Swimrun - från världen till Sverige
Övriga sporter

Swimrun - från världen till Sverige

– Man känner sig som en superhjälte, säger swimrun-fantasten

Swimrun - Löpning och simning blandat

Löparboomen kom och variationerna med den. En löpform som praktiskt taget gått från extrem till folklig på en säsong är swimrun. Sporten har visserligen funnits i tio år men det var i sommar som intresset verkligen exploderade.

Skillnad från triathlon

Att i stort sett alla swimrunlopp har slagit deltagarrekord i sommar betyder nödvändigtvis inte att alla vet vad det är för en sport. Swimrun är precis vad det låter som; en blandning mellan löpning och simning.

Till skillnad från triathlon genomför du loppet i samma utrustning loppet igenom. Det betyder att du simmar med löparskor och springer med våtdräkt där de olika sträckorna varieras om vartannat. Du möts ständigt av nya intryck och när axlarna vrålar av mjölksyra är det dags för benen att ta vid.

Utrustning och skor för swimrun

Swimrun är sporten där utövarna växlar mellan att simning och löpning olika sträckor, utan att stanna. Man tävlar oftast i par eller i ett lag för att öka säkerheten på framförallt simsträckorna. Varje lag som delat måste hålla ihop och får aldrig vara mer än 10 till 15 meter från varandra.

På Intersport har vi såväl våtdräktertrailskor och simglasögon vilket i stort sett är det enda du behöver för att utföra ett swimrun. 

10 km simmning och 65 km löpning

För Bjarne Koning räckte det med ett träningspass för att falla för swimrun.
– Ted Ås (svensk mästare i triathlon och vinnare av ötillö) introducerade mig till swimrun och jag tyckte att det såg fantastiskt ut när han sprang och simmade mellan öarna. Jag kände direkt att jag själv ville prova på detta.

Bara ett år senare stod Bjarne på startlinjen vid ÖTILLÖ, som är ett inofficiellt VM i Stockholms skärgård med tio kilometer tuff simning och 65 kilometer teknisk traillöpning. Fem år senare ställer han upp i fem-sex tävlingar varje år.
– Poängen med swimrun är att man tävlar i lag. Jag har kört någon enstaka singeltävling, men det är roligare med lag. Swimrun är egentligen mer besläktat med multisport än triathlon, och multisport är en lagsport.

Utrustningen du startar med ska korsa mållinjen

En vanlig regel inom swimrun är att den utrustning man har när man startar loppet också måste vara med när man korsar mållinjen. Då kan man till exempel inte starta loppet med ett par simfötter och sedan slänga dem halvvägs. Ett krav brukar vara att man bär våtdräkt som täcker axlarna och går ned till knät.

Träning inför tävling

Bjarne Koning simmar och springer regelbundet och betonar att det är viktigt att träna i utrustningen man tänkt använda på tävling och i miljöer som utmanar: stökig löpning och vågiga vatten. På sommaren tränar han specifikt swimrun två till tre gånger i veckan, samt löpning och simning separat utöver det.

Vad är så speciellt med swimrun?

– Många tilltalas av naturupplevelsen och känslan att dela den med någon. Det blir inte så mycket prestation och fokus på tidsmål vilket många behöver komma ifrån i dagens stressiga samhälle. Man tvingas koppla ifrån och vara 100 procent närvarande. Och efteråt känner man sig som en superhjälte.

Sex tips för ett lyckat Swimrun

Vi ger dig förutsättningarna för att göra din swimrunupplevelse extra bra.

 1. Stressa inte upp dig 
  En ny träningsform är alltid svårt i början och det är då lätt att uppleva stress och press. Kanske är du redan anmäld till ett lopp och träningen och utvecklingen går inte alls som tänkt. Ökad stress leder inte sällan till skador eller åtminstone en förhöjd skaderisk och sjukdomsrisk. Lär dig att lyssna till din kropp, pressa inte kroppen över alla gränser och bromsa i tid. Hitta ditt sätt att hantera stress och press och hitta ett lugn i den mån det är möjligt. Kanske finns din stresshantering i yoga, en tur i naturen eller något helt annat?
 2. Prioritera återhämtningen
  Att träna utan att vila och äta rätt är faktiskt ganska meningslöst. Våga ge dig själv tiden att koppla av och bygga upp. Sov timmarna du behöver sova, få i dig tillräckligt med näring och slappna av ibland! Det är en viktig del av receptet till ett lyckat swimrun och många andra träningsformer! Många använder pulsklocka för att få bättre koll på behov och strategi. 
 3. Prehab istället för rehab
  Prehab, vad är det? Istället för rehab när man tränar upp sig efter en skada handlar prehab om skadeförebyggande träning. Stretching, rörelseträning och teknikövningar är viktigt för att hålla kroppen i topptrim. Kanske lite tråkigt, men du kommer tacka dig själv senare och förhoppningsvis slippa rehabträning.
 4. Träningsprogram eller träningsschema
  Det kan vara svårt att hinna med allting här i livet och få det berömda pusslet att gå ihop. Jobb, vänner, familj och mycket annat ska hinnas med och utöver det ska man hinna aktivera sig. Att försöka planera in sina aktiviteter tidigt är bra för att få dem att bli av och samtidigt kunna planera in saker med vänner och familj på övriga tider. Gör träningsprogram eller träningsschema dör du planerar in vilka dagar du ska löpträna, simma i basäng eller utomhus samt din övriga träning.
 5. Rätt mental inställning
  Att hitta rätt mental inställning och lägga fokus på rätt saker är en nyckelfaktor som kan komma att förändra en hel del när man lär sig metoderna. Att sluta fokusera på att det regnar eller att det är för varmt ute är enbart onödigt, du kan ändå inte påverka det. Konkurrensen må också vara tuff, men den varken kan eller ska du göra något åt. Fokusera på vad du faktiskt kan påverka istället. Så som din egen träning, dina förberedelser inför loppet, planering, utrustning och din motivation!
 6. Njut och ha kul
  Det kanske viktigaste på hela listan är att ha kul. Försök så ofta som möjligt påminna dig själv om varför du startade och ha en tydlig och rolig målbild. Du gör inte swimrun bara för att – du gör det för att ha kul! Svettas och kämpa dig igenom banan och försök njuta så mycket som möjligt. Ett swimrun kommer att bli ett minne för livet, oavsett vad resultatet blir.

Familjelopp, korta distanser och långlopp

Loppen finns för alla: familjelopp för stora och små, sprintlopp med kortare distanser samt riktigt långa, utmanande varianter. Tävlar gör du alltid i par: herr, dam eller mixed. Men du behöver inte tävla för att hålla på med swimrun. Det är en utmärkt varierad träningsform med upplevelsen i fokus.

Fem swimrun-lopp att testa på

 • Höga kusten swimrun
  Spring och simma genom världsarvet - mer exotiskt blir det knappast.
 • Kalmar Swimrun
  Vackra Kalmar är omgivet av vatten och detta blir ett helt nytt sätt att uppleva staden.
 • Ångaloppet swimrun
  Ånga ligger mittemellan insjön Ången och Östersjön vilket gör Ånga till en idealisk plats för swimrun.
 • Öloppet
  Denna tävling i Göteborgs södra skärgård har utvecklats till världens största swimrunevenemang, och har i år som mål att nå 800 deltagande lag.
 • ÖTILLÖ
  CNN recenserade en gång tävlingen med orden “One of the toughest endurance races in the world”. ÖTILLÖ är inget för den som njuter av en lugn söndagsutflykt.

Testa på Swimrun

För den okunnige betraktaren liknar sporten nog mest ren galenskap. Människor i något slags plastetui och badmössa springandes på stan ser ganska bakvänt ut. Men ger du sporten en chans så är du med största sannolikhet såld efteråt – för alla gillar väl att känna sig som en supermänniska?