"Vilket tält ska jag välja?"
Outdoorguider

"Vilket tält ska jag välja?"

Experterna ger svar på dina frågor för att ge dig koll på vad som är bra att tänka på när man köper tält.

3 maj 2018

Kvalitativa tält, familjetält, vandringstält och campingtält

En ombonad sovplats gör massor för frihetskänslan och friluftsupplevelsen. Att hitta rätt tält är dock inte helt enkelt och frågorna inför att köpa ett tält är ofta många; ”vad kostar tält?”,” vad behövs vid tältning?”, ”hur får jag rätt värme i tält?” och ”finns det vindskydd i tält?”. Här har vi samlat ett gäng tips för att veta vilket tält du ska köpa. 

Vilket tält är bäst för dina aktiviteter?

För att särskilja tälttyperna till sitt max står valet mellan campingtält och vandringstält.

Campingtält – tält för familjen eller som festivaltält

Campingtältet är till för dig som vill ha ett tält som kan rymma hela familjen och lite till eller om du ska ha en sovplats under t.ex. en festival. Det kan också fungera alldeles utmärkt som reservboende på landet. Det finns många sorters campingtält, från de enklaste ”festivalmodellerna” till tält med full ståhöjd och en rejäl absid (ett förtält) som går att möblera. Gemensamt är att de är relativt tunga – det är inget du kan bära med dig när du ska ut och vandra.

Vandringstält: tält för vandring och äventyr 

Trekkingtält är de som du istället ska välja om du ska ut på exempelvis vandring eller en kajaktur. Det är lättare än campingtältet, samtidigt som det är extra anpassat för att stå emot väder och vind. Det är helt enkelt ett mer stryktåligt och mer kompakt tält. Dessa tält är ofta i kupolmodell och självstagande (behöver ej fästas i marken för att stå) vilket är smidigt om du är ute i skog och mark med ojämna underlag. De är enkla att flytta runt efter att de sätts upp för att hitta en bra och stabil plats att sova på. 

Du kan också se vårt Test: Årets Tält.

Kupoltält eller tunneltält?

Det finns två typer av tältmodeller att välja mellan; Kupoltält och tunneltält. Men vad skiljer dem då åt?

Precis som namnen avslöjar har de båda tälten fått sina benämningar utifrån dess utseende. Kupoltältet ser till utseendet ut som just en kupol med en mer rundad konstruktion med bågar som korsar varandra. Tunneltältet är formad som en tunnel med bågarna från sida till sida. Kupoltält är delvis eller helt självstagande, medan tunneltält gör att du får lägga lite mer tid på att staga dem med tältpinnarna. 

De ordentliga familjecampingtälten är tunneltält medan trekking- och vandringstälten ofta är kupoltät. Det finns dock flera mindre familjetält i kupolmodell samt trekkingtält i tunnelmodell och en del hybridmodeller som kombinerar de båda tältens fördelar. 

Vart får man tälta?

I Sverige gäller allemansrätten och du får tälta nästan vart du vill under en natt. Men det finns undantag som kan vara bra att hålla koll på. Allemansrätten gäller nämligen inte på någon annans mark eller på privat område, och du får således inte tälta på eller i närheten av andras tomter eller trädgårdar. 

Kåta med plats för många

Testa nya friluftstrenden och samla ihop ett gäng vänner och ge er ut i det fria och övernatta i en kåta. Upplev riktigt genuin vildmarkskänsla med fotbollslaget, familjen eller som en kul aktivitet på t.ex. en svensexa eller möhippa.

Det finns två olika grundmodeller, med plats för antingen 5-7 eller 9-11 personer. Sov på liggunderlag, eller varför inte göra det ännu mer ”naturnära” genom att ligga på renfällar? Det är lätt att fixa extra värme i en kåta genom att ställa in en enklare kamin - den extra mysfaktorn är bara en bonus!


 

Att tänka på när man väljer tält!

Tänk på att…

  • Det finns olika material och kvaliteter i tältdukarna, där bland annat ytbehandling och vattenpelare kan vara värt att titta närmre på. Ett lite dyrare tält har som regel lättare att ”andas”, vilket innebär att kondensen försvinner ur tältet och gör inneklimatet betydligt mer behagligt.
  • Ta alltid med dig extra tältpinnar innan du ger dig iväg med tältet. Det är mycket som kan hända ute i naturen, och det är inte ovanligt att någon tältpinne råkar ge vika. 
  • Se alltid till att montera upp ditt nyinköpta tält en gång i trädgården – eller i en park – innan du åker iväg för att säkerställa att det är komplett, och att du vet hur du ska göra. Minsta lilla fundering på hur det ska stagas upp kan bli ett stort problem om det börjar bli sovdags mitt ute i skogen, och regnet börjar droppa…
  • Var noga med att kontrollera att tältet är torrt innan du packar ihop det.
  • Ta med en tarp när du ska tälta! En tarp är ett lättviktsskydd för regn och kylande vindar som är användbart i många lägen, både på längre turer och när du enbart är ute över dagen. Du spänner lätt upp en tarp med en lina som du fäster i exempelvis ett träd. Dessutom är den perfekt att ha med i packningen som reserv, om det skulle råka bli strul med tältet.

Köp tält online och i butik

Hos oss på Intersport har vi mängder av fina, praktiska och kvalitativa tält. Kom in till någon av våra butiker för att få mer hjälp eller köp ditt tält online på intersport.se. Missa heller inte vårt stora utbud av sovsäckar, liggunderlag, outdoortillbehör och outdoorskor

 

Andra 'Outdoorguider' inlägg