1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Välj rätt träningsskor för din träning

Varför ska du köpa skor anpassade för din träning? Vi har svaren och hjälper dig att välja rätt.

Man som tränar i träningsskor

Rätt skor när du tränar

Träning är härligt men är ändå en påfrestning för kroppen. Visste du t.ex. att om man hoppar så belastas kroppen med mer än 6 gånger din kroppsvikt? När man tränar är det därför väldigt viktigt att ha bra skor, men extra viktigt är det att ha rätt skor. Väljer du fel skor ökar risken för överbelastning och skador. Experterna lägger stor vikt vid att anpassa dina skor efter den träning du ska utföra och välja en sko med rätt dämpning, stadga och flexibilitet. Vad är skillnaden på träningsskor och löparskor? Varför köpa riktiga skor till gymmet? Vi hjälper dig!

Vilka skor för vilken träning?

För att välja rätt är det viktigt att du utgår från vilken typ av träning du utför och på vilket underlag. Lyfter du tungt på gymmet, går du på pass eller är det i crossfit-boxen vi hittar dig? Hitta en sko som är framtagen för din typ av träning och rörelsemönster. Men vad skiljer olika träningsskor från varandra och vad ska man tänka på beroende på vilken aktivitet du ska utföra?

Skor för styrketräning

När du styrketränar eller utövar tyngdlyftning eftersöks ofta en platt sko helt utan dämpning och mycket stabilitet i ovandelen. Dämpningen och stadgan i skon regleras bland annat av materialval och uppbyggnad. Du vill ha kontroll på foten och undvika den instabilitet som för mycket dämpning kan ge. Om du tränar mycket tygdlyftning, särskilt med tunga vikter, kan det vara bra att ta hjälp av en sko med en lite högre häl som ökar stabiliteten vid tunga lyft, en sk. tyngdlyftarsko.

Träningsskor högintensiv träning

För högintensiv träning med mycket hopp, höga knän och snabba rörelser vill du ha en stabil sko som inte tillåter foten att röra sig för mycket inne i skon utan fångar upp den och skyddar leder, ligament och knän. Men den måste samtidigt vara lagom lätt och smidig på foten så du kan träna explosivt utan att känna dig hindrad eller tyngd.

Indoorskor

För bollsporter och annan idrott inomhus är det ett par inomhusskor du ska ha. Vid t.ex. basket och handboll sker många snabba vändningar och oförutsägbara situationer och fäste och stabilitet prio ett. En indoorsko ska ha bra grepp, utan att sulan färgar av sig, i golvet som ofta är ganska glatt i flera hallar och ge din fot bra stabilitet framförallt i sidled. Har du en sport eller en possition i din idrott som gör att du hoppar mycket är god stötdämpningen en ytterligare parameter att ha med. Spelar du fotboll och söker ett par fotbollsskor för indoor skiljer de sig en del från övriga sporter och det är en renodlad fotbollssko du ska gå på. 

Träningsskor för utomhusträning

Vilka skor du ska ha när du tränar beror helt på vad du tränar och hur underlaget ser ut. På utegym i skog och slirig terräng är greppet och stabiliteten viktig i kombination med en slitstark ovandel. Kombinerar du dessa pass med löpning (du kanske springer till och från utegymmet) så kan ett par trailskor vara ett bra alternativ. Om det är ett utegym på asfalt så kan dina vanliga löparskor absolut fungera, förutsatt att du inte kommer lyfta tungt.

Om du inte springer i samband med träningspasset utan tränar ute på altanen, på en asfaltsplan eller underlag som mer liknar ett inomhusgolv så välj en vanlig träningssko anpassad efter de aktiviteter du utför, för att få rätt stabilitet och dämpning.

Skor för gympa

För allsidig träning som gympa, step eller annan varierande konditionsträning finns flera mångsidiga allroundskor som är ett bra val här. Välj en smidig och relativt tajt sko med en sula som har lite mer dämpning, grepp och lagom med stabilitet i ovandelen så att den klarar av att dämpa stötar vid höga hopp, övningar i sidled och plötsliga förflyttningar.

Spinningskor

När du ska köra ett spinningpass kan du utan problem använda dina vanliga träningsskor. Det finns nästan alltid spännen eller pedalkorgar på spinningcyklar för att stabilisera skorna i pedalerna. Ett par cykelskor eller spinningskor däremot är anpassade efter spinningcykelns andra sida på pedalen där det finns ett speciellt fäste för spinningskon, för ett mer effektivt pass med mer driv i trampsteget, cykelskor fungerar på samma sätt. Men glöm inte att kontrollera vad det är för fästen på spinningcykeln innan så de funkar att klicka i.

Skor för löpning

Ska du löpträna är det löparskor som gäller, både på löpbandet och utomhus. Då gäller det att hitta rätt löparsko! Visst kan du använda ett par allround träningsskor för lättare uppvärmning eller nedvarvning på löpbandet, men för längre sträckor ska löparskorna på.

Byt ut träningsskorna

Precis som löparskor behövs även träningsskorna bytas ut kontinuerligt. De två vanligaste anledningarna till att du behöver byta ut dna träningsskor är att de slits ut eller att materialet förändras med tiden, till exempel att gummit torkat eller tyget nöts. Att träna i ett par gamla slitna skor är att träna i ett par mindre bra skor. Det påverkar skons grepp, dämpning och stadga.

Så får du skona att hålla längre

Förutom visuella defekter som ofta är ett tecken på att det är dags att byta skor är det också bra att vara uppmärksam på om golvet börjar kännas halt. Det är ett tecken på att gummit i sulan har börjat torka vilket kan innebära ökad skaderisk. Ett bra sätt att få dem att hålla längre är att använda dem på det sätt de är till för och inte använda dem ute som promenadskor eller till och från gymmet. Det sliter både på skona och på din kropp.

En bra riktlinje är att byta ut träningsskorna efter cirka två år om du tränar regelbundet och efter cirka tre år om du tränar mer sällan, cirka ett pass i veckan. Ta del av våra tips för att få skon att hålla i det långa loppet.

6 anledningar att välja träningsskor

Här är anledningarna att köpa skor anpassade för din träning och råden för att välja rätt. Oavsett vad du ska träna eller ta dig för är rätt skor anpassade för dina aktiviteter och din fot A och O. Hitta rätt skor och märk skillnaden, både på kort och lång sikt.

Varför riktiga träningsskor?

Löparskor, indoorskor eller padelskor i alla ära, men inte när du tränar. Här är sex av anledningar till varför du ska välja en träningssko istället för någon annan sko när du tränar.

Snygga träningsskor

Att träningsskorna ska vara kvalitativa och rätt för just din träning är såklart det allra viktigaste. Men det är ju också kul att ha ett par riktigt snygga träningsskor. Kanske en modell med en design du gillar, med ett häftigt print som piggar upp, med en snyggt placerad logga eller i en färg som du kan matcha dina träningskläder med.

Skor som skapar träningsmotivation

Visste du att många upplever snygga träningskläder och skor som en extra motivation att träna? Vi kan inte garantera att du når dina mål bara för att du köper snygga skor, men kanske känner du dig lite mer peppad vilket i sin tur kan göra att du lättare når dina mål.

Smellwell förhindrar illaluktande skor

Om du ofta tränar på morgonen eller på lunchen så kanske träningsskorna blir liggade i väskan resten av dagen? Och alla vet ju att ett par fuktiga och svettiga träningsskor har en tendens att inte lukta rosor direkt... Ett bra tips för att absorbera fukt och svett, och få skorna att inte lukta så illa, är att lägga fuktabsorberande doftpåsar i dem. Investera i ett par Smell Well-påsar som du lägger i skorna efter varje pass så slipper du dålig lukt.

Träningsskor på Intersport

Är du sugen på nya utmaningar, nya mål och nya resultat? Vill du fokusera mer på träningen och testa nya träningsformer, känna glädjen av att kroppen är igång och arbetar? Investera i att köpa bra utrustning, som till exempel ett par riktigt bra träningsskor! På Intersport har vi många års erfarenhet av träning och vi har mängder av träningsskor för dig. I våra butiker runt om i landet kan du få professionell hjälp med att hitta en sko som passar perfekt för dig och din träningsform. Du kan även hitta mängder av träningsskor online.