Cyklar ditt barn säkert?
Cykelguider

Cyklar ditt barn säkert?

Gör en säkerhetcheck inför vårpremiären

Vad ska finnas på en säker cykel?

När gatorna börjar bli redo för cykling igen är barnen ute på ett kick. Om barncykeln passar även iår är det ett par delar som är bra att kolla innan barnen ger sig ut för att de ska vara riktigt säkra.

Checklista fär säker cykling

För att se till att barnen har det som krävs på sig och cykeln kommer här en bra lista att checka av. Vissa punkter kan barnen vara med och undersöka, andra är upp till de vuxna. 

  • Se till att cykeln är rätt storlek. En för stor cykel som barnen inte lärt sig hantera är definitivt ingen rekommendation, heller inte en för liten cykel som också kan hämma balansen och därmed säkerheten för barnen.
  • Kolla att cykeln har hela och rena reflexer fram, bak och på sidorna. Vit eller gul fram, röd reflex bak och orange eller vit på sidorna och pedalerna. 
  • Se till att alla muttrar är åtdragna och att pedaler sitter fast ordentligt. 
  • Gör en bromskoll på cykeln.
  • Se till att däcken är pumpade och att däckens mönsterdjup inte är allt för slitna.
  • Tvätta och olja kedjan.
  • Kanske behöver sadeln höjas om barnen vuxit under vinternm en ny cykel köpts eller blivit ärvd. Se till att de mindre barnen når ner med båda fötterna när hen sitter på sadeln, för lite äldre barn (cirka 7 år och uppåt) räcker det med att en fot når marken. 
  • Cykellampor är viktigt om barnen cyklar när det är mörkt, se till att de fungerar.
  • Att ringklockan fungerar är bra för att kunna påkalla uppmärksamhet på vägen.
  • Glöm inte cykelhjälmen och se till att den är lagom, sitter korrekt och inte fått någon smäll under förvaringen, då ska en ny hjälm köpas. 

 

Uppmuntra barn att cykla mer

I en forskningsrapport från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) från 2017, kan man läsa att cyklandet bland barn och unga har minskat, vilket får negativa effekter på hälsan och barns självständiga mobilitet. Framförallt har barns och ungas fritidscyklande minskat men även cyklandet till skolan har blivit mindre och det vill vi försöka förändra.

Ge de vuxna koll på läget

Vi hoppas kunna uppmuntra barn till cykling och rörelseglädje och på ett positivt och naturligt sätt bidra till en hälsosam livsstil hos våra barn. Enligt VTI-studien är en av de de bakomliggande orsakerna till att barnen cyklar allt mindre föräldrarnas osäkerhet och otrygghet kring deras barncykling. De har inte kunskapen och vet inte hur de kan säkerställa på rätt sätt. Genom att ge föräldrarna mer koll och säkerställa barnen cyklar kan allt fler barn cykla säkert och föräldrarna känna sig tryggare. 

Vilken cykel ska barnen ha?

Det finns ofta många frågor. Det enklaste är att testa cyklar för att få en förståelse för barnen egna vilja att lära och utveckla. När barnen ska gå över till en ny, ofta större cykel, så krävs mycket övning. Så om barnen själva har tålamodet och viljan att ta nästa steg är det ofta rätt. Sen får man som vuxen finnas där som hjälp och stöd i början. Läs mer om att välja rätt cykel till barnen här.

Cykelservice

Är du osäker på om barnen cykel fungerar även i år eller om den är tillräckligt säker kan du alltid boka service i någon av Intersports cykelbutiker där vi erbjuder cykelservice. Vill du köpa en ny juniorcykel har vi ett brett sortiment på Intersport, antingen i någon av våra butiker eller online på intersport.se.

Andra 'Cykelguider' inlägg