Hockeyexperten svarar på frågor om hockey
Hockeyguider

Hockeyexperten svarar på frågor om hockey

Vi har frågat experten vad man ska tänka på vid köp av hockeyhjälm, hockeyskydd, skridskor och mycket mer.

 

Tips från experterna inom hockey

Vad ska man tänka på när man köper hockeyutrustning till barn? Vad ska man tänka på när man letar skridskor och hockeyklubba? Vilket skydd är viktigast att satsa på? Vi har frågat experten vad man ska tänka på inför hockeysäsongen!

Vilket är det vanligaste felet juniorer gör när de köper hockeyutrustning?

– De köper onödigt dyra grejor. En tolvåring behöver inte alla toppmodeller som finns.

Vad får man för pengarna när man köper en dyrare klubba?

– En skönare känsla att spela med. Materialet är finare och klubban är bättre balanserad. Däremot behöver hållbarheten inte alltid vara så mycket bättre. Faktum är att man kan få mer hållbarhet – med stryktålig glasfiber – om man går ner en prisklass.

Vad ska man tänka på när man letar skridskor?

– Storleken på en skridsko är A och O. Har du fel storlek blir ingenting bra. När det gäller passformen finns det olika läster; där tittar man lite på hur foten ser ut och vad kunden tycker är bra. I många fall vet inte kunden hur han eller hon åker, så jag brukar utgå ifrån att det inte kan bli fel så länge skridskon har rätt storlek och sitter bra på foten.

… och när man är på jakt efter en hockeyklubba?

– Det viktiga är att hitta en klubb med rätt ”flex” som passar individen. Klubbor har lite med längd och kroppsstorlek att göra. Ska man få ut maximalt bör klubban varken vara för styv eller för mjuk.

Vilket skydd är viktigast att satsa på?

– En bra hjälm – med tanke på alla otäcka skador i dag. Storlek och passform är två nyckelaspekter. Generellt säljs det alldeles för många stora hjälmar. Ju dyrare hjälmen blir, desto mer skydd har du i den.

Vad beträffar byxor, kan för stora byxor hämma rörligheten?

– Ja. Om det är för stort och för långt blir det bara klumpigt. Är man lite yngre och har fullt upp med att lära sig åka skridskor så kan en för stor byxa göra att det blir svårt att röra sig. Lite som att ge sig ut och springa i ett par tights kontra en stor joggingbyxa…

Vilka är de hetaste utrustningsnyheterna inför kommande säsong?

– Bauer och CCM lanserar nya skridskolinjer; ett nytänk på materialet gör att skridskon ska sitta bättre runt foten. Dessutom dyker det upp allt fler modeller med rotationsskydd i hjälmar. Detta börjar bli mer standard än undantag.

Andra 'Hockeyguider' inlägg