Vad innebär olika jackor?
Outdoorguider

Vad innebär olika jackor?

Vi har sammanställt en lista med plagg och funktioner som ofta förekommer på Intersport.

Ordbok för olika jackor

Att hålla koll på vilka kläder som ska användas när och vad olika funktioner egentligen betyder är inte helt enkelt. Därför har vi sammanställt en lista med olika jackor, material och funktioner som ofta förekommer på Intersport. Allt för att du enklare ska hitta rätt jacka! 

Inspireras eller se alla våra jackor!

Vad innebär olika klädesplagg?

  • Jackor i GORE-TEX-material kombinerar varaktigt vatten- och vindskydd med optimal andningsförmåga. Det är tåliga produkter som erbjuder bästa möjliga skydd och komfort. Principen i materialet är i korthet att det finns ett GORE-TEX-membran, som är ett extremt tunt lager med mer än 1,4 miljarder porer per kvadratcentimeter. Membranet lamineras mellan stödmaterial i form av ett högpresterande foder och ett yttertyg för att kunna användas i kläder. Det finns även andra liknande membran från andra företag.
  • Vindtäta jackor består av tyg som har mycket tät vävnad och som inte släpper igenom någon vind utifrån. Välj en vindtät jacka till exempel när du ska ut på sjön eller upp i bergen där det kan blåsa hårda vindar. 
  • Vattentäta jackor står emot regnet. Alla sömmar, fickor med mera är tejpade så att inget vatten läcker in. I vilken utsträckning anges i vattenpelare, där till exempel måttet 10 000 mm innebär att plagget har en mycket hög vattenpelare och tål en hel del regn under en lång tid, medan 5 000 mm innebär något mindre tålighet – men plagget är fortfarande vattentätt. 
  • Vattenavvisande - ett plagg med en ytbehandling som är vattenavvisande håller lättare regnstänk eller regn under en kortare tid borta. Detta är med andra ord inte plagg att räkna med som ett plagg när det regnar ute och du vill hålla dig torr. 
  • Galon och PU är ett mycket tåligt material och ett regnplagg i detta material är helt vattentätt och enkelt att spola av. Dock har det inte lika bra andningsförmåga som regnplagg i funktionsmaterial med andningsfunktion. 
  • Jacka med andningsförmåga håller vattentätt utifrånmen har en god andningsfunktion inifrån och ut. Välj ett sådant plagg när du kommer att vara i aktiv rörelse och bli varm samtidigt som det regnar eller finns risk för regn. 
  • PFC-fri impregnering är en impregnering som är skapad utan kemikalier. Vanligt är att impregnering, som användas för att avvisa smuts och väta, är gjorda av PFC:er, perflourerade ämnen. På Intersport arbetas det aktivt med att samtliga ytterplagg ska vara impregnerade utan dessa ämnen som är svåra för miljön att bryta ner och som dessutom kan vara giftiga. 
  • En hybridjacka är precis som det låter en hybrid, en blandning. En jacka som kombinerar fördelarna med en klassisk lättviktsjacka och en softshelljacka. Eller som en softshelljacka med en en dunväst över, för det är ungefär så den ser ut och känns. Med armar i stretch och paddad fram och baksida. Den är väldigt smidig och skön och värmer där det behövs som mest. 
  • Lättviktsjackan har blivit mer känd som den tunna dunjackan, även om det är en sanning med modifikation. Visst känns den lätta och smidiga jackan som en dunjacka men allt oftare är den vadderad med syntet eller andra dunliknande material. Bra att bära såväl under en skaljacka eller precis som den är.

Jackor för hela familjen och alla tänkbara väder

Oavsett vilken jacka du är ute efter hittar du den hos oss på Intersport! För hela familjen och för alla tänkbara väder. Välkommen in i butik eller shoppa loss online. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg