Världens största fotbollsturnering fortsätter att växa
Fotbollsguider

Världens största fotbollsturnering fortsätter att växa

Gothia Cup har de senaste åren bara vuxit sig större och större, och enligt beräkningarna så kommer varje sommar omkring 60 000 personer till Göteborg med anledning av Gothia Cup. Det märks....

29 juni 2015

Gothia Cup har de senaste åren bara vuxit sig större och större, och enligt beräkningarna så kommer varje sommar omkring 60 000 personer till Göteborg med anledning av Gothia Cup. Det märks. Testa att knô dig in på en spårvagn i mitten av juli så förstår du vad vi menar. I år är det dessutom fler tävlande än någonsin. Vi tog ett snack med Niclas Andersson Freiholtz, marknadschef på Gothia Cup.

Förra året firade turneringen 40 år och slog rekord i antal medverkande lag, vad var då era förväntningar inför årets cup?
– Vi trodde faktiskt på en liten nergång i antal lag detta år, men istället blev det tvärtom. 1755 lag är anmälda och det är över hundra stycken fler än förra årets toppnotering. Lite förvånande faktiskt, säger Niclas Andersson Freiholtz, marknadschef på Gothia Cup.

Världens största fotbollsturnering fortsätter alltså att växa.  Trots det är de svenska lagen fortfarande i klar majoritet, häften av alla anmälda lag kommer från Sverige. Men i år är det första gången någonsin som inte Norge är det land som har näst flest anmälda lag. Denna gång är det faktiskt Tyskland som kniper andraplatsen i den statistiken.

Är det Danmark som kommer på fjärde plats?
– Nej det är faktiskt USA som har det fjärde största antalet lag på plats. Danmark kommer först på plats sju, både England och Frankrike har fler lag med i turneringen än dem.

Vad är de största nyheterna i år?
– Vi spelar återigen finalerna på Nya Ullevi. Under några år har finalerna spelats på Heden vilket fungerat bra. Då har vi haft runt 10 000 personer på läktarna, men på Ullevi finns faciliteter som omklädningsrum och vi kan rymma en större publik. Sedan är det väldigt kul att kunna erbjuda en riktig arena.

Vilka lag tycker du att vi ska hålla lite extra koll på?
– I elitklasserna så kommer Chelsea i flickor 17 och Newcastle i pojkar 17 att bli farliga. I flickor 16 spelar också ett lag från Moçambique som heter Ferroviario de Moputo. Ett fantastisk glatt gäng som aldrig varit utanför sin by, de ska bli kul att följa.

Gothia Cup spelas på flera planer runt om i Göteborg mellan den 12 och 18 juli och är gratis för allmänheten.

Länder med flest antal lag anmälda till Gothia Cup 2015

  1. Sverige
  2. Tyskland
  3. Norge
  4. USA
  5. England
  6. Frankrike
  7. Danmark
  8. Brasilien
  9. Libanon
  10. Singapore

Sverige har några av världens största fotbollsturneringar för barn och ungdomar. Turneringar som Gothia Cup och Piteå ­Summer Games lockar lag från världens alla håll.
– Turneringen är en stor folkfest, säger Anna Bogren Dalberg på Piteå Summer Games.

Piteå Summer Games är för många fotbollsintresserade barn och ungdomar sommarens höjdpunkt. Det är en chans att få åka med kompisarna i laget på en stor turnering, få spela matcher mot lag från hela världen och träffa nya vänner. Turneringen som startades för drygt 25 år sedan har utvecklats till att bli en av världens största för barn och ungdomar och dessutom till en riktig folkfest.

Från att första året ha lockat 169 lag brukar det nu komma omkring 800 lag och spela på de drygt 60 fotbollsplaner som används i turneringen, totalt ciurk 35 000 människor under turneringens tre dagar.
De flesta lag är förstås svenska, men hit kommer även lag från hela världen. Bland de internationella lagen dominerar förstås Norge och Finland, men också länder som Thailand och USA finns representerade.

– Vi brukar ha lag från runt 15 länder. Det är inte ovanligt att de internationella lagen åker på en turné och spelar både här och i Gothia Cup, säger Anna Bogren Dalberg, turneringskoordinator på Piteå Summer Games.

Piteå Summer Games må vara en av de största turneringarna i världen, men Gothia Cup är den allra största. Varje år deltar 1 600 lag från omkring 80 länder. Och innan turneringen är över har de gjort cirka 22 000 mål och slitit ut eller tappat bort 950 bollar. 
Gothia Cup är Sveriges största årligen återkommande evenemang och när turneringen rullar i gång i Göteborg så är besökarna lika många som om hela Karlskrona bestämde sig för att åka till Göteborg samtidigt.

– Det största ögonblicket under Gothia Cup är invigningen. Då är alla samlade och det blir så påtagligt hur stort det är. Men för mig är det starkaste med turneringen alla de små ögonblick som uppstår, tillfällen när barn från olika länder möts. De är så många och så fantastiska att se, säger Lena Rönnefors, turneringsledare för Gothia Cup.
Det finns få svenskar som inte känner till fotbollsturneringen Gothia Cup, men varför blev den så stor?

– Jag tror egentligen att mycket handlar om tajming. Turneringen startade på mitten av 70-talet. Det var en tid då det blev lättare att resa och fler fick råd att göra det. På så vis fick vi snabbt hit många lag från andra länder.

Och inte minst lyckades man locka lag från Sydamerika som spelade en tekniskt bländande fotboll som lockade folk och andra lag – och succén var ett faktum.

– På den tiden fanns det inte alls så många sydamerikanska spelare i europeiska lag som det gör i dag.
Trots att turneringen blivit 40 år och medelålders så är den fortfarande ung i sinnet och fortsätter att utvecklas.

– Vi får aldrig slå oss till ro. Den dagen vi gör det är vi inte den ledande turneringen längre. Vi måste ständigt bli bättre på allt. Det handlar om allt från maten vi serverar till underhållningen.

Andra 'Fotbollsguider' inlägg