AltewaiSaome designar landslagströjan
Fotbollsguider

AltewaiSaome designar landslagströjan

Inför fotbolls-VM i Kanada lanseras damlandslagets nya matchställ framtaget i samarbete med en av Sveriges mest intressanta designerduos.

Samarbete med adidas, landslaget och AltewaiSaome

Med fem månader kvar till fotbolls-VM i Kanada lanserar Adidas damlandslagets nya matchställ som är framtaget i samarbete med en av Sveriges mest intressanta designerduos AltewaiSaome. Plaggen lanserades officiellt under AltewaiSaomes modevisning under Stockholm Fashion Week den 27 januari. Vi var på plats för ett snack med designertjejerna och damlandslagets Lisa Dahlkvist.

Besöka vår shop med kläder från SvFF Supportershop.

Designerna bakom landslagströjan

Det är en trött men glad designerduo vi möttes av under pressträffen som hölls i en svit på Berns Salonger. Årets höst- och vinterkollektion har just visats upp på catwalken och det stora samarbetet med Adidas har lanserats.

- Jag har inte sovit på två nätter, säger Natalia Altewai. Och jag har tagit dubbla lager concealer, skrattar Randa Saome. Vi är helt slut men otroligt glada. Jag finner inga ord, det är en ära.

Sportinfluenser och nytänkande design

Vi tar det från början. Hur kändes det när ni fick erbjudandet?
- Helt fantastiskt. Det är första gången den här typen av samarbete görs, så det är en stor ära. När vi blev tillfrågade kändes det helt självklart att tacka ja. Vi har använt oss mycket av sportinfluenser i våra tidigare kollektioner, så jag tror att Adidas såg en koppling där. Plus att de nog tyckte att vi var nya och flashiga designers.

Med inspiration från kvinnokroppen

Vad inspirerades ni av i arbetet med tröjan?
- Kvinnan och kvinnokroppen. Vi ville lyfta fram kvinnorna i landslaget som ska bära plaggen och få dem att känna styrka och mod på plan. Det gjorde vi bland annat genom siluetten. Vi har anpassat måtten till kvinnokroppen så att plaggen sitter snyggt och bekvämt. Vi vill att de ska känna sig snygga, inte för andras skull utan för sig själva.

AltewaiSaome

Hur ser man att det är en AltewaiSaome-tröja?
- Vi har lagt in våra egna detaljer, som tillexempel mesh som ni ser i ärmslutet och vid halsringningen. Det är ett material som vi brukar använda oss av mycket i våra egna plagg. Sedan tänkte vi på att våga jobba med färg för att tjejerna ska synas. För oss är rött en väldigt stark färg som drar till sig uppmärksamhet, så det var kul att få in det i bortastället. Det kändes viktigt att få till en tröja som tar för sig.

Vad var roligast?
- Allt! Hela projektet har känts otroligt peppande. Det kanske har att göra med den där sportgrejen, det finns ju en speciell gemenskap i lagsporter som säkert smittade av sig. Det var extra roligt med alla människor vi fick träffa, alla på Adidas och tjejerna i landslaget.

Vad var svårast?
- Ingenting. Det var bara kul. Eller en grej var lite krånglig; att få till en tid när tjejerna kunde träffas för att prova tröjan och ge oss feedback. De reser ju väldigt mycket, men vi fick ihop det. Vi var ganska nervösa inför det mötet. De kommer ju från en helt annan värld, men de gillade plaggen och vi fick väldigt positiv respons.

Svensk design och fotboll

Vad betyder den här typen av samarbete för svensk design?
- Just i det här sammanhanget kändes det otroligt stort för att vi fick fokusera på damlandslaget och inte herrarna för en gång skull. Det känns viktigt att lyfta kvinnan i sportsammanhang, och det här samarbetet var ett sätt att göra det på.

Vad har ni för relation till fotboll?
- Jag har växt upp med fotboll, berättar Natalia Altewai. Det har inte jag, men det är väldigt kul med VM och EM, säger Randa Samoe. Jag gillar folkfesten, glädjen och att alla stöttar varandra och firar tillsammans.

Vem vill ni helst se bära tröjan?
- Alla! Vi vill se folk på gatan bära den och supporta tjejerna i när de kämpar i Kanada. De har ju verkligen en chans att ta hem guldet, så de behöver allt stöd de kan få.

Kommer ni följa VM?
- Ja, självklart. Vi drar till Kanada och följer tjejerna på plats.


 

Lisa Dahlkvist inför VM

Innermittfältare Lisa Dahlkvist var på plats och representerade damlandslaget tillsammans med kollegan Lotta Schelin.

Hur känns nya landslagströjan?
- Den känns jättebra och det är väldigt kul att äntligen få gå runt lite med den och känna hur den sitter på kroppen. Det känns verkligen att den är anpassad för att sitta bekvämt på oss tjejer. Vi kommer kunna röra oss bra i den.

Vad tycker du om designen?
- Den har många snygga små detaljer och den sitter bättre på kroppen än de tröjor vi spelat i tidigare. Jag är inte jätteintresserad av mode, men den är otroligt fin och de har verkligen lyckats. Det är ju någonting starkt med just landslagströjan och det känns speciellt när man har den på sig. Att den har blivit modern och snygg gör jättemycket.

Landslagströjad designad för oss

Kan ett snyggt matchställ påverka hur ni presterar på plan?
- Allt extra som har kommit runtikring samarbetet är ju jättehäftigt. Hela grejen är väldigt inspirerande och det känns peppande och kul att ha en snygg landslagströja som är designad bara för oss. Jag tror verkligen att vi får en speciell känsla när vi har på oss stället tillsammans.

"Något som bara är för oss tjejer, det är vi värda"

Vad betyder samarbetet för svensk fotboll?
- Det är självklart jättekul att vi får vara med om det här, killarna har ju så mycket annat så det här är vi värda. Det betyder mycket för oss tjejer att få någonting som är bara för oss.

Hur är känslan inför VM?
- Man vill ju bara att allt ska starta redan imorgon, speciellt nu när vi fått matchstället. Det är verkligen en morot och det pirrar faktiskt lite i magen nu, men det är ju fortfarande ett tag kvar. Vi träffas en gång i månaden och spelar matcher mot bra lag för att utvecklas och mäta vår kapacitet. Nu ska vi snart möta Brasilien och Tyskland.

Andra 'Fotbollsguider' inlägg