Gör dig redo för skidresa
Vintersportguider

Gör dig redo för skidresa

Utrustningen, skydden och kläderna du behöver för din skidresa.

13 januari 2021

 

Skidåkningens skydd, utrustning och kläder

Att åka skidor är riktigt roligt. Oavsett om du är iväg med familjen och spenderar största delen av tiden i barnbacken eller tar ut svängarna ordentligt i offpisten. För att utvecklas så mycket man bara kan, nå sin fulla potential och hitta den där riktigt goa känslan i skidåkningen krävs bra utrustning som du trivs med. På Intersport hittar du allt du kan tänkas behöva i skidbacken, för dig och familjen. 

Skydd i backen

Det går inte att understryka nog hur viktigt det är att vara kittad med rätt skydd. Hjälmen är huvudsaken men även ryggskydd och skidglasögon är viktig skyddsutrustning när man ska testa sina färdigheter i backen.

Skidhjälmen

Att hitta rätt hjälmar till familjen är A och O. Sitter den inte rätt så ger den inte bra skydd ifall en olycka skulle inträffa. Testa den ordentligt! Ta på dig den, knäpp och försök sedan nå tinningen med två fingrar. Når du inte tinningen tack vare att hjälmen spänner åt har du rätt storlek.

Ryggskydd

Ryggskydd skyddar ryggen mot smällar och värmer även extra om kroppen. Ryggskyddet ska ses som en självklarhet i utrustningsväg. Ett ryggskydd ska inte vara för stort och det går att välja mellan ett vanligt eller ett som är mer som en väst, det sistnämnda gör att du kan röra dig lite smidigare i backen. Testa det! Ta på det och böj nacken bakåt. Tar skyddet i nacken är det för stort.

Skidglasögon och goggles

Att kunna se bra i backen är en förutsättning för att åka och för att minska risken för olyckor. När du väljer glasögon och goggles ska du därför välja utefter vilket det aktuella vädret är. Solsken kräver en mörk lins som släpper in mindre ljus. Vid växlande molnighet behövs en lins som funkar i olika typer av väder. Och vid snöfall eller mulet behövs en kontrasthöjande lins som framhäver konturer i snön.

Utrustning på skidresan

Förutsättningen för skidåkningen är pjäxor, skidor och stavar för de aldra flesta

Skidor

Om du ska hyra skidor på plats eller köpa skidor är såklart inget vi kan svara på. Att fundera över hur mycket du åker är en bra start. Bestämmer du dig för att köpa ett par skidor är nästa fråga var du förväntas åka mest och vilken nivå du ligger på. Få handfasta tips i guiden hur väljer man rätt slalomskidor.

Snowboard

Precis som när du ska köpa skidor finns det en mängd olika snowboards att välja på. För olika nivåer på snowboardåkaren, för olika åkmöjligheter, i olika design och flera olika prisklasser. Att, precis som vi skidköp, utgå ifrån hur mycket du ska åka och vart du främst ska åka är en bra utgångspunkt. 

Pjäxor

Att hitta ett par pjäxor som verkligen är sköna är inte lätt, men ack så viktigt. På Intersport utgår vi från fem steg för att säkerställa att vi hittar rätt pjäxor för dig eller dina barn. Kom in i en alpinbutik och få hjälp att hitta rätt eller ta med de pjäxor du köpt online till valfri alpinbutik för att säkerställa att de är rätt för dig. 

Stavar

När vi lär oss åka skidor gör vi det ofta utan stavar för att hitta balansen och bli säkra på just skidorna. Efter ett tag kan det dock vara skönt att ha med si stavaran i backen. Hitta lite stabilitet, få lite extra hjälp i uppförsbackarna eller om ett barn plötsligt inte orkar åka en meter till. 

Kläder för skidbacken

Vad som är rätt eller fel när det gäller stil och färger i skidbacken är förstås något personligt. Ska man följa trendkartorna kan man hitta både färgstarkt, lite mer jordnära eller sobert svart, vitt och monokromt. Det viktigaste att tänka på är såklart att välja rätt plagg för sitt behov. Svenska 8848 Altitude ger 5 handfasta råd vid valet av skidkläder.

 1. Principen som fortfarande gäller: Lager på lager

  Grunden för att ha det komfortabelt i skidbacken är att hålla sig torr. Börja därför inifrån med att välja ett bra underställ som har som uppgift att hålla borta fukt genom att absorbera och få bort svett från huden. Över understället väljer man en tröja i funktionsmaterial som värmer och även kan transportera bort fukt. Är det kallare kan man välja en värmande tröja med vadderade partier eller en lätt dunjacka, s k ”liners". Som yttre lager har man sina skyddande vind- och vattentäta skidkläder. Det allra vanligaste misstaget är att man byter ut något av lagren till bomullsplagg. En t-shirt eller sweatshirt i bomull har förmåga att snabbt dra åt sig fukt, kyla ner kroppen – och därmed förstöra en skiddag.  
 2. Ska man välja skalplagg eller vadderat?

  Fundera först på var, när och hur du kommer att åka skidor. Åker man skidor hela säsongen, kanske till olika skidorter med olika förhållanden, så är skalplagg klokaste valet. Skalplagg är de mest mångsidiga och flexibla eftersom man kan variera med olika lager undertill, utifrån de förhållanden som råder. Åker man en eller ett par veckor om året, under ganska normala förhållanden, är vadderade skidplagg det mest komfortabla och praktiska valet. De kombinerar egenskaperna med att ge skydd mot vatten och vind, andas ut överskottsfukt och att isolera mot kyla. En annan fördel med en vadderad skidjacka är att den också kan funka fint som en vanlig vinterjacka under övriga vintern.
 3. Avancerade funktionsmaterial som skyddar och andas

  Välj skidkläder som är vattentäta i kombination med goda andningsegenskaper. Dagens avancerade funktionsmaterial har membran eller coatings, dvs skikt som gör plaggen vattentäta samtidigt som de effektivt kan ventilera ut överskottsfukt. Metoden man använder för att mäta tätheten i materialet görs med s k vattenpelare, i laboratorium. Ju högre siffra i millimeter, desto tätare är materialet. Material med en vattenpelare på över 10.000 mm kan ses som ett riktmärke för bra material som håller åkaren torr hela dagen i backen, även vid regn eller snö. Se även till att de skidplagg du köper är fria från miljöskadlig ytbehandling med s k fluorkarboner.
 4. Stretch är självklart!

  Trenden tydlig; materialen blir lättare, tystare och mer följsamma – med bibehållen prestanda när det gäller andningsegenskaper och vattentäthet. Lösningen är stretch, och i dagens avancerade funktionsmaterial börjar det bli mer regel än undantag med de efterfrågade stretch-egenskaperna. Fördelarna är många: Plaggen sitter bättre, rörelsefriheten ökar och skidåkningen blir helt enkelt bekvämare.
 5. Underställ i ull vs syntet

  När det kommer till underställ är en tanke värd att reflektera över om du ska välja ett i syntet eller ett i bomull. Svaret beror på din kroppstemperatur och vilken typ av aktivitet du ska ägna dig åt på skidsemestern. Polyester är för den högintensiva skidåkaren som höjer pulsen och temperaturen medan ett ullunderställ passar för den som inte får upp temperatur och puls och dessutom ofta brukar frysa i backen eller spåret. 

En liten checklista: 

 • Ventilationssystem under ärmarna och på byxorna ger dig möjlighet att snabbt ventilera ut överskottsvärme. 
 • Avtagbart midjesnölås i stretchmaterial håller den kalla snön borta men är skön att ta av när det är dags för vårskidåkningen. 
 • Avtagbar huva ger flexibilitet att ”cabba av” om vädret påbjuder. 
 • Integrerad liftkortsficka på vänstra armen gör alla passager vid liftkortsläsarna smidig. 
 • Lycramuddar i ärmsluten håller handlederna fria från kall snö och jackan sitter bättre på plats. 
 • Skidbyxor med mjuka snölås som håller tätt vid pjäxorna.
 • Hängslen eller bälte i stretchmaterial ser till att byxorna sitter bekvämt och på plats.
 • Förstärkningar nedtill vid benen som skyddar mot vassa skidkanter.
 • Förböjda knän anpassade för skidposition gör att byxorna sitter rätt i även i djupa carvingsvängar.

Andra 'Vintersportguider' inlägg