10 frågor till Mikael Lustig
Fotbollsguider

10 frågor till Mikael Lustig

Starkaste fotbollsminnet som barn? Tips till dig som liten? Hur tar man sig till landslaget?

Fotbollsminnen, framgångskoncept och hur Mikael Lustig var som barn

Mikael Lustig är fotbollsspelaren som tidigt drömde om att spela fotboll på elitnivå. Han var redan som barn en offensiv spelare som enligt sig själv hatade att förlora. Här beskriver han vikten av de första fotbollsåren, värderingarna från föreningen han tagit med sig hela fotbollskarriären och berättar om ett av de starkaste minnen från fotbollsspelet som barn; när de förlorat och hela laget står och gråter i ring. 

Hur var du som barn i fotbollslaget? 

Som barn skulle jag säga att jag var en duktig offensiv spelare som hatade att förlora.

Vad betydde de första fotbollsåren?

De första åren med fotbollen betydde mycket, att få vara del av ett lag och den sammanhållning som laget ger en.

Grundläggande värderingar du tagit med dig från föreningen?

Det främsta skulle jag noga säga är gemenskap jag fick i föreningen. 

Utövade du andra sporter som barn? 

När jag var yngre spelande jag förutom fotboll även innebandy och basket.

Ditt starkaste fotbollsminne som barn? 

Det första minnet som dyker upp är när vi förlorade vår första match på väldigt länge och vi står i ring och gråter. Hur gamla kan vi varti då? Minns faktiskt inte riktigt, men det är ett tydligt minne. 

Vad hade du velat säga till den lilla fotbollsspelaren i dig? 

Jag tror det är viktigt att förstå att det kommer gå upp och ner. Det kommer finnas stunder när andra barn springer om dig men att du alltid ska fortsätt att köra på och tro på dig själv. 

Vid vilken ålder började du satsa inom fotbollen? 

Jag skulle säga att det blev mer tydligt när jag var runt 14 år.

Vilken var den största drömmen som barn? 

Jag drömde om att bli fotbollsproffs i Juventus .

Vad särskiljer din dröm mot verkligheten? 

Laget, det blev ju inte Juventus. Annars lever jag min dröm idag.

Framgångskonceptet för dig för att ta sig till landslaget? 

Ha kul i livet men se till att alltid ha fotbollen med i bakhuvudet.

Mer om Mikael Lustig

Klubb: AIK
UngdomsklubbSandåkerns SK
Position: Högerback

Läs intervjun med landslagkompisen Pierre Bengtsson.

Föreningen om Mikael Lustig

Som liten spelade Mikael Lustig i Sandåkerns SK, vi har pratat med Alexander Lindgren i föreningen för att höra mer om hur de ser på Mikales resa och hur han var som barn på fotbollsplan. Stoltheten över landslagsspelaren är såklart stor!

- Mickes är en härlig förebild för våra barn och ungdomar och vem har inte koll att Lustig faktiskt är en Sandåkrare! Vi är såklart väldigt stolta, säger Alexander Lindgren, Föreningskonsulent Sandåkerns SK

Vad säger ni om Mikael Lustig och hans väg mot elitfotbollen och landslaget?

Sandåkerns SK är otroligt stolta över Mickes del i föreningens historia. Han har visat att allt är möjligt och med start bland kompisarna i 86:orna tog han sig hela vägen till landslagsarenorna runt om i världen - wow! 

Hur var han på fotbollsplanen som barn? Kunde ni se att detta var något extra?

Micke var en riktigt målfarlig forward under sina första år. Han hade en enorm träningsvilja och hatade att förlora. Rykten säker att det kunde gå sönder en del krukor i hemmet efter en förlust.  

Han spelade under uppväxten i Sandåkerns pojkar födda 1986, ett sammansvetsat lag som tidigt även testade på andra träningsupplägg, där både brottning och basket kunde vara inslag i vardagen. Något som säkerligen bidragit på resan mot toppen. 

Det var faktiskt sedan genom Umeå FC-legendaren och dåvarande tränaren i Sandåkerns a-lag Steve Galloway som han skolades till back vid 14-15 års åldern. En omskolning som gav resultat och vidare fart i karriären.

Hur arbetar ni med barn- och ungdomsfotboll? Vad är viktigt i ert arbete?

Sandåkerns SK är en anrik förening som grundades redan 1932. Idag är vi nästan 1000 medlemmar varav cirka 700 barn och ungdomar varje vecka tränar och spelar matcher i föreningens röd/vita färger.

Vår vision är att vara en idrottsförening med stort fokus på våra barn- och ungdomar där vi ger dem möjlighet att engagera sig och utvecklas i sin idrott. Vi utvecklar ständigt vårt arbete med idén om att skapa en trygg miljö för våra barn och ungdomar vilket vi hoppas stimulerar till ett livslångt idrottande. Vi vill att alla ska känna delaktighet och tillhörighet, oavsett om man är aktiv, ledare, förälder eller syskon. Oavsett drömmar och intressen finns plats för alla.  

Intersport - Med hjärtat i föreningslivet

Intersport arbetar i nära samarbete med svenskt föreningsliv och föreningar på olika nivå runt om i Sverige. Vi brinner för att ge små spelare chansen att drömma stort och för att låta barn och unga utvecklas inom sina sporter. Vi ger tillbaka till föreningslivet för att ge klubbarna bättre förutsättnignar att möjliggöra mer sport för fler. Vi tror på att stötta svensk idrott för att ge fler chansen att upptäcka idrotten och dela den gemenskap som föreningslivet bidrar till.

När du handlar på Intersport kan du också vara med och bidra, om du har valt att stötta en förening genom ditt medlemskap ger vi tillbaka tre procent till den föreningen, samtidigt som du samlar din egen bonus på alla dina köp.

Andra 'Fotbollsguider' inlägg