Tips för nybörjare i padel
Racketsportguider

Tips för nybörjare i padel

Nybörjare i padel? Då har du något riktigt roligt framför dig! Här får du ett gäng nybörjartips inom padel.

Padeltips för nybörjaren

Den roliga sporten med högt tempo och härlig gemenskap, där bollarna swishar i kapp med tiden som fullständigt springer i väg. Här snackar vi riktigt kul träning! Här kommer ett gäng tips till den som vill prova på padel:

 • Värm upp ordentligt innan spelet börjar, då minskar du risken för skador på padelbanan.
 • Du behöver inte slå hårt, snarare tvärtom.
 • Väggarna får du lov att ta hjälp av, gör det.
 • Testa dig fram och lär dig hur bollen studsar och vart den tar vägen. 
 • Utnyttja motståndarens possition.
 • Om ni spelar dubbel, prata mycket med din lagkamrat.
 • Försök att stå placerad i rätt position så tidigt som möjligt och vänta in bollen.
 • Öva på servar.
 • Boka in dig på en nybörjarkurs för att lära dig grunderna.

Vad behövs för att spela padel

Egentligen behöver du inte så mycket de första gångerna du spelar; racket och bollar går ofta att hyra och ett par vanliga träningsskor och träningskläder räcker de första gångerna. Allt eftersom du kommer in i är det väl värt att investera i riktiga padelskor och köpa ett eget padelracket. Även padelkläder är utformade för att passa spelet på ett optimalt sätt, med maximal rörelsefrihet och fickor för bollar med mera.

Lär mer:

Så hittar du rätt padelracket

Att tänka på när du väljer padelskor.

Vad har man för boll när man spelar padel?

Bollen är mycket lik en klassisk tennisboll, många använder vanliga tennisbollar länge och som nybörjare märker du mest troligt ingen skillnad på en padelboll och en tennisboll. När du kommer upp ett par nivåer som bolltrycket skiljer sig vilket också är ett krav på professionell nivå. 

Vilket padelracket ska jag välja?

Ett padelracket är unikt och liknar inte de andra racketsporterna och finns i tre olika modeller; droppformad, diamantformad och rund. För att veta vad du ska tänka på när du köper padelracket kan du ta del av vår Köpguide om padelracket. Är du mer sugen på en annan racketsport kan du läsa vår pingisguide eller tennisguide.


 

Så spelar du padel

Padeltennis är som en blandning mellan tennis och squash, banan liknar tennisens men de höga väggarna som är en del av spelet kommer från squashen. Du inleder spelet med en serve med målet att ta dig över nätet i en diagonal linje med träff i rutan vid motståndarens snett emot dig. Serven görs med ett underarmsslag och efter en studs i marken. När spelet är igång får bollen både studsa innan tillslag eller tas på volley, det som skiljer mycket från tennisen är att du i padel då även får användarna väggarna. Efter en studs i marken kan den studsa i väggen för att därefter slås över till motståndaren igen, dock måste bollen ha studsat i marken innan den tar i väggen (annars är den ute). Ett spel pågår tills dess att bollen studsar två gånger på samma sida, att den går i nät eller att den tar i väggen före studs. 

Poängräkning i padel

Poängen i padel räknas på samma sätt som i tennis där 6 game blir ett set med en vanlig utgång om bäst av tre. Ni räknar 15, 30, 40 - game! Ditt lag ges poäng om:

 • Motståndaren slår i nät, slår ut eller i eget galler
 • Bollen studsar två gånger på motståndarens bana
 • Motståndaren träffas av bollen

 

Handla padel på Intersport

När du kommit in lite i padelspelandet, och blivit fast vilket du mest troligt blir, är det kul att köpa lite egna grejer. På Intersport får du hjälp med allt från skor och kläder till racket och racketväskor. Av någon av alla experter i butik eller online av våra digitala säljare i chatten. 

Andra 'Racketsportguider' inlägg