Bästa friluftsbyxorna - skillnaden på olika modeller
Outdoorguider

Bästa friluftsbyxorna - skillnaden på olika modeller

Guide till de bästa friluftsbyxorna för dig och det du ska göra.

4 maj 2023

 

Hitta rätt friluftsbyxor

Ofta använder vi ordet friluftsbyxor oavsett vilken utomhusaktivitet vi ska ge oss ut på men faktiskt är det en hel del som skiljer de olika modellerna åt. Prova många olika när du ska välja din favorit och utgå ifrån vad du känner dig mest bekväm i. Experterna på Intersport beskriver här skillnaden mellan vandringsbyxor, outdoorbyxor och tightsen anpassade för outdooraktiviteter samt ett gäng andra modeller.

Outdoorbyxor i kraftigt material

friluftsbyxor

Den klassiska outdoorbyxan är en slitstark modell i kraftigare och tåligare tyg. De tydligt förstärkta partierna ger extra skydd där du behöver det som mest; knän, rumpa, gren och i nederkant där skorna går emot varandra. De är ofta också anpassade för ditt rörelsemönster och formar sig och ger mer stretch där du är i mycket rörelse; knäveck och höfter. 

Detaljer som flera fickor och smart förvaring återfinns, justerbar rem i benslutet, hällor och en extra hälla för till exempel vattenflaska eller den som bär kniv är också ganska vanligt. Outdoorbyxan är oftare i mer generös passform och byxmodellen är ofta rak och därmed bredare än vandringsbyxan. De används ofta för mer krävande dagar i naturen men även i trädgården eller som jobbarbyxa på fritiden. 

 • Slitstarkt och kraftigt materialet med lång hållbarhet.
 • Partier av förstärkning och extra stretch.
 • Rymligare, rak passform.
 • Många fickor och flera funktionella detaljer.

Vandringsbyxor i softshell

Vandringsbyxor

Vandringsbyxor ska ge optimal rörelsefrihet och gärna vara i ett smidigt stretchmaterial. Vill du ha en byxa med riktigt mycket stretch ska du hålla utkik efter fyrvägsstretch vilket innebär att du får rörelsefriheten och kan töja tygets material i alla riktningar och får en bättre stretchkvalitet. Stretchmaterialet är tunnare än de kraftigare outdoorbyxorna vilket också gör den svalare och har en bättre andningsfunktion.

Många praktiska detaljer som till exempel olika fickor (med och utan dragkedja), hällor, och slitstarka partier lämpar sig väl för vandring. Den bästa vandringsbyxan har även lättare vattenavvisning och är snabbtorkande vilket du kan ha nytta av vid en lätt regnskur eller om du suttit ner på en stubbe eller våt sten. Förutom på vandringen och naturen används den här typen av byxa, som ofta är något enklare, smalare i sin passform och mer dressad, även i båten, vardagen och på golfbanan.  

 • Maximal stretch, fyrvägsstretch, för bra rörelsefrihet.
 • Tunnare material och bättre andningsförmåga.
 • Snabbtorkande och lätt vattenavvisande egenskaper.
 • Smalare ben och snävare passform.

Zip-off!

För den som eftersöker maximal flexibilitet och en mångsidig friluftsgarderob är en outdoorbyxa med dragkedja vid knät ett optimalt alternativ. Perfekt för den som vill ha många val och en flexibilitet att använda såväl lång som kortare byxa utan att behöva byta om. Byxbenen kan enkelt packas ner i ryggsäcken eller byxfickan.

Tights för vandring

vandringstights

Vandringstightsen passar dig som vill ha en tight byxa som erbjuder obehindrad rörelsefrihet. De anpassade tightsen är i ett tjockare material och har extra slitstarka partier där det behövs för att möta dina krav i naturen, ofta på rumpa och knän. Med hög andningsfunktion och väl valda material behåller du komfort och bekvämlighet under lång tid och även om du blir svettig eller fuktig från regnstänk.

Vandringstightsen har flera användningsområden och passar för flera områden, till exempel på längre promenader och vandringar men även för hinderbanelopp, under utomhusträning och traillöpning.

 • Mycket tight passform och obehindrad rörelsefrihet.
 • God andningsfunktion
 • Tjockare material med slitstarka partier.

Vandringskjol

Vandringskjol

Vandringskjolen är ett relativt nytt plagg på friluftsmarknaden men har blivit ett populärt inslag i allt fler garderober för det aktiva utelivet. I slitstarkare material med snabbtorkande förmåga och ibland även med lätt vattenavvisning. Ofta har kjolarna anpassade för friluftslivet inbyggda innertights för optimal komfort, för de som inte har det kan användningsområdet också vara ytterligare förstärkning ovanför ett par andra smalare friluftsbyxor. 

 • Stor flexibilitet och rörelsefrihet.
 • Mycket god ventilation för varma dagar.
 • Ofta med sköna tights isydda.
 • Flera fickor och anpassade detaljer.
 • Funktionsmaterial med god andningsfunktion
 • Ett bra val för en vandringssemester på sydligare breddgrader.

Vandringsshorts

Vandringsshorts

Vandringsshorts eller friluftsshorts är ett bra val för den aktiva semestern på sydligare breddgrader, en vandring för den varma eller som ett praktiskt alternativ på resande fot med många smarta fickor och funktioner. Materialet är ofta mer slitstarkt än vanliga short, har en snabbtorkande finish och flera fickor och detaljer som ger dig det lilla extra. För en längre vandring där morgonen kan vara sval och du inte vill ha flera olika byxor med dig kan ett underställ eller ett par tights med vandringsshorts över vara en bra klädkombination för att senare när temperaturen höjs vandra vidare i endast tightsen.

 • Finns i olika material beroende på användningsområde, allt från tunnare i softshell till grövre och mer slitstarkt material.
 • Ger stor rörelsefrihet.
 • Mycket god ventilation för varma dagar.
 • Flera fickor och anpassade detaljer.
 • Perfekt utomlands eller över ett par vanliga tights under svalare årstider i Sverige. 

Trekvartsbyxa

En capribyxa eller trekvartbyxa är en stor favorit för många och en mångsidig modell. Mer skyddande och mer dressad än ett per shorts men samtidigt den ökade rörelsefriheten.

 • Benlängd strax under knäna.
 • God rörelsefrihet och samtidigt skydd för knäna.
 • Många användningsområden.
 • Olika material men ofta något tunnare för att passa i varmare väder. 

Byxor för utomhusbruk ställer krav på komforten

En byxa för naturens aktiviteter ska sitta skönt oavsett vad du hittar på. Stretch gör att det blir lättare och skönare om du exempelvis klättrar eller sätter dig ned på knä för att göra upp eld. Specialanpassade förstärkningar över knän och bak är en detalj inte alla tänker på, men det kan vara en fördel om du ska t.ex. ska kana nedför ett berg.

Sköt om dina byxor för längre hållbarhet

Du kan öka livslängden på dina outdoorbyxor genom att tvätta dem så lite som möjligt. Det räcker med att vädra, torka och skaka av, blir det en fläck kan du ofta ta bort den med lite diskmedel och en fuktig trasa. Byxorna har en typ av impregnering som försvinner ju mer du tvättar. Hanterar du dina byxor rätt kan de hålla under mycket lång tid vilket är bra både för miljö och plånbok. 

Mer tips: se vår guide för fläckborttagning, tvätt- & skötselråd

Om du gillar att vandra och klättra kan det vara bra att satsa på en trekkingbyxa med förstärkningar över knän och bak. På så sätt minimerar du risken för att det ska gå hål i byxan under dina aktiva dagar.

Test: friluftsbyxor

För att det ska bli enklare för dig att välja rätt bland säsongens modeller har vi testat ett gäng byxor i olika kategorier. Se testen för dam och herr och få förhoppningsvis lite lättare att jämföra och välja rätt för dig och dina aktiviteter. 

Friluftsbyxor på Intersport

Att ha rätt kläder för naturens alla möjligheter är a och o för lyckade dagar. Fotriktiga skor och en bra jacka ligger ofta nära till hands för en utövare som inte är helt van, och visst är det en bra start. Den rutinerade skulle däremot aldrig inta skogen eller ge sig ut på hike utan ett par riktigt bra byxor i funktionsmaterial med praktiska fickor och detaljer.  På Intersport har vi ett brett sortiment av olika typer av byxor för dina utomhusaktiviteter. Oavsett vad du ska ut på hjälper vi dig hitta rätt friluftsbyxor.

Andra 'Outdoorguider' inlägg