Elcykel test - hitta bästa elcykeln för dig
Cykelguider

Elcykel test - hitta bästa elcykeln för dig

Vi har testat och betygsatt för att du enklare ska kunna jämföra och hitta rätt.

Vilken elcykel är bäst i test?

Elcykeln gör att avstånden känns mindre och är ett miljövänligt transportsätt för många personer som inte ser bilen som ett hållbart alternativ. Att svara på frågan vilken elcykel som är bäst är inte helt enkel, detta är givetvis beroende på dina behov och hur du ska använda cykeln. Det som är den bästa elcykeln för den ena kanske inte alls stämmer överens med vad någon tycker. Utgå ifrån dina behov och ta del av vårt test som det enklare att välja rätt elcykel för just dig. Läs mer om betygen längst ner!

Prisvärd elcykel från Aspenäs

Prisvärd elcykel i klassisk modell med 28” hjul där du kan får hjälp av motorn i tre olika effektlägen. Med sju växlar får du en cykel som är mer anpassad för att cykla uppför, mer flexibelt motstånd och, om de används på rätt sätt, möjlighet att optimera batteriets kapacitet så att det räcker längre

Växlar: 7 växlar
Motor: Framhjulsmotor med batterieffekt på 374,4 Wh vilket ger en räckvidd på upp till 50 km.
Cykeltyp: Stadscykel
Ordinarie pris: 11 999:-

Hybrid elcykel med lång batteritid

Stilren och modern elcykel med bluetooth, elcykelspecifik dämpargaffel och elegant och minimalistisk form. Passar dig som prioriterar kvalitet och stor cykelglädje under längre rundor.

Växlar: 9 utanpåliggande växlar.
Motor: Centermotor med batterieffekt på 418 Wh vilket ger en räckvidd på upp till 125 km.
Cykeltyp: Hybridcykel
Ordinarie pris: 19 999:-

Klassisk elcykel med allt du behöver

Elcykeln Elfriede passar dig som vill ha en klassisk fullt utrustad cykel med hög kvalitet, lång räckvidd och massor av utrustning för både långa och korta turer. Med centermotor går du upp något i pris men kan också förvänta dig en generellt sett bättre prestanda och mer naturlig upplevelse.

Växlar: 7 växlar
Motor: Centermotor med batterieffekt på 418 Wh vilket ger en räckvidd upp till 100 km
Cykeltyp: Stadscykel
Ordinarie pris: 22 999:-

Hopfällbar elcykel från Monark

Retroinspirerade hopfällbar elcykel med dubbla pakethållare och mindre hjul om 20". Denna cykel är perfekt för kortare sträckor eller att ta med sig i kollektivtrafiken för att cykla till stationen eller sista biten till jobbet från bussen.

Växlar: 3 växlar
Motor: Framhjulsmotor med batterieffekt på 418 Wh vilket ger en räckvidd på upp till 40 km
Cykeltyp: Stadscykel
Ordinarie pris: 17 999:-

Enkel elcykel av god kvalitet

Enklare elcykel till bra pris som är ett bra första alternativ för dig som vill testa på livet på två hjul med lite extra hjälp på traven. Display som visa återstående batterikapacitet och tre olika effektlägen som kan ge olika mycket assistans beroende hur din ork och cykelsträcka ser ut.

Växlar: 3 växlar
Motor: Framhjulsmotor med batterieffekt på 374,4 Wh vilket ger en räckvidd på upp till 45 km
Cykeltyp: Stadscykel
Ordinarie pris: 10 999:-

MTB-Elcykel från Merida

Elcykel med utvecklad terrängcykelgeometri för dig som uppskattar långa rundor på varierat och krävande underlag. En smidig MTB med motor, mycket korta kedjestag, dämpargaffel och dator med tre olika assistanslägen som passar den som har höga krav i den utmanande terrängen.

Växlar: 11 växlar utanpåliggande växlar.
Motor: Centermotor med batterieffekt på 500 Wh vilket ger en räckvidd på upp till 125 km.
Cykeltyp: MTB
Ordinarie pris: 35 000:-

Läs mer om hur du bäst vårdar batteriet på elcykeln.

Betyg på elcyklarna i testet

Fundera på hur mycket pengar du tycker det är värt att lägga, hur du ska använda cykeln samt hur vägen du mest kommer cykla ser ut. 

Backar

Här betygsätter vi hur väl anpassad cykeln är att driva i uppförsbacke. Med ett högre betyg här märks mindre skillnad på plattmark och uppförsbacke och en mer naturlig cykelupplevelse även uppför att förvänta sig. Det som påverkar detta betyget är främst hur många växlar cykeln har, ju fler desto lättare, och vart motorn är placerad, centermotor är att föredra i framför framhjulmotor på sträckor med många backar.

Lättrullad

Har du inte mycket uppförsbackar på din cykelsträcka är det istället betyget hur lättrullad cykeln är du ska hålla koll på. Det handlar främst om cykelns däck och deras uppbyggnad och kvalitet samt dess totalvikt. Ofta rullar cykeln även bättre om cykeln är försedd med utanpåliggande växlar, denna typ används ofta på sportigare cykelmodeller och gör kraftöverföringen från dina ben mer effektiv samt väger mindre än navväxlar.

Räckvidd

Räckvidden är ett betyg uppskattat på hur långt cykelns batteri kan ta dig, alltså hur mycket energi cykelns batteri kan lagra. Hur länge batteriets laddning räcker är helt upp till dig, trampar du mestadels själv med mindre hjälp från motorn håller batteriet betydligt längre än om du låter motorn i större utsträckning ta dig framåt. Det är även andra faktorer som spelar in, till exempel vindmotstånd, temperatur ute, hur du laddat batteriet samt din vikt och packning.

Elcykelservice

Lämna helst in cykeln hos en certifierad elcykelspecialist för originalservice en gång om året. Mellan servicetillfällena kan du tvätta cykeln varannan eller var tredje vecka. Använd en trasa att torka av cykeln med efter tvätt och spraya på rostskyddande olja på skruvar och rörliga delar. Se till att pumpa däcken regelbundet. Lågt däcktryck och en rostig kedja kan förkorta distansen du kommer.

Andra 'Cykelguider' inlägg