Utomhuskläder för olika aktiviteter
Outdoorguider

Utomhuskläder för olika aktiviteter

Olika kläder i olika väder - vi ger dig bästa råden.

Välj kläder för olika aktiviteter

Det är inte endast beroende på vädret val av kläder kan kräva lite eftertanke. Givetvis krävs olika kläder beroende på vad du ska göra. Att gå på hike, campa eller åka på vandringsemester är oftast som allra trevligast i perfekt väder. Inte för varmt, inte för kallt men heller inte för blött eller för blåsigt. Dock stämmer sällan våra förhoppningar om vädret med den faktiska verkligheten, som de flesta av oss ex antal gånger blivit påminda om. För plagg anpassade efter olika aktiviteter finns genomtänkta detaljer och väl utvalda materialval och materialkombinationer.

Kläder för naturen

För den som är rutinerad när det kommer till skog och mark och livet i naturen finns säkert en hel garderob med kläder just för detta ändamål. Allt från skor och kläder till smarta tillbehör och genomtänkt utrustning. Friluftsbyxor med förstärkta partier, underställ i merinoull med andasfunktion, vattentät regnjacka med ventilationer och smarta fickor, en riktigt bra vandringsryggsäck och givetvis ett par vandringsskor anpassade för naturen. Detta är bara ett mindre urval av produkter för de flesta skogsmullar. 

Kom långt med en ryggsäck och bra skor

För den som vill börja spendera mer tid i naturen behöver man inte gå all in, i alla fall inte till en början. Då räcker det med att välja delar av den rutinerades garderob, med en ryggsäck och bra skor kommer du långt. Välj därefter smart och välj beroende på vad du ska hitta på väl ute. 

Träningskläder i olika väder

När du ska träna ute finns det flera olika råd och rön för vad du ska ha på dig beroende på vad det är för väder ute. Givetvis måste du utgå från dig själv, din kroppstemperatur och vad du tycker är skönt att träna i. Men vissa tips kan vara väl värda att testa då skillnaden kan vara stor.

Funktionskläder och regnkläder vid träning

Att träna i funktionskläder oavsett väder och temperatur är ett av de tips som du kommer långt med. Träningskläder i funktionsmaterial har funktionen att de andas vilket gör att torkar mycket snabbare än kläder i t.ex. Bomull. Du upplever därför inte den där obehagliga blöta, svettiga och samtidigt kalla känslan. 

Att träna i regn kan kännas obehagligt med tanke på den ofta instängda känsla man kan få i en regnjacka. För vindtäta och vattentäta träningskläder är detta aldrig ett problem med hjälp av avancerad och väl genomtänk design. Både i regn men även sol kan även en keps vara skönt för träning utomhus, då får du varken regn eller sol i ögonen. 

På väg till jobbet?

Olika väder, plötsliga väderombyten och varierande temperaturer känns på något sätt mer okej i naturen eller på träningen. När man väntar på bussen, är på stan eller ska ut och äta är det mer tveksamt. För att vara beredd på de mesta och samtidigt behålla en schysst stil är ett par nyckelprodukter att föredra. Du bör givetvis ha lite koll på den metrologiska kartan för att slippa ta med dig halva garderoben vart du än ska gå. 

En snygg regnkappa är allt du behöver

En snygg regnkappa är mer eller mindre ett måste om man är bosatt på det nordligare halvklotet. Är risken stor för regn, eller om det redan regnar, är det både snyggt och väldigt praktiskt att ha matchande gummistövlar till. Om du inte vill ha regnkappa och stövlar på dig men att det ändå kan komma en skur eller två är en regnponcho i väskan en genial idé. Perfekt att slänga på sig och tar dessutom väldigt lite plats. 

Att gå in och ut i affärer när det är kallare ute kan ge en otroligt okontrollerad temperatur snabbt. Att köra på en form av lager på lager även här är därför att föredra. Kläder som lätt kan tas av och på är en god idé om du planerar att befinna dig både ute och inne. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg