Varför vandra och tips på utrustning
Outdoorguider

Varför vandra och tips på utrustning

Anledningar att vandra och vad behöver en ha med sig?

Gå på hike och vandra gör gott för hälsan!

Dags att ge sig ut på hike, men vad behöver en ha med sig? Här får du smarta tips på utrustningen du kan behöva för en friluftsdag eller längre tur med vandring.

Varför vandra?

 • Hälsofördelar i mängder
 • Bra sätta att uppleva naturen
 • Stärker muskler och leder
 • Kan lindra depression och ångest
 • Minskar stress
 • Massa frisk luft
 • Bra träning och effektiv viktnedgång
 • Miljövänligt resande
 • Billigt sätt att upptäcka nytt
 • Tränar din balans

Skillnaden mellan promenad och hike?

Att ge sig ut på en PW eller promenad är det samma sak som att vandra eller gå på hike? Nej, det stämmer inte riktigt. Visst är likheterna många, men så också skillnaderna. Det största skillnaden mellan att vandra och promenera är underlaget som i sin tur särskiljer motionsformerna åt. När du promenerar gör du det oftast på jämnt underlag medan du under en vandring eller hike tar dig an mer ojämn terräng och mer kuperad mark. Den ojämna marken gör att fötter och fotleder får jobba mer aktivt, du får upp pulsen mer genom fler stigningar och utmanar din koordination och balans. 

Bästa utrustningen när en ska vandra? 

 • En vandringsstav kan vara en mycket enkel livförsäkring. Den ger en mycket bra stadga till exempel på hala klippor och bland blöta rötter i skogen.
 • Rejäla kängor är förstås jätteviktigt. Kängan ska vara vridstyv, gå över fotknölen och sitta bra över ankeln.
 • Det är också värt att lägga pengar på en riktigt bra ryggsäck. Men vad som är bra är väldigt individuellt, be om hjälp i butiken så att du får något som passar just dig. Kanske är det läge att titta på damväskorna som har avlastning i midjan och är konstruerade för att inte skära in i bröstet? 

Tips! Ta hem kängor och ryggsäck på öppet köp. Fyll ryggsäcken ungefär som när du ska ut på vandring, sätt på dubbla strumpor och snöra på dig kängorna. Gå sedan runt och dammsug hemma med utrustningen på dig – då får du testa den i rörelse utan att den blir nedsmutsad.

Tips 2! En sak är att inte vara beroende av mobilen för att navigera, den kan ladda ur och täckningen kan vara för dålig. Lär dig att behärska karta och kompass, kanske genom att använda det i välkänd terräng hemmavid eller så kanske den lokala orienteringsklubben ger sådana kurser.

Vart ska en nybörjare vandra i Sverige?

Ett tips är Höga kusten, som är en del Världsarvet där man går genom uråldrig skog, över klippor och får utsikt över havet och skärgården. En helg där kan bli en unik friluftsupplevelse. Vill man ut på en längre vandring är Kungsleden väldigt bra. Sträckan Abisko- Nikkaluokta har utsetts till en av världens bästa vandringsleder av National Geographic. Det finns ju stugor längs vägen, så man kan välja i vilken utsträckning man vill sova ute i det fria. 

Vad är det bästa med vandring?

– Åh, det är kombinationen av flera saker. Det handlar om det speciella lugn och känslan av här och nu som det går uppleva i naturen, i synnerhet i samband med vandring. Att om och om igen sätta ena foten framför den andra inne i skogen eller uppe bland fjällen kan skapa ett alldeles särskilt meditativt tillstånd. Innan jag satsade på vandringen helt och hållet arbetade jag mycket, och då hade jag stor nytta av vandringens möjlighet att ge återhämtning. Så fort jag tar på mig kängorna får jag ett speciellt lugn i kroppen. Samtidigt är det ett sätt att utmana sig själv, både fysiskt och mentalt – och det är något som är viktigt för att utvecklas. 

Återhämtning och utmaning är ingen dålig kombination... 

– ... men det är mycket mer än så! När jag är ute och vandrar med andra blir det en helt annan kontakt än i andra sammanhang, man umgås på ett djupare sätt än när man till exempel träffas över en lunch på stan. Sedan är det ett fantastiskt sätt att upptäcka ett land. Att vandra genom landet och möta människor på vägen är en form av hållbart resande som ger otroligt mycket.


 

Andra 'Outdoorguider' inlägg