Frågorna du vill ha svar på inför elcykelköpet
Cykelguider

Frågorna du vill ha svar på inför elcykelköpet

Vad är en elcykel? Vad kostar den och hur långt kommer jag på laddat batteri?

21 augusti 2022

Köp elcykel med kunskap

Våren är här efter flera långa, mörka månader. Det börjar bli dags att plocka fram eller köpa en ny cykel. Och varför då inte investera i en elcykel? Då har du kommit rätt, här svarar vår expert på de vanligaste frågorna om elcyklar!

Vad är en elcykel?

En elcykel ser ut precis som en vanlig cykel och finns, precis som vanliga cyklar, i olika modeller så som hybridcykel, stadscykel och MTB. Det som definierar en elcykel är den elektroniska motorn och batteriet. 

Varför elcykel? 

Miljömedvetenhet och ett ökat fokus på den egna hälsan. Där har ni två faktorer och drivkrafter som manat på trenden om att allt fler väljer att investera i en elcykel. Framförallt för pendling då du beroende på motivation, ork, cykelväg och väder kan välja hur mycket, eller lite, hjälp du vill ha. Att cykla till exmpel till jobbet har många fördelar, till exempel:

 • Du får bra motion.
 • Elcykel är betydligt bättre för miljön än att köra bil.
 • Du sparar pengar i längden.
 • Du får tid över till annat när du träningen görs under transporten (beroende på hur mycket hjälp du tar av motorn).
 • Du slipper bilköer om du cykelpendlar.
 • Upplev mer flexibilitet och större frihet.

Vilken elcykel är bäst i test?

Vad som är den bästa elcykeln är helt upp till dig, dina behov och hur du ska använda den. Ta en titt på vårt test för att få bättre koll på vilken som passar dig bäst. 

Vad kostar en elcykel? 

Vad en elcykelkostar skiljer sig i pris, det är en avancerad utvecklad produkt med många tekniska detaljer och funktionaliteter. Och priset är därefter. En elcykel kostar oftast över 10 000 kr, och en billigare elcykel än så bör kontrolleras för att säkerställa dess kvalitet. Beroende på märke, funktioner och kvalitet finns det elcyklar som kostar upp mot 40 000 kr också. Vilken prisklass du bör ligga i är beroende på dina krav och hur mycket mycket den ska användas.

Vad skiljer en dyr från en billig elcykel?

Det som främst gör att en elcykel är dyrare än en vanlig cykel är batteriet. Vad som skiljer en dyr från en billig elcykel är till stor del batteriets kapacitet. Utöver det skiljer även vikten, antalet växlar, ju fler desto dyrare cykel men bättre cykelupplevelse, och vart motorn sitter, där en centermotor ofta är ett bättre val än en framhjulsmotor.


 

Hur långt räcker batteriet på en elcykel?

Det beror på vilken cykelmodell du fastnat för och hur mycket hjälp du vill få av motorn. Nedan ser du en uppskattning på hur långt batterier med olika kapacitet kan ta en person som väger cirka 80 kg. Se också frågan nedan vad som påverkar hur långt cykelns batteri tar dig.  Nedan gäller för framhjulsmotor, med centermotor kommer man generellt  längre.

BatterikapacitetUngefärlig sträcka
280 Wh Upp till 40 km
320 Wh Upp till 45 km
360 Wh Upp till 50 km
400 Wh Upp till 55 km
500 Wh Upp till 70 km

Vad påverkar hur långt batteriet räcker?

Hur långt du kommer med ett fulladdat batteri skiljer sig åt. Den främsta komponenten är batteriets kapacitet, hur mycket energi batteriet kan lagra efter laddning. Andra faktorer som påverkar:

 • Vilken assistensnivå du använder, dvs hur mycket du tar hjälp av batteriet, tar du mindre hjälp räcker laddningen längre.
 • Vind och temperatur ute.
 • Din vikt och packning.
 • Däcktryck, välpumpade däck kräver mindre av batteriet.
 • Hur batteriet laddats tidigare.

Hållbarhet för ett batteri till elcykel?

Hur länge ett elcykelbatteri håller varierar beroende på varumärke och kvalitet. Som riktlinje kan man utgå ifrån att det håller åtminstone i tre år eller för minst 800 laddningar. Ofta räcker ett batteri längre än så och håller bra kapacitet för de allra flesta.

Vad är skillnaden mellan framhjulsmotor och centermotor?

Den främsta skillnaden är possitionen, alltså vart batteriet sitter. Det är också skillnad på batteriets kapacitet, motorns driv och hur känslan på cykeln upplevs där en centermotor är ett bättre val.


 

Hur cyklar jag med en elcykel?

Det är enkelt att komma igång med cyklingen även om du väljer en mer tekniskt avancerad cykel. Allt som oftast slår du bara på cykelns batteri och ställer in hur mycket hjälp du vill ha av batteriet. Sedan är det bara att cykla iväg, tänk dock på att prova de olika lägena innan du ger dig av. Vissa upplever att det är mer fart än de tänkt sig första gången.

Kan man använda elcykeln utan hjälp från batteriet?

Visst kan elcykeln användas utan hjälp från batteriet. Skillnaden är minimal från att cykla på en vanlig cykel och motorn ska inte ge några ytterligare frikton. Den största skillnaden är att elcykeln är tyngre då motorn och batteriet väger litegrann och hjulen är lite tyngre.

Måste jag trampa på elcykeln?

Ja. Du måste trampa för att elmotorn ska ge dig extra skjuts. Du bestämmer själv när och hur mycket hjälp du ska få. Elmotorn aktiveras först när du trampar så att vevrörelsen går igång. Motorn ger heller inget krafttillskott vid hastigheter över 25 km/h. Du cyklar på vanliga cykelbanor och parkerar som vanligt. 

Får jag bra träning av att cykla elcykel?

Att cykla elcykel innebär att du behöver trampa och att hjärtat jobbar. Studier som gjorts visar på upp till 70 procents förbränning jämfört med en vanlig cykel. Det betyder att man faktiskt tränar rätt mycket och får den viktiga vardagsmotion som kroppen behöver.

Dessutom använder de med en elcykel sin cykel betydydligt mer än de med en vanlig cykel. Det betyder att de som har en elcykel rör sig mycket mer än de som inte har en elcykel. Många av de största skeptikerna använder bilen som transportmedel - och det ger inte någon träning överhuvudtaget.

Vad är skillnaden på navväxlar och utanpåliggande växlar?

Utanpåliggande växlar har ett effektivare framdrivningssytem medan det med navväxlar uppkommer viss friktion. De utanpåliggande växlarna ger mindre motstånd än de inkappslande som i sin tur kräver minimalt underhåll.

Hur fort går en elcykel?

Hur snabbt kan du trampa? Precis som med en vanlig cykel är det du själv som bestämmer hastigheten. Själva motorn på elcykeln slutar hjälpa till när du kommit upp i 25 km/h, men du kan fortfarande trampa dig upp till en högre hastighet.

Köp elcykel på Intersport

På Intersport har vi flera elcyklar i olika modeller, storlekar och prisklasser. Kom in till någon av våra butiker och få hjälp att hitta rätt cykel eller köp din elcykel online på intersport.se. Skulle något krångla med din cykel under tiden är du alltid välkommen till någon av våra cykelbutiker, där har vi cykelservice med experthjälp. Vi har erfarenhet av cyklar sedan 1968 och gör allt vi kan för att ge dig en så bra cyeklupplevelse som möjligt.  

Andra 'Cykelguider' inlägg