10 frågor till Pia Sundhage
Fotbollsguider

10 frågor till Pia Sundhage

Hur peppad är Pia Sundhage på sommarens fotbolls-EM?

Efter OS-silvret i Rio förra året är förväntningarna höga på det svenska damlandslaget inför sommarens fotbolls-EM. Så hur laddar det svenska landslaget upp inför mästerskapet, hur ser truppen ut och hur kommer det egentligen att gå? Vi tog ett snack med förbundskapten Pia Sundhage.

Knappt en vecka innan premiärmatchen mot Tyskland den 17 juli åker det svenska laget till Holland för göra de sista förberedelserna inför sommarens fotbolls-EM. Ett EM som också blir det sista mästerskapet för förbundskapten Pia Sundhage.

Årets svensk i världen

När vi pratar med henne har hon i dagarna blivit utsedd till Årets svensk i världen 2017 – ett pris hon får efter att förra året bland annat lett damlandslaget till ett OS-silver i Rio.

- Ja, det är galet! Först och främst är jag jättestolt, särskilt när man tittar på listan vilka som fått priset tidigare år. Sen kan jag också konstatera att damfotbollen står rätt högt i kurs och det känns jätteroligt och viktigt. Jag njuter i fulla drag! säger hon.

Längtan efter sommarens EM är stor i det svenska laget och nu görs de sista noggranna förberedelserna. Pusslet har lagts för hur truppen ska se ut och det blir en blandning av erfarenhet och nyfikenhet berättar förbundskaptenen.

- Vi har en del som är ”gamla i gården” som kommer att bidra med massa erfarenhet från OS, VM, EM och andra stora viktiga internationella matcher. Sen kommer vi att blanda upp med dem som ännu inte har så mycket erfarenhet och den mixen hoppas vi ska bli perfekt. Man behöver både nyfikenhet och trygghet, säger Pia Sundhage.

1. Vad är status på truppen?

- Vi trycker lite på den knappen att det här är det sista och det kommer att bli något alldeles speciellt. Vi tar med oss självförtroendet från OS och målsättningen är självklart att komma hem med en medalj.  Sen vill vi alla göra något som var väldigt längesedan Sverige gjorde och det är att slå Tyskland. I dag känner vi oss väl förberedda men vi kommer att behöva se bilderna och dra igenom allt igen. Vi är noggranna och vill inte lämna någonting åt slumpen. 

Om det blir någon medalj återstår att se men Pia Sundhage lovar att truppen ska göra sitt allra bästa och kämpa in i det sista. 

2. Finns det några särskilda spelare du hoppas ska kliva fram lite extra?

- För att det ska bli bra fotboll krävs det att samtliga är sitt bästa jag. Spelarna har en högsta nivå och det gäller att alla tajmar in det samtidigt och att de gör bra ifrån sig redan från start i första matchen mot Tyskland. Men det står och faller inte med en spelare.

3. Var det en självklarhet hur truppen skulle se ut?

Det var inte självklart vilka som skulle ta en plats och det har varit svårt och mycket som ska klaffa. Julia Spetsmark överraskade tycker jag. Hon kom in på ett återbud och gör bra ifrån sig. Det är stort och vi är glada att hon tog chansen. Vi har både nya spelare som debuterar och mer erfarna spelare. Det krävs en mix och balans för att det ska bli bra. Det är viktigt för oss med nya unga spelare som tar klivet in i laget. Inte minst för att de tillför ny energi till laget.

I dagarna laddar truppen upp på det gemensamma EM-lägret i Göteborg. Därefter väntar match mot Mexiko 8 juli innan avfärd mot Holland. Självklart är även konkurrenterna under hård bevakning och stort fokus läggs särskilt på Tyskland, Ryssland och Italien.

Sundhages sista mästerskap

Mästerskapet blir det sista för Pia Sundhage som därefter avgår som svensk förbundskapten. Sommarens EM blir speciellt på många sätt och självklart vill hon lämna med flaggan i topp.

4. Vilka är minnena sedan förra EM?

De flesta minns nog fotbollsfesten 2013 när Sverige arrangerade EM, en turnering som gav Sverige brons och landet fotbollsfeber.

5. Hur såg framgångsreceptet ut?

I EM 2013 spelade Sverige rena rock’n’roll-fotbollen. Det var full fart framåt med spelare som Lotta Schelin och Josefin Öqvist som en del av många.

6. Är det något du gärna sett mer av inför turneringen?

– Att få gott om tid tillsammans är en framgångsfaktor. Klart jag önskar att vi fick mer tid tillsammans, men klubbarna vill inte släppa dem.

7. Vad betyder de stora mästerskapen för damfotbollen?

Ett stort mästerskap betyder givetvis jättemycket för intresset kring damfotbollen. 

8. Vilka tror du på i turneringen?

Tack vare att damfotbollen växer och utvecklas är fler lag än tidigare som har chansen att vinna turneringen. Det är flera lag som är vassa och vi i det svenska laget vill definitivt vara med och spela om medaljerna. 

9. Hur ser ni på stödet från publiken?

- Erfarenheten från EM 2013 säger oss att den tolfte spelaren är väldigt viktig. När man vet att de finns de som klätt sig i våra färger och som vill att vi ska vinna, det är väldigt speciellt. Man lirar bättre fotboll, säger Pia Sundhage.  

10. Hur är det att vara förbundskapten? 

– Jag har faktiskt världens roligaste jobb. Så är det.

Foto: Wikipedia

Andra 'Fotbollsguider' inlägg