Kom igång med mountainbike
Cykelguider

Kom igång med mountainbike

Mountainbike erbjuder allsidig fysisk träning, naturupplevelser och tekniska utmaningar

 

Börja cykla mountainbike

Oändliga skogar och vår unika allemansrätt, Sverige är som gjort för MTB-cykling. Mountainbike erbjuder allsidig fysisk träning, naturupplevelser och tekniska utmaningar, för den som funderat på att köpa en MTB - gör det!

Hur kommer man enklast igång med MTB?

– Man börjar i väldigt enkel terräng för att bekanta sig med hojen och går därefter över till allt mer avancerad terräng samt längre och tuffare rundor. Det är bra att lära sig de tekniska grunderna så tidigt som möjligt. Numera finns det gott om olika kurser och läger där man kan lära sig detta, säger Fredrik.

Cykelvasan driver utvecklingen av mtb

De senaste åren har Cykelvasan troligen varit motorn i utvecklingen av mountainbike i Sverige, anser Fredrik.

– Det finns så klart andra viktiga faktorer också, som att ett antal skidanläggningar och andra orter satsat på MTBturism samt att vissa tycker att situationen på vägarna är för otäck men fortfarande vill cykelträna, säger han.

Utmanas och utvecklas i grupp

Han slår ett slag för att träna i grupp, dels för att man kan lära av andra och ibland se att det går att cykla ett parti som man själv inte trodde var möjligt.

– Dessutom finns det någon som kan hjälpa till om man kör sönder cykeln eller ramlar och skadar sig långt ute i terrängen. Att köra själv innebär däremot en större frihet att cykla som man själv vill, och det kan vara skönt att få köra i sin egen takt när man ska ta sig an tekniska partier.

Var bör man undvika att cykla?

– Med en mountainbike tar man sig fram nästan överallt, vilket även gör att man kan hamna på ställen som man visserligen får vistas på tack vare allemansrätten, men som inte lämpar sig för cykelträning. Det kan vara allt från stigar som går över andra människors tomter eller i parker där det är många som promenerar.

Vad ska man tänka på för att förebygga skador?

– Cykling är överlag en idrott som är rätt förskonad från överbelastningsskador, men det är naturligtvis smart att inte öka sin träning för snabbt eller köra vidare trots att det börjar göra lite ont någonstans.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer cykel?

– Att man köper den hos en cykelaffär som kan hjälpa till att välja rätt cykel, ställa in den och även ge råd om ytterligare utrustning som man kanske inte visste att man behövde. Till exempel cykelskor, cykelbyxor, minipump eller sadelväska med multiverktyg, däckavtagare och extra slang... Sedan är det bara att börja köra!

Köp mountainbike på Intersport

På Intersport hittar du mountainbike för barn, dam och herr. Vi har flera av marknadens bästa varumärken för att kunna erbjuda dig en så bra cykelupplevelse i terrängen och naturen som möjligt. Kom in till någon av våra butiker för att hitta rätt mtb eller köp mputainbike online. Välkommen!

 

Andra 'Cykelguider' inlägg