Fem myter om cykling
Cykelguider

Fem myter om cykling

Din cykel kommer att bli stulen. Och om den inte blir det så kommer du att bli impotent och få oproportionerligt stora lår. Eller?

Cyklar och cykling - här är 5 roliga myter 

Din cykel kommer att bli stulen. Och om den inte blir det så kommer du att bli impotent och få oproportionerligt stora lår. Eller? Det finns många roliga myter om cykling, här slåt vi hål på fem av dem. 

”Det är farligt att cykla”

Att inte cykla vore farligare. Våra kroppar behöver motion för att må bra. En aktiv livsstil minskar risken för sjukdomar och risken att dö av dem är avsevärt större än att dö i trafiken. Glöm inte cykelhjälmen och ta på dig en reflexer och cykeln cykellampor om du cyklar i mörker - då känner du dig ännu tryggare!

”Alla cyklar stjäls”

Håll i hatten nu. Under de senaste 20 åren har antalet cykelstölder halverats enligt Brottsförebyggande rådet. Risken för cykelstölder är som störst i universitetsstäder och inträffar oftast på allmän plats. För att öka chansen att cykeln står parkerad på samma plats där du lämnade den bör du använda ett cykellås och ställa den på en upplyst plats.

”Högerregeln gäller inte för cyklister”

Joho, det gör den visst. Som cyklist är du skyldig att stanna för bilar som kommer från höger. Och detsamma gäller för en bilist när du kommer cyklandes från höger. Högerregeln upphävs dock om vägen du som bilist svänger in på en väg som har en korsande gång eller cykelväg. Då är det istället utfartsregeln som är aktuell. Alla har inte koll på detta, så vårt råd är att vara uppmärksam i trafiken!

”Cykling ger grova lår”

Nej. Om du cyklar med ett stort trampmotstånd kommer dina lår att bli både starkare och fastare. Musklerna i låren byggs upp samtidigt som kroppsfett förbränns. Om du istället cyklar längre sträckor med ett lågt trampmotstånd och högre varvtal kommer du förbättra konditionen och få slankare kropp och lår.

”Män blir impotenta av att cykla”

Det här är en seglivad myt, sprungen ur en motbevisad undersökning. Den gamla undersökningen hävdade att tävlingscyklister som cyklade ofta och intensivt kunde drabbas av domningar i underlivet. Domningar som senare skulle kunna leda till erektionsproblem. En ny undersökning gjordes 2014 som totalt massakrerade resultaten från föregångaren. Det finns inget samband mellan impotens och cykling över huvud taget. Källa: Crescent.

Cykel på Intersport

Strunta i dessa myter, nu vet du att de inte stämmer! Ta istället på dig cykelhjälmen och ge dig ut och börja trampa. Köp din cykel hos oss på Intersport och ta del av vår cykelservice i samtliga cykelbutiker om något skulle krångla längst vägen. Vi hjälper dig skapa en så bra cykelupplevelse som möjligt. 

Andra 'Cykelguider' inlägg