Vandringsskor, walkingskor och promenadskor
Outdoorguider

Vandringsskor, walkingskor och promenadskor

Hitta skor som är anpassade för aktiviteter och alla väder.

27 juni 2020

Så hittar du rätt walking- och vandringsskor

Med sköna skor som är anpassade till aktivitet och väder kommer du att kunna njuta maximalt av höstens promenader och friluftsliv. Vilken variant passar dig? 

Missa inte våra 3 tips för att hitta rätt walkingskor längre ner. 

Skor för vardag och fritidsaktiviteter

Walkingskorna är perfekta för en rad olika fritidsaktiviteter under hösten, med olika egenskaper som gör att det är bra att vara noggrann i valet så att du hittar den modell som passar just dina behov bäst. 

Skillnaden mellan en walkingsko och en outdoorsko

Det som i första hand skiljer en renodlad walkingsko från en outdoorsko är stabiliteten; outdoorskon är anpassad för lite tuffare terräng eller förutsättningar än walkingskon. Samtidigt är det bra att känna till att det finns många modeller som är hybrider, det vill säga med egenskaper som ligger någonstans där mittemellan. 

Det här är några av de egenskaper som kan skilja mellan olika modeller. Återigen, det är sällan en modell präglas helt och hållet av en viss egenskap, utan de flesta kombinerar olika funktioner.  

  • Luftiga skor: När ventilationen är en prioriterad egenskap. Det vill säga om det är varmt väder eller om du vet att du kommer att svettas mycket. 
  • Vattentäta skor: Precis som det låter så håller de här skorna vattnet borta från foten. De är täta hela vägen så att det inte slinker in någon fukt.  
  • Stabila skor: Vilken stabilitet som är aktuell beror bland annat på vilken terräng du kommer att vistas i, men även hur ditt naturliga steg ser ut. Om du är en av alla som lider av överpronation – vilket innebär att sulans inre kant får ta en extra stor del av belastningen – så är det viktigt att skorna ger rätt stabilitet. 
  • Lätta vandringsskor: Om du inte har några större bekymmer med leder eller muskler, och vill ha lite mer fart i steget, kan du satsa på ett par skor som är lättare än genomsnittet.  

3 tips för att hitta rätt skor

  • Ta med den typ av strumpor eller sockor som du brukar använda till butiken och prova skorna med dem. 
  • Gärna lägga utprovningen på eftermiddag eller tidig kväll, då fötterna som regel är mer svullna än tidigare på dagen. 
  • Skon ska ha bra snörning, så att den kan sitta tajt mot foten och inte glappa någonstans – och den ska vara bekväm!

Kroppens fundament 

Kroppen är som en kedja av sammanlänkade delar där fötter och anklar påverkar rörelser och krafter på många ställen i din kropp. Om det finns obalans eller felställningar i fötter och vrister kommer till exempel knän, höfter och rygg att behöva kompensera för det. Det ger i sin tur effekter i andra delar av kroppen. 

Det kan vara svårt att veta vilken typ av fot du har, och vilket stöd du behöver för att minska risken för skador och snedbelastning vid gång och löpning. För att ta reda på det kan du vända dig till Intersportbutik, där du kan få en personlig fotanalys och professionell hjälp att välja rätt sko till just dina fötter. 

Vandringskor till barnen 

När du ska välja skor till barnen är det som regel inte frågan om att hitta en modell som passar långa höstpromenader – nej, det är snarare en stryktålig och vattentät fritidssko som är aktuell. 

De allra yngsta kan ha anledning att börja med kängor rätt tidigt på hösten, medan skolbarnen med fördel kan ha någon av alla snygga basketinspirerande sneakers med högre skaft som finns i sortimentet.
Det finns många modeller som är vattentäta och fungerar som mångsidiga vardagsskor under hösten. När det blir kallare kan de ersättas av vattentäta modeller med foder. 

Smellwell doftpåsar

För att slippa att skorna står i skåpet eller i hallen och luktar efter en lång promenad eller vandring kan Smellwell doftpåsar verkligen rekommenderas. Med doftpåsar i skorna håller sig dina skor fräscha mycket längre då Smellwell absorberar fukt och eliminerar illaluktande lukter från till exempel fotsvett eller annat. 

Köp vandringsskor på Intersport

På Intersport kan du köpa fotriktiga skor och vandringsskor online och i våra butiker. Vi har erfarenheten och kunskapen sedan 1968 och är övertygade om att vi kan hjälpa dig hitta ett par riktigt sköna skor. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg