Checklista: Vad behövs inför skolstart?
Livsstilsguider

Checklista: Vad behövs inför skolstart?

Se alla punkter att tänka på när barnen ska börja skolan här.

2 januari 2020

Att tänka på när barnen ska börja skolan

När skolan kickar igång igen efter ett oändligt sommarlov spritter det i benen och förväntningarna är höga. Vilka går i nya klassen? Kommer det bli nya ämnen? Vad ska man ha på sig första dagen? För att skolstarten ska bli så där riktigt härlig gäller det att ha alla grejer förberedda. Följ vår checklista för skolstart och de viktigaste grejerna kommer garanterat vara med. 

Att tänka på inför skolstart

  1. Ryggsäck
  2. Gympapåse
  3. Träningskläder
  4. Inomhusskor
  5. Kläder
  6. Fleecetröja
  7. Jacka
  8. Skor
  9. Regnjacka & regnbyxor
  10. Gummistövlar

Ryggsäck

Att välja ut en ny skolväska för den nya terminen brukar vara en riktigt kul och motivationshöjande aktivitet inför skolstarten. Kanske en ryggsäck, en axelväska eller något helt annat som är poppis just nu. 

Gympapåse

Glöm heller inte att se över så gymapåsen är hel, ren och faller barnen i smaken. 

Träningskläder till idrotten

Om det inte gjort det tidigare börjar idrottslektionerna definitivt när barnen börjar skolan. Då är det dags att se till att kidsen har träningskläder så det räcker för schemats alla inslag av idrott och gympa. Här är det viktigt att barnen har något de trivs, gympashorts eller tights och funktionströja, linne eller t-shirt – låt barnen bestämma själva! Vi guidar dig till rätt idrottskläder för barnen här. 

Inomhusskor

På flera skolor är inneskor en stark rekommendation och kanske något som behöver inhandlas inför terminsstart. Även om det finns många fördelar med att gå barfota kan ett par inneskor var skönt i längden och dessutom slipper barnen få smutsiga eller blöta strumpor. Vad barnen gillar att gå i är upp till dem, kanske ett par sandaler, tofflor eller Crocs beroende på ålder, behov och smak. 

T-shirt, collegetröja och byxor

Efter sommarlovets långa veckor känns det som att kläderna har krympt med ett par cm i varje ände. När rutinerna kickar igång igen kan det vara välbehövligt att fylla på barnens garderober med både det ena och det andra. Låt barnen sitta med framför paddan, mobilen eller datorn och välja och vraka bland fina kläder. Det är dessutom en god idé att ha en extra uppsättning kläder i facket på skolan, det kan vara tomatsoppa eller plötsliga regnskurar som ställer till det. 

Fleecetröja eller vindfleece

När ni beger er till skolan på morgonen kan det vara svalt i luften, framåt dagen eller på fritids höjs temperaturen ofta en aning och den lite tjockare jackan eller regnstället står ofta inte så högt i kurs. Då är det en skön fleecetröja barnen helst väljer och att ha en sådan hängandes i skolan är perfekt. Även om det skulle vara lite kallare i klassrummet kan en extra tröja vara bra.

Jacka

Passar höstjackan från föregående år eller finns det en som kan ärvas från ett syskon? Om inte är det dags att titta efter en ny. Utgå efter barnens behov och hur den används på raster och till och från skolan, se vår guide: 7 tips när du väljer jacka till barnen

Skor

Precis som det känns som att hela garderoben behöver tömmas för att fyllas med nytt finns det även en hel del par skor som kan skänkas eller säljas efter lovet. Ett par schyssta sneakers eller löparskor är bra val för att kombinera funktion med stil och ett par bra kängor för de kalla och kanske blöta rasterna. 

Regnkläder

Att rasterna ska spenderas utomhus och gärna i rörelse är som rena rama mirakelmedicinen för skolbarnen. Se därför till att ha bra kläder hängandes i kapprummet så att barnen verkligen kan gå ut även om det skulle regna eller vara kallt. Ett regnställ eller skaljacka och överdragsbyxor är en bra start för att komplettera kläderna som de tar på sig till och från skolan.  

Gummistövlar

Att ha ett par gummistövlar ståendes i skolan är ingen dum idé. Perfekt när det är dags för utflykt i skogen eller om det inför lunchrasten börjar regna. Lite kallare dagar är fodrade gummistövlar att föredra eller en tjockare strumpa att värma fötterna med.  

Andra 'Livsstilsguider' inlägg