10 frågor till Örgryte Handbollsällskap
Övriga sporter

10 frågor till Örgryte Handbollsällskap

Handbollspassion och stark gemenskap i den egenstartade föreningen

Örgryte Handbollsällskap om handbollspassion och stark gemenskap

Ett handbollslag startat av ett gäng unga fotbollssupporters, med passion som enda egentliga resurs samt ett starkt socialt engagemang som viktig ingrediens. Nystartade Örgryte Handbollsällskap är en riktig rar historia, men ska inte misstas för bara en gullig saga – det handlar på sikt också om en seriös elitsatsning.

1. Hur kom idén till handbollslaget?

- Det började väldigt lekfullt. Idén till handbollslaget startade i ett kompisgänget med handbollsbakgrund, och med det gemensamma intresset för fotbollslaget Örgryte IS (Öis). 

2. Hur startades Örgryte Handbollsällskap?

- Vi kom på att det hade varit grymt att kunna spela handboll i Öis rödblåa färger och jag började prata och twittra om det, och fick bra respons. Från idé till bildad förening tog det ett halvår ungefär och sedan drog vi igång träningarna på hösten. Då hade det gått ett år efter att vi första gången kläckt idén.

3. Har ni någon koppling till fotbollslaget Öis?

Även om engagemanget för fotbollslaget Öis är viktigt har vi tyvärr ingen koppling, haha.

4. Men ni har förhoppningar om det?

– Det är en dröm att få göra Öis-familjen större, men just nu är målet att nå sportslig framgång. Sedan ska man väl inte sticka under stol med att man gör det för sin egen glädjes skull också. Det är vansinnigt roligt att efter en tids uppehåll, som många av oss haft, vara en del av ett lag igen. Det är en speciell känsla som jag inte riktigt får nog av.

5. Hur bra är laget?

– Visst finns det ett långsiktigt mål utöver att bli en del av anrika föreningen Örgryte IS. Flera av de här spelarna har meriter från de högsta divisionerna, och hittills har motståndet varit alldeles för lätt. Vi har ett väldigt bra lag, det är helt klart, och jag tror vi kan gå långt i seriesystemet.

6. Hur har säsongen gått?

Samtliga matcher har vunnits hittills, men fyra matcher återstår av säsongen i division 6, den första säsongen någonsin för Örgryte Handbollssällskap.

7. Vad ska man tänka på när man startar en förening?

– Att driva sin egen förening är ju oerhört roligt för det första. Och möjligheterna är ju stora, det är inte speciellt dyrt och förhållandevis enkelt att registrera sig om man är ute i god tid. Min erfarenhet av förbund är också att de är väldigt hjälpsamma och svarar på alla frågor, hur dumma de än är.

8. Vilka är de största riskerna?

Farorna är väl att dra på sig för stora kostnader, så ett tips är att sätta sin allra snålaste vän som kassör så att någon håller tillbaka dig trots att det dyraste matchstället i katalogen är förbannat snyggt.

9. Något om är viktigt att tänka på?

En av de viktigaste delarna för att få det att rulla att se till att ansvarsfördelningen i styrelsen fungerar skulle jag nog säga. Så att inte en person sitter med allt. En situation vi undvikit och det tror jag är vårt framgångsrecept.

10. Ni spelar i tröjor med den fängslade svensk-eriteranska journalisten Dawit Isaak på bröstet, varför?

– Handbollen är vår passion, liksom vår relation till Öis, men vi vill använda energin till något mer än bara ha kul. Vårt engagemang är också inspirerat av att Dawits bror, Easyas Isaak, som också är Öisare och han har aldrig gett upp kampen för att få hem sin bror till Sverige. Vi stöder honom i det.

Andra 'Övriga sporter' inlägg