Padel - 5 anledningar att testa
Racketsportguider

Padel - 5 anledningar att testa

Knyt på dig padelskorna och greppa padelracket - Det är dags att spela padel!

3 januari 2021

Testa på padel

Padel har kallats för Sveriges snabbast växande sport - och vi kan verkligen förstå varför! Racketsporten beskrivs som förhållandevis enkel vilket ses som en av anledningarna till att den blivit så populär, det i kombination med att det är riktigt bra träning och kombineras med en stor dos social gemenskap då ni spelar fyra personer samtidigt.

5 anledningar att spela padel

Det finns många anledningar att testa på padeltennis. Samla ihop ett kompisgäng om fyra, knyt på dig padelskorna och greppa padelracket - nu kör vi!

1. Enklare än tennis

Den största anledning att padel blivit så populärt är att det är väldigt enkelt att spela och att du som nybörjare snabbt får till ett förhållandevis bra spel. Redan de första gångerna kan du få till ett hyfsats spel och tempo att du blir ordentligt trött. Något som kan jämföras mad till exempel tennis, och många andra sporter, där måste man spela väldigt många gånger innan det ska bli någorlunda spel och för att du ska få till slagteknik, kraft och fart. Padelracketen hjälper dig lite på traven då de inte är lika hårda som ett racket med strängar, dessutom får du ju hjälp av väggarna på padelbanan vilket är förlåtande och hjälpsamt för att hålla spelet vid liv!

2. Bra träning

Att spela padel är riktigt bra träning, både för din kondition, styrka och koordination! Det snabba tempot gör att pulsen får jobba hårt och både armar, rygg, bål och ben får bra träning. De snabba förflyttningarna och att du måste läsa av spelet i kombination med samspelet med din lagkamrat utvecklar din koordination och motorik mycket. 

Padel ses som en skonsam träningsform men belastningsskador är tyvärr inte helt ovanligt då du rör dig relativt ensidigt och belastar kroppen väldigt ojämnt mellan höger och vänster sida. Försök komplettera med styrketräning och rörelseträning. 

3. Gemenskap

Dessutom uppskattar många den sociala biten av sporten som blir påtaglig då du ofta spelar i par och går ihop om fyra när du bokar en bana. Med dubbelspel har du alltid en kompis som kan hjälpa dig nå och därmed hålla spelet igång ett tag till. Att det dessutom blir mycket skratt och tävlingsinstinkt gör det hela ännu roligare. 

4. Hälsofördelarna är många!

När det kommer tillracketsporter generellt visar forskning att du kan öka livslängden med upp till 10 år. Detta tros bero på kombinationen av just den fysiska ansträngningen i kombination med den sociala gemenskapen. Läs mer i guiden: Varför ska man träna? 

5. En rolig sport, padel

Inte nog med alla fördelar ovan, det är dessutom riktigt kul! Det går snabbt, är varierande och med din lagspelare och motspelare kan du medan ni hämtar andan snacka lite strunt under tiden. Ofta går en timme i rasande fart och dagens träning är avklarad på ett kick. 


 

Padeltips för nybörjaren

Här kommer ett gäng tips till den som vill prova på padel:

  • Du behöver inte slå hårt för att vara framgångsrik, snarare tvärtom.
  • Utnyttja motståndaren
  • Försök att stå rätt så tidigt som möjligt
  • Öva på servar
  • Boka in dig på en nybörjarkurs för att lära dig grunderna.

Vad har man för boll när man spelar padel?

Bollen är mycket lik en klassisk tennisboll, många använder vanliga tennisbollar länge och som nybörjare märker du mest troligt ingen skillnad på en padelboll och en tennisboll. När du kommer upp ett par nivåer som bolltrycket skiljer sig vilket också är ett krav på professionell nivå. 

Vilket padelracket ska jag välja?

Ett padelracket är unikt och liknar inte de andra racketsporterna och finns i tre olika modeller; droppformad, diamantformad och rund. För att veta vad du ska tänka på när du köper padelracket kan du ta del av vår Köpguide om padelracket. Är du mer sugen på en annan racketsport kan du läsa vår pingisguide eller tennisguide.


 

Så spelar du padel

Padeltennis är som en blandning mellan tennis och squash, banan liknar tennisens men de höga väggarna som är en del av spelet kommer från squashen. Du inleder spelet med en serve med målet att ta dig över nätet i en diagonal linje med träff i rutan vid motståndarens snett emot dig. Serven görs med ett underarmsslag och efter en studs i marken. När spelet är igång får bollen både studsa innan tillslag eller tas på volley, det som skiljer mycket från tennisen är att du i padel då även får användarna väggarna. Efter en studs i marken kan den studsa i väggen för att därefter slås över till motståndaren igen, dock måste bollen ha studsat i marken innan den tar i väggen (annars är den ute). Ett spel pågår tills dess att bollen studsar två gånger på samma sida, att den går i nät eller att den tar i väggen före studs. 

Poängräkning i padel

Poängen i padel räknas på samma sätt som i tennis där 6 game blir ett set med en vanlig utgång om bäst av tre. Ni räknar 15, 30, 40 - game! Ditt lag ges poäng om:

  • Motståndaren slår i nät, slår ut eller i eget galler
  • Bollen studsar två gånger på motståndarens bana
  • Motståndaren träffas av bollen

 

Padelns historia

Padel är framför allt populär i Spanien och Latinamerika, där det finns tusentals banor och miljontals utövare. Sporten började spelas i Mexico redan på 60-talet och det första världsmästerskapet i padel arrangerades 1992 och har sedan dess spelats vartannat år. 

Sporten kom till Sverige, i liten skala, redan på slutet av 90-talet vilket är tidigare än vad många tror. Den första padelbanan öppnades först på 2010-talet men sporten har sedan dess ökat enormt på den svenska marknaden. 

Köp padel online på Intersport

På Intersport har vi erfarenheter av sport, idrott och träning sedan 1968. Vi har varit med och sett nya sporter komma och de äldre utvecklas till det bättre. Vi har kunskapen och erfarenheten och hjälper dig mer än gärna att hitta utrustning och kläder för mer sport och träning. Vårt sortiment inom padel växer för varje säsong, både online och i butik. Efterfrågan ökar allt mer och allt fler väljer att utöva sporten. På Intersport kan du köpa allt du behöver för ett par timmar på padelbanan, välkommen!