barn 

 1. Laga mat utomhus - Allt smakar lite bättre utomhus, oavsett om ni grillar korv, gör pinnbröd eller har med er mer utrustning för att grilla fisk ni fångat själva. Inspireras mer i vår guide laga mat med stormkök.
 2. Utomhusbingo - Rita upp valfritt antal rutor (lika många på bredden som på längden) och fyll dem med bilder, ritade motiv eller ord på det ni tror och hoppas hitta ute idag. När man hittat det, gör ett kryss. Försten till en rad; BINGO!
 3. Gör en hinderbana - En klassiker som aldrig blir tråkig. Kan göras i oändliga konstellationer och med olika syften, för att bara ha kul, för att öva balans eller för att få upp pulsen riktigt ordentligt. Få mer tips för att träna med familjen
 4. Bygg koja - Att gemensamt bygga en koja är både en bra samarbetsövning och väldigt kul. Att sen äta mellanmål i kojan ni byggt ger både glädje och stolthet. 
 5. Sitt utomhus med filtar och lyssna på ljudbok - Magi!
 6. Lek Kims lek - Ta fram ex antal föremål från naturen, trädgården eller saker från ryggsäcken. Placera dem tydligt på en filt eller bricka och studera föremålen noga. Därefter får en person blunda samtidigt som den andra plockar bort ett av föremålen. Öppna ögonen och gissa!
 7. Åk till stranden - oändliga vidder för den med spring i benen, gräva ett sandslott eller plaska i havsbrynet med gummistövlar på. 
 8. Plocka skräp - Låt alla i familjen ha varsin påse, t.ex. en person ansvarar för plast, en för papper och en för övrigt. Ge er ut på jakt och försök fylla påsarna med saker som inte ska ligga i naturen.  
 9. Bada året om - Kanske inte för familjen med de yngsta barnen när det är för kallt, men varför inte utmana tonårsbarnen med i ett dopp i en sjö eller havet.
 10. Undersök små fynd i naturen med en lupp - Med en lupp framför ögat behöver man inte mycket mer för att få timmarna att gå. Det finns så mycket att undersöka, alt från mossa och dagg på grässtrån till myror och andra insekter. 
 11. Gör en femkamp - Låt alla i familjen välja varsin gren, dela upp er i lag (eller kör individuellt) och låt tävlingen börja. Inspireras i vår guide: femkamp med en tvist.
 12. Plantera tillsammans - gör trädgården fin för säsongen, plantera om eller odla små krukor som ni kan ta in.  
 13. Norsk karaoke - En i familjen pluggar i hörlurar, den låten som spelas ska hen försöka nynna till, publiken ska försöka gissa vilken låt som spelas. Gör det som en kul grej och försök ta så många ni kan tillsammans eller dela upp er i lag och tävla lite. 
 14. Klättra i träd - Ingen är väl för gammal för att klättra i träd? Det är bara en inställningsfråga. Kanske blir barnen lite förvånade om de av en vuxen får frågan "Vill du följa med mig ut och klättra i träd?" Man kan tänka sig att svaret inte dröjer. 
 15. Gör en cykelutflykt - På cykel kan man lite snabbare komma lite längre och kanske vidgas vyerna för vad man kan hitta på. 
 16. Leta efter djur i skogen - ta med er en bok med djur eller använd google. Se vad ni kan hitta, både små och stora djur. Eller deras avtryck i marken, hur de ätit på olika träd och buskar eller deras bajs. 
 17. Hopknuten marsch - knyt ihop ett ben från varje person och försök ta er runt huset eller ett varv på en äng. Avancera genom att knyta ihop er tre eller gör det hela till en tävling. 
 18. Gå till en utkiksplats - Snacka om att man ser saker på ett annat sätt uppifrån, bilar blir pyttesmå, människor syns knappt och kanske får ni syn på skolan eller ert hem. Är ni på en avskild plats där ni inte stör andra är det också en häftig frihetskänsla att skrika så högt man bara kan.  
 19. Gå all in i dunkgömme - Det är få grejer barn tycker är så kul som när föräldrar, eller andra vuxna, går in helt i leken. Spring ditt snabbaste och strunta i om du blir smutsig.
 20. Åk skridskor - Flera ishallar är öppna året om, bara att snöra på sig skridskorna och ge sig ut. Bor du långt norrut är de riktiga isarna ritkgit kul - men ta det försiktigt och tänk på issäkerheten
 21. Ta med en kikare ut och upptäck naturen på nära håll. Det är inte klokt hur länge man kan bli fast av att se skogsdungen på andra sidan eller bilarna som kör på en bro längre bort. 
 22. En ja-dag! Låt barnen bestämma hela tiden ni är ute - Tvinga dig själv att inte stå med pekpinnen utan bara hänga på. Vill de att du ska åka rutschkana, leka jage eller göra kullerbyttor - då gör du det. 
 23. Spela kubb - Kubb är definitivt inte bara ett sommarspel, lika kul året om.
 24. Testa att cykla downhill.
 25. Gör en skattjakt i trädgården - Rita tillsammans ut trädgården på ett papper, garage, sandlåda, lekstuga? Låt därefter en utav er göra ett kryss på kalendern där en skatt ligger. Om ni har en mindre trädgård kan ni gömma ledtrådar eller lappar på flera platser. En klädnypa i lekstugan och nästa ledtråd på tvättstrecket osv. 
 26. Lek affär - Här är det bara kreativiteten som sätter stopp. Kanske har ni en mataffär, en byggaffär eller en fantasiaffär där man kan köpa precis vad som helst.
 27. Spela brännboll - Kanske lite svårt på bara en familj, fråga några fler och ha roligt tillsammans. 
 28. Fotografera - Ta med er en kamera eller mobilen ut och leta efter vackra, eller knasiga grejer att fotografera.
 29. Gå ut och spring tillsammans - Löpning kan varieras för att passa de flesta familjekonstellationer. Få mer inspiration till löpning med barn här.
 30. Besök en 4H-gård och ta del av livet på landet med allt vad det innebär. 

Mer rörelse mindre skärmtid

Olika skärmar är en del av de flesta föräldrars vardag idag. Det har mängder av fördelar men innefattar ofta inte allt för mycket rörelse. Hur ska en då göra för att få dem att släppa surfplattor och mobiltelefoner – se våra 9 tips för mindre skärmtid och mer rörelse.

Kläder för utomhusaktiviteter

För att njuta så mycket som möjlighet av er stund utomhus är det viktigt med rätt kläder. Läs mer om kläder efter väder, hur du bäst klär barnen samt klädtips för de minsta. Och glöm inte att ha mjuka kläder redo för när ni kommer in igen, soffhänget efter en stund utomhuslek är helt underbar. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg