10 frågor till Philip Haglund
Fotbollsguider

10 frågor till Philip Haglund

Haglund är tillbaka i Stockholm med full kraft. Här svarar han på 10 frågor!

Haglund är tillbaka i Stockholm

Inför årets säsong tog Hammarby åter klivet upp i Allsvenskan. Förväntningarna var höga. När slutet av säsongen närmar sig ligger Hammarby i mitten av tabellen och kommer sannolikt inte att ha med guldstriden att göra. Men i en annan tabell är de ohotad etta – publikligan. Inget annat lag har så många hängivna supportrar som just Bajen.

I år har fansen fått heja fram nyförvärvet från IFK Göteborg, som ägnade nästan hela förra året åt rehab och sjukgymnastik. Philip Haglund är tillbaka i Stockholm med full kraft.

1. Hur är det att vara tillbaka i Stockholm?

 – Ja, det är väldigt kul att komma tillbaka till Stockholm och att få spela i Hammarby som är en mycket fin fotbollsförening.

2. Hur skulle du beskriva Hammarby?

Hammarby är en klubb med stort hjärta, där man tydligt vill att alla ska känna gemenskap och respekt. Det finns en tydlig koppling till Södermalm i Stockholm och Hammarby har en otrolig fans - som verkligen står upp för klubben både när det går bra och dåligt. 

3. Hur lägger ni upp träningen de sista omgångarna?

– Just nu befinner vi oss i en matchperiod med bara 3-4 dagar mellan matcherna. Det gör att vi mestadels låter kropparna vila mellan match. Det är därför mer behandlingar, rörlighetsövningar, typ stretch och kortare fotbollspass med fokus på taktik och vårt spel. 

4. Tränar ni även mentalt?

– Vi jobbar mycket med de mentala bitarna.

5. På vilket sätt?

- Kollektivt har vi sedan försäsongen arbetat med visualisering, målbilder och avslappningsövningar. Enkelt uttryckt handlar det om att finna sig själv, sina drivkrafter och en insikt i vart man vill med fotbollskarriären på längre sikt. Individuellt har vi samtal med en mental tränare som man kan prata med när man känner sig tankspridd, obekväm i en situation eller bara pratglad. 

6. Hur tror du motståndarna ser på dig?

- Jag har svårt att svara på det , haha!

Enligt andra anses Haglund vara en tuff och bollsäker spelare med spetsegenskaper i bolltouchen, spelförståelsen, attityden och huvudspelet. Även om han inte känner sig helt bekväm med att säga så om sig, själv. 

7. Vad upplever du som de största skillnaderna mellan IFK Göteborg och Hammarby?

– IFK Göteborg är en klubb med stora resurser som hela staden samlas kring. Man förväntas vara ett topplag och vinnarkulturen sitter i väggarna. Hammarby är en mer familjär klubb. Vi har varken de nyaste träningsmaskinerna i gymmet eller någon läcker buss, och det tränas hårdare än många klubbar när det kommer till fysen, för att ta sig tillbaka mot att vara den allsvenska toppklubb man en gång har varit.

8. Och publiken...

– Låt mig säga så här, den som inte varit på Nya Söderstadion (Tele2 arena) borde gå dit, för inramningen är en otrolig upplevelse - det är 100 procent kärlek. 

9. Hur ser du på de andra lagens form just nu? 

– IFK Norrköping har verkligen sitt år i år, och om de inte tar SM-guld nu så lär det dröja innan chansen kommer igen, och sannolikt missar de nog den chansen i år. Jag tror att AIK och IFK Göteborg gör upp om det, och helt ärligt, det kommer handla om små marginaler och antagligen bara någon poäng i den sista omgången. 

10. Vilka tror du kommer ta hem guldet i år?

- Vem som tar det, ja, det vette fan, men någonting säger ändå att det verkar vara de goa gubbarnas år i år. 

 

Andra 'Fotbollsguider' inlägg