Elcykel test - hitta bästa elcykeln för dig
Cykelguider

Elcykel test - hitta bästa elcykeln för dig

Vi har testat säsongens el-cyklar för att du enklare ska kunna jämföra och hitta rätt.

2 september 2021

Vilken elcykel är bäst i test?

Elcykeln gör att avstånden känns mindre och är ett miljövänligt transportsätt för många personer som inte ser bilen som ett hållbart alternativ. Att svara på frågan vilken elcykel som är bäst är inte helt enkel, detta är givetvis beroende på dina behov och hur du ska använda cykeln. Det som är den bästa elcykeln för den ena kanske inte alls stämmer överens med vad någon tycker. Utgå ifrån dina behov och ta del av vårt test som det enklare att välja rätt elcykel för just dig.

Klassisk elcykel med allt du behöver

Sportig elcykel med batteriet stilrent placerat ramens undersida. Enkel och tydlig display som visar hastighet, effekt, laddnivå och hur långt den kraften kan ta dig.

 • Motorn sitter centralt i vevpartiet.
 • Belysning, skärmar fram och bak, lås och stöd.
 • Pedaltrycket mäts av sensorer.

Växlar: 9 växlar
Motor: Centralt placerad i vevpartiet
Cykeltyp: Hybridcykel
Ordinarie pris: 24 499:-

Prisvärd elcykel från Aspenäs

Prisvärd elcykel i klassisk modell med sju växlar får du en cykel som är mer anpassad för att cykla uppför, mer flexibelt motstånd och, om de används på rätt sätt, möjlighet att optimera batteriets kapacitet så att det räcker längre

 • Punkteringsskyddade Schwalbe-däck.
 • Upp till 25 km / h.
 • LCD-display som visar hastighet, batterinivå och sträcka.
 • Flera olika effektlägen, bl.a. "Walk mode".
 • Fullt utrustad med skärmar, stöd, godkänt lås, belysning, pakethållare och korg.

Växlar: 7 växlar
Motor: Framhjulsmotor med batterieffekt på 250 Wh.
Cykeltyp: Stadscykel
Ordinarie pris: 14 999:-

Hybrid elcykel med lång batteritid

Uppdaterad version där den viktigaste förändring är att batteriet nu sitter centrerat i diagonalröret, navväxel med justerbart växelöra och bredare däck.

 • Modell utvecklad och uppdaterad för fjärde gången.
 • Lättrullande hjul för pendling och fritidscykling.
 • Bekvämt upprätt positionering.

Växlar: 9 växlar.
Motor: Centermotor.
Cykeltyp: Hybridcykel
Ordinarie pris: 27 999:-

Monark

Snygg el-cykel med schysst retrodesign, matt finish i blått i kombination med brunt och ekrar och detaljer i guld. Cykeln passar lika bra i stan som på cykelleder och är enkel att manövrera.

 • 8,8 Ah batteri finns integrerat i pakethållaren bak
 • LED-display på styret som visar effektläge och laddnivå
 • Markandens mest stabila ram
 • Klassisk designen med influenser från dansk och holländsk cykeltradition
 • Pakethållare fram som både ger karaktär och praktisk funktion

Växlar: 7 växlar
Motor250 w elmotor i framhjulet
Cykeltyp: Stadscykel
Ordinarie pris: 20 999:-

Elcykel från Nakkamura

Elcykel som passar dig som vill ha en klassisk fullt utrustad cykel med hög kvalitet, lång räckvidd och massor av utrustning för både långa och korta turer. Med centermotor får du högre kvalitet på din cykling och kan generellt förvänta dig bättre prestanda och mer naturlig upplevelse.

 • Dämpad framgaffel och dämpad sadelstolpe för extra god komfort.
 • Fullt utrustad med godkänt lås, belysning, skärmar, stöd och pakethållare. 
 • Hydrauliska skivbromsar både på hand- och fotbroms.

Växlar: 8 växlar
Motor: Centermotor med batterieffekt på 400 Wh
Cykeltyp: Stadscykel
Ordinarie pris: 27 999:-

Läs mer om hur du bäst vårdar batteriet på elcykeln.

Fler saker att ta i beaktning

Fundera på hur mycket pengar du tycker det är värt att lägga, hur du ska använda cykeln samt hur vägen du mest kommer cykla ser ut. 

Backar

Hur väl är cykeln anpassad för att driva i uppförsbacke. På en bättre cykel märks mindre skillnad på plattmark och uppförsbacke och en mer naturlig cykelupplevelse även uppför att förvänta sig. Det som påverkar detta är främst hur många växlar cykeln har, ju fler desto lättare, och vart motorn är placerad, centermotor är att föredra i framför framhjulmotor på sträckor med många backar.

Lättrullad

Har du inte mycket uppförsbackar på din cykelsträcka är det istället mer väsentligt att hålla koll på hur lättrullad cykeln är på. Det handlar främst om cykelns däck och deras uppbyggnad och kvalitet samt dess totalvikt. Ofta rullar cykeln även bättre om cykeln är försedd med utanpåliggande växlar, denna typ används ofta på sportigare cykelmodeller och gör kraftöverföringen från dina ben mer effektiv samt väger mindre än navväxlar.

Räckvidd

Räckvidden motsvarar hur långt cykelns batteri kan ta dig, alltså hur mycket energi cykelns batteri kan lagra. Hur länge batteriets laddning räcker är helt upp till dig, trampar du mestadels själv med mindre hjälp från motorn håller batteriet betydligt längre än om du låter motorn i större utsträckning ta dig framåt. Det är även andra faktorer som spelar in, till exempel vindmotstånd, temperatur ute, hur du laddat batteriet samt din vikt och packning.

Elcykelservice

Lämna helst in cykeln hos en certifierad elcykelspecialist för originalservice en gång om året. Mellan servicetillfällena kan du tvätta cykeln varannan eller var tredje vecka. Använd en trasa att torka av cykeln med efter tvätt och spraya på rostskyddande olja på skruvar och rörliga delar. Se till att pumpa däcken regelbundet. Lågt däcktryck och en rostig kedja kan förkorta distansen du kommer.

Andra 'Cykelguider' inlägg