Checklista: gör er redo för förskolestart
Livsstilsguider

Checklista: gör er redo för förskolestart

Med vår checklista får du koll på vad barnen behöver på föris.

1 augusti 2022

Allt som behövs när barnen börjar förskola

Att kidsen inte bryr sig om vädret på alls samma sätt som vuxna, beror det på att de ofta har bättre kläder eller en mer lekfull inställning till livet? Kanske båda delar! Se vilket fall till att de har grejerna de behöver för förskolan, så de kan fortsätta ha så där jättekul oavsett väder och vind. Vår checklista ger dig en bra indikation på vad du inte får glömma till föris.  

Läs mer: Tips på hur du klär de små barnen!

  1. Regbyxor och regnjacka
  2. Gummistövlar 
  3. Skor
  4. Extra kläder
  5. Handskar
  6. Mössa och keps
  7. Fleecetröja
  8. Underställ
  9. Vinteroverall
  10. Kängor

Regnkläder

Barn tycker ofta regn är riktigt kul, något som vi vuxna ibland har svårt att förstå oss på. De hoppar i vattenpölar och gapar mot ösregnet. Ett ordentligt regnställ är en väl värd investering för barnen på förskolan. Det finns en massa färger och kan ofta ärvas eller skickas vidare till syskon och familjekompisar eller säljas när storleken plötsligt inte längre passar. 

Stövlar

Att en vattenpöl kan vara så kul? Med bra gummistövlar kan barnen kan hoppa tills de inte orkar mer. Ett bra tips är att dessutom ha ett par fodrade gummistövlar eller ett par sköna raggsockar med sig för att kunna använda gummistövlarna även när det börjar bli kallt ute. Ett par ullsockar håller värmen även om det råkar bli lite fuktigt i stöveln vilket är väldigt bra. 

Skor

När det äntligen slutat regna kan de varken supersmidiga eller supersnabba gummistövlarna bytas ut mot andra väldigt snabba skor.  Ett par slitstarka och sköna sneakers, löparskor eller sandaler, beroende på hur många grader det är ute, är bra att ha på förskolan. Här är skor med kardborreband optimalt för att göra det enklare för barnen att själva klä på sig. 

Extrakläder

Gällande antalet ombyten på förskolan känns det ibland som att det inte spelar någon roll hur många som tas med, att de alltid förbrukas vilket fall. Bra att alltid ha i facket eller lådan på barnens plats är två t-shirts, tröjor och byxor eller tights samt strumpor och underkläder. När något smutsigt åker med hem, åker något nytt med tillbaka. Kan vara en riktigt surprise vad barnen har på sig på eftermiddagen när man kommer för at hämta dem. 

Vantar

Vantar kan, enligt barnen själva, vara ett av de minst omtyckta prylarna i lådan i facket. Inte nog med att de är besvärliga att ta på, de gör det dessutom svårare att ta upp spaden och greppa cykeln. Men det är än mindre omtyckt att frysa om fingrarna. Se till att ha sköna och så praktiska vantar som möjligt, gärna ett par stycken att byta med om de inte hinner torka, eller tappas bort, till efter lunch samt ett par regnvantar om vädret kräver det. 

Polokrage, mössa och keps

Det finns en mössa för alla årstider. Tunnare tygmössa när det är lite svalt, keps när solen skiner och en varm, stickad mössa när det är kallt ute. En extra mössa är alltid bra att ha om den första plötsligt kliar, sitter fel eller fått sig en svängom i en vattenpöl under förmiddagen. Dessutom är en polokrage eller annan halsduk ett gott råd när det börjar bli lite kyligare ute.  

Vindfleece eller tröja

När vi pratar om lager på lager principen är lager nummer två det som ska värma. En fleecetröja rekommenderas ofta som andra lager men det kan även vara en annan varm tröja eller vindfleece. Lika bra som mellanlager funkar fleecen som ytterplagg när vädret tillåter. Snacka om frihetskänsla när jackorna kan hänga kvar i tamburen! 

Underplagg

Om fleecetröjan rekommenderas som andra lager är det ett underställ som är bästa rådet närmast kroppen under kallare dagar på förskolegården. Ett fukttranporterande underställ håller barnen varma närmast kroppen samtidigt som eventuell fukt transporteras vidare för att undvika att de kyls ner. Skapar bra förutsättningar för att hålla barnen lagom varma och minskar risken för vredesutbrott på grund av värmeslag. 

Venteroverall

Små barn som just lärt sig gå är otroligt sött, små barn som just lärt sig gå iklädda i overall. Det finns nog inget sötare. Oavsett ålder är en bra overall ett måste på förskolan under längre tid än många tror. Med enbart ett underställ under kan barnen ha den praktiska vinteroverallen från höst till tidig vår och med fler lager under när det är som kallast ute.

Vinterskor

När vintern kommer ser de vuxna ofta mer mörker, kallare temperaturer och ostabila väglag. Barnen däremot, de ser möjligheterna att susa ner för backen i en pulka eller gå ihop med kompisarna för att bygga världshistoriens största snögubbe. Ett par vattentäta och varma vinterkängor gör att barnen fullständigt struntar i om det är snö och minusgrader eller slask och plusgrader.

Handla för föris och skolan på Intersport

Kom in till oss på Intersport när dina barn ska börja förskolan. Vi har det mesta du behöver för barn i de flesta åldrar och kunskapen för att svara på alla dina frågor om skolstart och annat. Vill du handla för skolstarten online har vi än större utbud på intersport.se. 

Andra 'Livsstilsguider' inlägg