10 frågor till Sam Larsson
Fotbollsguider

10 frågor till Sam Larsson

Om förberedelser inför flytten, fotbollsdrömmar och kärleken till fansen.

Larsson om flytten till Holland och kärleken till fotbollsfansen

Sam Larsson startade sin fotbollskarriär som femåring i Hisingsklubben Zenith. Efter A-lagskontrakt med IFK Göteborg är han nu på väg till holländska klubben Heerenveen. Vi träffade honom strax innan avgång och snackade förberedelser inför flytten, fotbollsdrömmar och kärleken till fansen.

1. Hur började din fotbollskarriär? 

I någon gymnastikhall i Torslanda när IK Zenit anordnade en testdag. Min bror (Daniel Larsson, anfallare i Granada CF, red. anm.) spelade redan så jag visste inte så mycket annat. Det var det man gjorde tänkte jag och körde på. Min kull i Zenit var väldigt bra, vi var seriösa trots att vi tillhörde en liten klubb och många av oss hade stora drömmar.

2. Men det var bara en av er som förverkligade de drömmarna. Hur kommer det sig att just du tog dig vidare?

Jag har inte tränat överdrivet hårt, men jag har lagt ner väldigt många timmar på fotbollen. Utöver det så har jag en ganska stor talang och dessutom har min bror alltid funnits där som förebild. Att se honom leva ett behagligt liv fick mig att också vilja bli fotbollsproffs och inte glasmästare.

3. Berätta om flytten från IK Zenit till IFK. 

Det var en stor omställning. I Zenit tränade jag fyra gånger i veckan, helt plötsligt skulle jag träna sju gånger i veckan och spela match på det. Jag hade svårt att fokusera och åkte på skador. När jag väl förstod vad som krävdes gick det bättre, men sedan hände samma sak när jag flyttade från U19 till A-laget.

4. Tror du att effekten blir samma nu när du kommer till Holland?

I A-laget har vi tränat ganska mycket så jag tror inte att det blir samma omställning. Men visst, det är ett annat tempo och en bättre liga där nere så det kommer vara mycket att ta in början. Jag försöker att inte tänka på det så mycket. Det är bara att köra.  Jag ska lära mig språket och det blir nog inte så svårt. Alla svenskar som varit där har lärt sig snabbt. Om sex månader ska jag kunna ta en tv-intervju på holländska så det blir målet. Sedan ska jag se några inspelade matcher.

5. För några dagar sedan var du nere och kollade läget. Berätta!

Ja, jag var nere och gjorde några läkartester och jag fick en väldigt bra känsla. Stämningen var jättefamiljär och alla var väldigt välkomnande. Det känns helt ok att lämna IFK. Jag har spelat tillräckligt länge för dem, i alla fall för den här gången, och jag har alltid velat gå utomlands så det här är ett perfekt steg att ta. Jag ser verkligen fram emot att pela på arenan där nere som är helt grym. Jag förstått att det är fullsatt med 25 000 åskådare på nästan alla matcher. Det ska bli sjukt kul att träffa alla lagkamrater och att lära känna nya människor. Självklart ser jag fram emot det fotbollsmässiga, att spela på en högre nivå, både mot och med bättre spelare. De har betalat ganska mycket för att få ner mig så nu gäller det att prestera.

6. Vad betyder fotbollen för dig? 

Jag ska inte säga allt, men den betyder såklart väldigt mycket. Jag vet inte hur det är på ett vanligt jobb, om man går runt och tänker på brev när man jobbar på posten, men jag tänker på fotboll nästan jämnt. Visst, jag offrar jag en hel del men jag får många fina stunder tillbaka. Det bästa är definitivt att avgöra en match i sista minuterna, då är det svårt att se problem i livet. Efter det känns allt perfekt. På samma sätt finns det ju inget värre än att åka hem och känna att vi inte har gjort tillräckligt bra ifrån oss. Då vill jag bara gå under jorden och jag är inte ens en extrem vinnarskalle som många andra spelare är

7. Vad betyder fansen? 

Otroligt mycket, framförallt barnen. Det är helt fantastisk är när jag träffar barn som börjar gråta av glädje när de ser mig. Jag förstår hur mycket vi betyder i våra fans varje dag när jag ser hur bra de mår när vi vinner och hur dåligt de mår när vi förlorar. Det är en drivkraft.

8. Vilket är ditt lyckligaste och minst lyckliga fotbollsminne?

När jag skadade ljumsken för två år sedan var inte kul. Då gick jag runt i gymmet och ruttnade, tränade dubbelt så mycket som alla andra och tjänade hälften så mycket. Det kändes som att jag kämpade för ingenting. Det bästa däremot, det var när jag var 14 år och vi kom trea i Gothia Cup med lilla Zenit. Alla som hade någonting med klubben att göra var helt överlyckliga. Jag gjorde många mål och var ganska bidragande till tredjeplatsen så det var extra kul. Nu när jag tänker efter så kommer jag i och för sig inte ihåg hur jag kände, men jag kan tänka mig att jag var lycklig.

9. Vilka är dina styrkor och svagheter som fotbollsspelare?

Min teknik som är ganska annorlunda. Den kanske ser lite bättre ut än vad den egentligen är men jag är i alla fall rolig att titta på. Hmm… och svagheter? Det är ju löjligt att jag inte kommer på någonting att säga nu... men ok, jag kan inte nicka, jag är inte så bra med vänsterfoten och jag gör inte så många mål.

10. Hur ser du på din framtida karriär och vilken är drömklubben?

Jag vill få möjlighet att visa upp mig för ännu större klubbar där jag kan tjäna ännu mer pengar och spela ännu större matcher. Sedan vill jag ju skaffa en fin familj, ett stort hus och kanske något ställe utomlands. Jag vill gärna bo på fina platser under min karriär. Real Madrid är min drömklubb men det är inte realistiskt. Eller kanske, om jag säger upp kontakten med allt och alla och inte gör någonting annat än att träna, men jag vill fortfarande ha tid för vänner och familj. Jag vill inte offra allt det där.    

Några snabba:

 • Förebild? Jag har fått den frågan så många gånger och jag säger olika hela tiden.
 • Resmål? Thailand.
 • Maträtt? Grillat.
 • Ritual? Jag tar på mig högerstrumpan först innan matcher, men det är inte så seriöst.
 • Motto? YOLO! Haha, nej jag skojar bara. Jag har inget motto.
 • Last? Morgontröttheten.
 • Uppladdning? Jag går bara ut och kör.
 • Nedvarvning? Jag och min kompis brukar åka och köpa en team box med Chicken McNuggets och käka upp den.
 • Musik? Hiphop och R&B.
 • Hemlig talang? Jag är ganska bra på att imitera folk.
 • Vad gör du om fem år? Jag spelar fotboll, jag är ganska bra och jag är med i svenska landslaget.

Fakta:

 • Position: Yttermittfältare
 • Född: 10 april 1993
 • Längd:180 cm
 • Vikt: 77 kg
 • Födelsestad: Göteborg, uppväxt i Torslanda
 • Moderklubb: IK Zenith

Andra 'Fotbollsguider' inlägg