"Vilket tält ska jag välja?"
Outdoorguider

"Vilket tält ska jag välja?"

Experterna ger svar på dina frågor för att ge dig koll på vad som är bra att tänka på när man köper tält.

3 maj 2018

Billiga tält och kvalitativa tält, familjetält, vandringstält eller campingtält - alla tält utom partytält

En ombonad sovplats gör massor för frihetskänslan och friluftsupplevelsen. Att hitta rätt tält är dock inte helt enkelt och frågorna inför att köpa ett tält är ofta många; ”vad kostar tält?”,” vad behövs vid tältning?”, ”hur får jag rätt värme i tält?” och ”finns det vindskydd i tält?”. Här har vi samlat ett gäng tips för att veta vilket tält du ska köpa. 

Vilket tält är bäst? Köp rätt tält!

För att särskilja tälttyperna till sitt max står valet mellan campingtält och vandringstält. 

Campingtält – tält för familjen eller som festivaltält

Campingtältet är till för dig som vill ha ett tält som kan rymma hela familjen och lite till eller om du ska ha en sovplats under t.ex. en festival. Det kan också fungera alldeles utmärkt som reservboende på landet. Det finns många sorters campingtält, från de enklaste ”festivalmodellerna” till tält med full ståhöjd och en rejäl absid (ett förtält) som går att möblera. Gemensamt är att de är relativt tunga – det är inget du kan bära med dig när du ska ut och vandra.

Vandringstält: tält för vandring och äventyr 

Vandringstältet är det som du istället ska välja om du ska ut på exempelvis vandring eller en kajaktur. Det är lättare än campingtältet, samtidigt som det är extra anpassat för att stå emot väder och vind. Det är helt enkelt mer stryktåligt och mer kompakt.

Hett just nu - Kåta med plats för många

Testa nya friluftstrenden och samla ihop ett gäng vänner och ge er ut i det fria och övernatta i en kåta. Upplev riktigt genuin vildmarkskänsla med fotbollslaget, familjen eller som en kul aktivitet på t.ex. en svensexa.

Det finns två olika grundmodeller, med plats för antingen 5-7 eller 9-11 personer. Sov på liggunderlag, eller varför inte göra det ännu mer ”naturnära” genom att ligga på renfällar?

Det är lätt att fixa extra värme i en kåta genom att ställa in en enklare kamin - den extra mysfaktorn är bara en bonus!

Hur ska jag tänka när jag köper tält - Självstagande eller inte?

Kupoltält är självstagande, medan tunneltält gör att du får lägga lite mer tid på att staga dem med tältpinnarna. 

De ordentliga familjecampingtälten är tunneltält. De enklaste campingtälten kan vara av kupolmodell – och därmed mycket lätta att få plats och göra redo för en övernattning.

Trekking- eller vandringstält av kupolmodell som är självstagande är smidigt för exempelvis kajakpaddlare som kan ha svårt att hitta ett bra underlag att fästa tältpinnar i. Det går lätt att flytta runt för att få rätt placering. De här tälten är väldigt kompakta och rymmer som regel bara sovplatser – men det är i alla fall två ingångar, så ni slipper kliva på varandra…

Trekkingtält av tunnelmodell har som regel en absid där du kan laga mat och om du ser till att förankra det i ett läge mot vindriktningen kommer det att ge ett mycket effektivt skydd. 

Att tänka på när man väljer tält!

Tänk på att…

  • Det finns olika material och kvaliteter i tältdukarna, där bland annat ytbehandling och vattenpelare kan vara värt att titta närmre på. Ett lite dyrare tält har som regel lättare att ”andas”, vilket innebär att kondensen försvinner ur tältet och gör inneklimatet betydligt mer behagligt.
  • Ta alltid med dig extra tältpinnar innan du ger dig iväg med tältet. Det är mycket som kan hända ute i naturen, och det är inte ovanligt att någon tältpinne råkar ge vika. 
  • Se alltid till att montera upp ditt nyinköpta tält en gång i trädgården – eller i en park – innan du åker iväg för att säkerställa att det är komplett, och att du vet hur du ska göra. Minsta lilla fundering på hur det ska stagas upp kan bli ett stort problem om det börjar bli sovdags mitt ute i skogen, och regnet börjar droppa…
  • Var noga med att kontrollera att tältet är torrt innan du packar ihop det.

Ta med en tarp när du ska tälta!

En tarp är ett lättviktsskydd för regn och kylande vindar som är användbart i många lägen, både på längre turer och när du enbart är ute över dagen. Du spänner lätt upp en tarp med en lina som du fäster i exempelvis ett träd.

Dessutom är den perfekt att ha med i packningen som reserv, om det skulle råka bli strul med tältet.

Nöjd kund-garanti på Intersport – testa i lugn och ro

Med Intersports Nöjd kund-garanti kan du prova ditt tält i lugn och ro och hur mycket du vill under 30 dagar – du kan till och med sätta upp det i trädgården för att testa ordentligt. Om tältet inte motsvarar dina förväntningar kan du byta det mot en annan produkt i samma kategori. Nöjd kund-garanti gäller på löparskor, alpinskidor och tält vid köp i samråd med en säljare i en fysisk Intersport-butik. För att garantin ska vara giltig bifogas ett garantibevis med kvittot vid köpet.

Text: Peter Wiklund

Andra 'Outdoorguider' inlägg