Gör din cykel redo inför vårpremiären
Cykelguider

Gör din cykel redo inför vårpremiären

Vi guidar dig till en cykel som är redo att möta våren

2 april 2018

Visst går det utmärkt att cykla året runt! Men för den som har låtit cykeln stå under vintern är det nu dags att ta fram den från förrådet och låta däcken möta rullgruset på asfalten. 

För att få bästa möjliga start på cykelsäsongen kan det vara en bra idé att se över din cykel innan du ger dig ut. En cykel är tyvärr inte underhållsfri, men tar du hand om den väl kan den i gengäld ge dig glädje och motion i minst 10 år. 

Vi guidar dig till en cykel som är redo för vårpremiär:

Tvätta

Se till att cykeln är ren från smuts och eventuell rost. Använd ljummet vatten och en borste, exempelvis diskborste eller tandborste går bra. Specialtvättmedel finns att köpa annars funkar även diskmedel eller såpa. 

Kedjan

Torka av kedjan med trasa eller borste. Behöver den smörjas gör du det efter att den är rengjord. Tips är att göra detta dagen innan du ska använda cykeln så att oljan får sjunka in. Torka sedan av eventuellt överflöd av olja.

Reflexer och lysen

Det är lag på att ha fungerande reflexer och lysen på cykeln för att vara synlig i trafiken. Det ska finnas reflexer på cykelhjulen, på det främre ska det vara vitt och på den bakre ska det vara rött. Detsamma gäller lampor: framljuset ska ha ett vitt fast sken och bak ska vara rött. Se till att batterierna fungerar.

Däck

Cykeldäck är gjorda av gummi, som är en färskvara. Kolla därför över däcken, är de för torra eller spruckna blir det lätt punktering, är de nedslitna på mitten kan de bli halkiga. Men ser däcken bra ut är det bara att pumpa dem! Pumpa dem ganska så hårt för att minska risk för punktering och för att få ett bra flow när du cyklar.

Bromsar

Ta en liten provrunda med din cykel och testa om bromsarna tar lagom hårt. Vajrarna kan behöva spännas åt om bromsarna inte tar. Dem kan du skruva åt själv uppe vid styret. Kolla också så att klossar och belägg inte är slitna om du har fälg- eller skivbromsar. 

Se att pakethållare, stänkskärm och sadel sitter som de ska. De kan behövas skruvas åt vid eventuellt glapp eller böjas till om de sitter snett. Även växlarna kan behövas se över!

Och hörrdu, i Sverige är det lag på cykelhjälm upp till 15 års ålder men även vuxna kan råka ut för allvarliga cykelolyckor - så på med hjälmen!

 

Andra 'Cykelguider' inlägg