Att välja de bästa walkingskorna för dig
Träningsguider

Att välja de bästa walkingskorna för dig

Så väljer du skor för promenaden

5 september 2022

Så väljer du skor för promenaden

Varför inte promenera i löparskorna? Vad utmärker ett par bra walkingskor? Vad skiljer walkingskor för naturen kontra asfalt? Hur länge håller walkingskor? Frågorna är många när du ska välja walkingskor, vår expert ger dig svaren och går igenom vad du ska tänka på när du köper promenadskor och vad som skiljer dem från löparskor när du är ute och går.

Varför walkingskor?

Fördelarna med ett par riktiga walkingskor är att du får rätt stabilitet och dämpning anpassat efter just ett promenadsteg. Om du går längre promenader i fel typ av sko blir du trött i fötterna och kan få känningar i anklarna om skon inte stabiliserar på ett korrekt sätt. Instabila skor ökar även risken att trampa snett vilket är särskilt vanligt om du är ute i ojämn mark och terräng.

Att tänka på när du köper promenadskor

Promenadskor ska kännas mjuka och bekväma och inte skava. Då foten ofta sväller något när man blir varm under promenader är det bra om det finns lite extra utrymme mellan tårna och skon framtill. Sedan bör du tänka på vilket underlag du främst brukar röra dig på. Bästa sättet att ta reda på vilka skor som passar just dig är att prova dem i utomhusmiljö. Gå en promenad. Upprepa. Hur känns passformen? Får du en bra dämpning? Sitter de bekvämt runt hela foten?

Kan man använda löparskor som promenadskor?

Givetvis kan du använda löparskor under promenaden, även om det inte är vad som rekomenderas. en walkingsko är väl genomtänkt och nog anpassad och framtagen för ditt rörelsemönster under en promenad.

Skillnaden mellan löparsko och walkingsko

Skillnaden mellan en promenadsko och en löparsko är främst dess stabilitet och vridstyvhet. En promenadsko ska kännas hårdare i materialet och inte kunna flexas/vridas med samma lätthet som en löparsko.  

Läs mer: 6 tips för att effektivisera promenaden

 

Vilka är de bästa walkingskorna?

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att generellt svara på vilka walkingskor som är bäst. Det är helt upp till dina behov, dina fötter och på vilket underlag skorna ska vara just bäst för. Behöver dina fötter extra stöd någonstans och hur ofta promenerar du? Är skons utseende viktigt för dig? Går du promenader på asfalt och i stan eller på ojämna stigar i naturen?

Vad skiljer walkingskor för naturen kontra asfalt?

De Walkingskor som är anpassade för terräng och längre vandringar i naturen är ofta tåligare skor med räfflad undersida som ger bra grepp på alla typer av underlag. Om skorna ska användas till asfalt och promenader på plant underlag kan du välja en enklare och lättare promenadsko som inte är lika robust. Du bör också ha årstiden i åtanke innan du gör ditt köp. Om du ska använda skon på vintern och i kallare temperaturer lönar det sig att välja en vattenstötande promandsko med stark ovandel.

Vattentäta promenadskor

Om du går mycket på terräng och i skog och mark ska du titta efter vattentäta skor med bra grepp. Vattentäta promenadskor, Gore-Tex skor eller med liknande membra är jättebra för skogspromenader till exempel. Gore-Tex material är försett med mikroporer som är stora nog för att släppa igenom fukt och ånga, men för små för att släppa igenom vatten. Detta gör Gore-Tex materialet vattentätt samtidigt som det har andningsfunktion. 

Se mer om skillnaden på olika vandringsskor här.

Hur länge håller walkingskor?

Dina skors livslängd påverkas av ett gäng olika parametrar, det beror till stor del på hur mycket du använder dem och på vilka underlag med även din vikt och ditt steg. Generellt sett är walkingskor och vandringsskor mycket slitstarka och har en lång förbrukningstid. Ta en titt under skon efter drygt ett år om de används mycket, ofta kan du se om de är slitna. Håll även uppsikt efter hål eller andra avvikelser. Är du osäker kan du även ta med skon till någon av våra butiker för att få hjälp att se status på skon. 

Skillnaden mellan promenad och hike?

Att ge sig ut på en PW eller promenad är det samma sak som att vandra eller gå på hike? Nej, det stämmer inte riktigt. Visst är likheterna många, men så också skillnaderna. Det största skillnaden mellan att vandra och promenera är underlaget som i sin tur särskiljer motionsformerna åt. När du promenerar gör du det oftast på jämnt underlag medan du under en vandring eller hike tar dig an mer ojämn terräng och mer kuperad mark. Den ojämna marken gör att fötter och fotleder får jobba mer aktivt, du får upp pulsen mer genom fler stigningar och utmanar din koordination och balans.

Ofta är också tiden, hur länge du är iväg, något som skiljer en hike från en promenad. Kanske promenerar du dagligen 30-60 minuter? En vandring ses av de flesta som en lite mer omfattande aktivitet som kan vara från kortare turer på ett par timmar upp till flera dagar. 

Skor på Intersport

En promenad har många fördelar, bland annat får du bra träning, starkare skelett, effektiv viktnedgång, bättre kondition, det är mer skonsamt för kroppen än t.ex. löpning och du får massa frisk luft. Men vad ska du ha på fötterna när du är ute och går? Givetvis ska du välja ett par skor som är anpassade just för walking. Hos oss kan du smidigt och enkelt handla skor för alla aktiva dagar. Välj själv om du vill komma in någon av våra butiker, handla online eller lägga undan skor online och hämta ut dem i butik med vår tjänst Boka & hämta. Vi vill göra det vi kan för att hjälpa dig hitta rätt skor och handla på ett så tryggt och smidigt sätt som möjligt. 

Andra 'Träningsguider' inlägg