Barn padelracket - detta bör du tänka på!
Racketsportguider

Barn padelracket - detta bör du tänka på!

Bra saker att ha koll på när du köper padelracket till barn.

Att välja padelracket för barn

Det är inte bara för vuxna padel har exploderat, även för de yngre. Allt fler barn väljer att testa på padeltennis och precis som de vuxna tycker de ofta det är väldigt roligt och blir fast. Inledningsvis går det väldigt bra att låna eller hyra racket, när kidsen kommit in i det mer är det ofta en god idé att köpa ett eget padelracket till barnet. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du köper racket för padel till barn.

Padelracket för barn

Precis som för en vuxen padelspelare gäller det för barn som ska köpa nytt padelracket att börja med att utgå från vilken form på padelracket som önskas. Spelar barnet helst med runt padelracket, ett diamantformat eller en hybridvariant; det droppformade. Kanske har barnet testat lite olika om hen har hyrt racket förut. I vår Köpguide för padelracket kan du läsa mer om vad som skiljer de olika formerna åt.

Skillnaden mellan padelracket för barn och vuxen?

Det som i det stora hela skiljer padelracket för barn från de anpassade för vuxna är dess storlek och hur mycket de väger. Barnen har mindre kraft i arm och handled för att orka svinga ett racket som inte är anpassat för barn.

Vikt

Att välja rätt vikt på padelracket för barnet är en förutsättning för barnets utveckling. En nybörjare bör välja ett lättare racket för att på ett mer lättmanövrerat sätt få igång spelet i första hand. Ju mer hen utvecklas behöver inte ”lättspelat” vara en av fokuspunkterna vid val av racket. En mer erfaren juniorspelare eftersöker ofta egenskaper som ger mer kraft och fart i spelet, då är det ett lite tyngre racket du ska välja efter. Givetvis utan att det blir klumpigt i spelet och heller inte för tungt för att barnet ska orka greppa, spela och springa med det helt obehindrat. 

Storlek på padelrackets grepp

Även storleken på skaftet görs för att barnen ska kunna kontrollera greppet och svingen på bästa sätt. Små händer, smalare grepp. För att få tillräcklig kraft och tryck i slagen är det viktigt att du kan greppa racket ordentligt. Viss justering av tjockleken kan göras genom att greppa om padelracket. Även tjockleken på det racket du väljer till ditt barn kan vara avgörande för spelet. Ett racket för barn är ofta någonstans run 26 mm - 33mm tjockt (att jämföra med ett för vuxen som är cirka 36 mm – 38 mm).

Hur länge barnracket?

Hur länge barnen bör spela med barnracket är upp till barnet. Hur långt de har kommit i utvecklingen både kroppsligt och på banan. Med tillräcklig styrka och viss vana inom padelsporten brukar 12 år vara en rimlig ålder för att gå upp till seniorracket.


 

Padelskor är nästa steg!

Förutom racket är ett par riktigt padelskor bra om barnen testat på padel ett tag och vet att hen vill fortsätta. Skorna är anpssade för rörelsemönster och underlag och ger flera fördelar jämfört med vanliga träningsskor. Läs mer om hur du ska välja padelskor.

Få mer hjälp hos oss!

Vill du ha mer hjälp att prova ut racket eller padelskor till barnen är du varmt välkommen in till någon av våra butiker. Vi hjälper dig ta fram rätt produkter utifrån ålder och erfarenhet och låter er prova i lugn och ro. Vill du ha snabbare hjälp online för att hitta rätt och få svar på några frågor kan du alltid vända dig till våra digitala säljare via vår chat. 

Andra 'Racketsportguider' inlägg