Loppen som är aningen…udda
Löparguider

Loppen som är aningen…udda

Här på Stories berättar vi gärna allt om de stora loppen som går hemma i Sverige. Vi kommer inom kort att skriva här om bland annat Tjejmilen, Stockholm halvmarathon och Lidingöloppet. Men m...

11 augusti 2015

Här på Stories berättar vi gärna allt om de stora loppen som går hemma i Sverige. Vi kommer inom kort att skriva här om bland annat Tjejmilen, Stockholm halvmarathon och Lidingöloppet. Men många är också pepp på att komma ut i världen och springa. Sedan finns det ju en hel del udda lopp på sina håll…här är några värstingar för dig som gillar att tävla under ovanliga former!

North American Wife Carrying Championships (Newry, Maine) 
Det här loppet är bättre lämpat för en stark sprinter än en utmärglad maratonlöpare. Reglerna för loppet, som har finska rötter, innebär att den bärande mannen ska bära sin fru över en kort hinderbana. Banan är 254 meter lång med stockhinder, sandfällor och vattenhinder.  Det vinnande paret tar bland annat hem fruns vikt i öl.

Loon Mountain RaceJulo, (Lincoln, New Hampshire)
I slutet av det här brutala loppet på totalt 8,8 km måste löparna bestiga Upper Walking Boss den sista kilometern, en svart skidbacke med 40 procents lutning.

Zoom! Yah! Yah! Indoor Marathon (Northfield, Minnesota)
Man springer på en träningsbana: 150 varv på en bana som är 282 meter, där byter de riktning varannan timme. Det sägs vara det äldsta inomhusmaratonet i USA.  

Kristallmarathon (Sondershausen, Tyskland)
Nästan 500 meter under jorden, genom en saltgruva i tyska Sondershausen, hålls ett halvmaraton varje år där man springer åtta varv om 5,3 km vardera. Det är mörkt och ytan man springer är ojämn och består av sten, salt, stål och  andra hårda saker.

Planera in en extra kick för träningslusten, genom att satsa på en resa som bjuder på likasinnade medrese­närer och kunnig ledning. Dessutom blir det alltid något extra när löpturen går i helt ny natur med nya förutsättningar.

Skövde – med mytomspunnen backe

Skaraborg är Billingen navet för träning och friluftsliv. På det stora platåberget i Skövde finns oändliga möjligheter för löpning. Genom åren har många framgångsrika idrottare i orientering, löpning och längdskidor använt Billingen som sin dagliga träningsarena. Här kan du springa på slingrande skogsstigar, på välskötta motionsspår eller varför inte utmana dig själv och kuta uppför Strupen – den mytomspunna backen med en höjdskillnad på 132 meter. Den sista helgen i mars arrangerar Kraft & Balans en löparhelg på Billingen.
– Springa ska vara billigt och enkelt. Man måste inte resa till Kanarieöarna eller Alperna, Billingen är minst lika fantastiskt – särskilt på våren, säger arrangören Karin Holm. 

Mer info: kraftochbalans.com

Kullaberg  – vida vyer i Skåne

Vill du bekanta dig med ett dramatiskt landskap – i hjärtat av Skåne? Kullaberg marknadsförs som det vilda, vackra och vidunderliga alternativet med hisnande branter, vida vyer över Öresund och Kattegatt och en säregen flora. När Team Nordic Trail arrangerar löparläger i slutet av mars lockas många deltagare av blandningen mellan löpning i bokskogar och längs kala klippor vid havet.
– Detta är en träningshelg som passar alla nivåer, från nybörjare i löparskor till erfarna traillöpare. Några exempel på aktiviteter att se fram emot är fartlekar, distanspass och teknik­övningar. Deltagarna kommer också att få lyssna och inspireras av Per Sjögren, en av grundarna till trailloppet Kullamannen.

Yxnerum   – intensivt och naturskönt

Här har vi orten som kallas för ”hjärtat i Östergötland” – och det är varken Norrköping eller Linköping. Med sitt logistiska läge, lika långt (eller kort) från länets större städer, är det bildsköna Yxnerum som får vara platsen för ett av Runacademys träningsläger. Under en intensiv helg fokuserar deltagarna på löpteknik, träningslära och prova på olika former av löpträning.
– Självklart kommer de också springa i den fina naturen som Yxnerum har att erbjuda, säger Petra Kindlund, löpcoach och grundare av Runacademy.
– Yxnerum är en plats att vistas med sin lugna och rogivande miljö. Här finns en fin natur med många härliga löparstråk. Dessutom har konferenscentret optimala träningsmöjligheter med gymnastiksal, pool och en spännande hinderbana.

Sälen – mer än skidåkning

Förknippar du Sälenfjällen med skidåkning? Området är minst lika fantastiskt en sommardag i löparskor. Här finns tekniska stigar, porlande fjällbäckar, kalfjällets leder och sugande, gungande fjällmyrar – inte bara en varierande och utomordentlig arena för konditions-idrott utan samtidigt en rekreationsplats för kropp och själ. Fjällmaraton Sälens läger med utgångspunkt ”trailrunning” presenterar varje år ett innehållsrikt upplägg i Sälenfjällens trolska natur. Vid sidan av träningen erbjuder man en trivsam atmosfär med  näringsriktig mat framställd på bordet, återhämtning i form av relax och spa samt en möjlighet att inspireras via en kunskapsinhämtande föreläsning inom träning och hälsa.

STS Alpresors Running Week i slutet av augusti är resan för dig som vill ha en aktiv semester.  I österrikiska Bad Gastein finns den perfekta kom­bi­nationen av god mat, bra boende och härlig träning i fantastisk natur. – Vår tanke med resan är att alla ska kunna följa med, oavsett tidigare erfarenhet av löpning. Det spelar ingen roll hur fort eller långt man vill springa, eller om man är van vid att springa i backar, säger Miranda Ericsson, försäljningschef på STS Alpresor.– Våra erfarna instruktörer hjälper till med löptekniken och guidar deltagarna genom sago­lik natur. Veckan bjuder på varierande löpning, teknikpass, backpass, intervaller och distanspass. Med på resan finns även ledare från Friskis & Svettis som bjuder på core- och yoga-pass – perfekt för trötta löparben.

Makarska – längs bergen vid havet

Kroatien är fortfarande ett oupptäckt paradis för många som tycker om att springa i vacker miljö. Crorunnings träningsresor går till en underbar liten by på Makarska rivieran, där bergen reser sig 2 000 meter över havet. Under lägret springer deltagarna på olika leder längs kusten, på klipporna, genom byarna och uppe i Biokovobergen.Skulle löparna mot förmodan tröttna på att samla träningsminuter finns också möjligheten att prova lokalproducerad mat, besöka  mysiga byar högt upp i bergen eller utmana sig själva på äventyrligheter såsom forsränning och zipline.

När en efterlängtad årstid fäller upp sina ögonlock vet vi att det snart är dags. Göteborgsvarvet är många löpares definitiva vårtecken. Från nervositetsosande startpuls på Margretebergsgatan till blodsmak, svettlukt och glädjetårar vid målet efter drygt 21 000 meter.

Lisebergskaninen, Håkan Hellström, Avenyn och Feskekörkan. Göteborg har sina specifika karaktärer, miljöer och kännetecken. Göteborgsvarvet sticker onekligen också ut. Med över 64 000 anmälda löpare är det i dag världens största halvmaraton.

– På sju år har evenemanget blivit dubbelt så stort. Den kvinnliga andelen växer enormt. 
Nästan 40 procent av alla löpare är kvinnor i dag, att jämföra med 20 procent år 2008, säger Tommy Bäckström, ambassadör för Göteborgsvarvet  samt en av landets mest erfarna motionärstränare.

Sedan starten 1980 har över en miljon löpare anmält sig till loppet. Enligt Tommy Bäckström innehåller framgångsreceptet flera viktiga ingredienser.

– Vi har en sammansvetsad organisation som förvandlat ett stadslopp till ett världslopp. Vi bygger mycket av vårt varumärke kring folkfesten. Vi attraherar inte enbart löpare utan också väldigt mycket publik. Loppet sticker dessutom ut tack vare bansträckningen genom centrala stan, säger Tommy Bäckström.

Kämpigast är det ofta på vägen från Hisingen till Nordstan, när löparna passerar kilometerskylt nummer 13.

– Då är det uppför mest hela tiden, samtidigt som man börjar bli trött och längta hem. När man väl har kommit över bron är det fem kilometer kvar, och då får man energi av publiken, säger Tommy Bäckström.

Varvets höjdpunkt
Enligt honom är Älvsborgsbron juvelen i kronan; där finns en av sträckningens bildskönaste platser.

– Då har man ”bara” sprungit en halvmil och har fortfarande många löpare runtomkring sig. Man kommer upp på höjden, har bra utsikt, ser vatten på sidorna och citykärnan till höger. Har man lite vind i ryggen går det extra lätt där.

Göteborgsvarvet arrangerar löparkvällar på 30 orter runt om i Sverige, och direktsänds sedan i tv när loppet väl drar igång.

Årets lopp är fullbokat – biljetterna tog slut i oktober. Det finns dock inga tankar att utöka deltagarantalet.
– Det beror främst på att den logistiska möjligheten saknas, det är redan fullt i området timmarna före start. Däremot håller vi på att utreda möjligheten att ändra namn, så att man kan sälja sin nummerlapp om man får förhinder, säger Tommy Bäckström.

Tommy Bäckströms bästa tips inför loppet:

… för nybörjaren

 • Investera i kläder och skor som är väl utprövade. På så sätt minskar du risken för skav. Det gäller för övrigt för löpare på alla nivåer.
 • Var realistisk – är det första gången du springer och inte har tränat så mycket så bör du ta det lugnt. Det är helt okej om du går under vissa passager. Målet och planen är att du ska ta dig runt.
 • Försöka njuta lite av situationen istället för att stressa. Annars riskerar du att inte komma i mål överhuvudtaget.

…för den vana motionären

 • Hur har du skött din träning? Lura inte dig själv att tro att du ska hänga på kompisen som är bättre. Ha en realistisk målsättning. Utnyttja erfarenheter från  tidigare lopp.
 • Anpassa dina tidsambitioner om du har varit sjuk eller skadad. Loppet är för långt för att chansa och tro att det funkar.

… för elitlöparen

 • Har du varit flitig med vinterträningen och gjort dina tester så vet du hur hårt du ska spänna bågen.
 • Se till att vara lite ”kylig” tills det återstår fem kilometer – det är då loppet börjar. 
 • Dra inte i motvinden utan spring smart.

Fem exotiska maraton 

Ska du ut och resa 2017? Tycker du att det är trist att ”bara” ligga på stranden och gå på muséer? Passa på att tajma in semestern med en mara på något av de här häftiga ställena.

The Great Wall Marathon
20-21 maj, Tianjin, Kina
Great-wall-marathon.com
Det beskrivs som ett av världens tuffaste lopp och med sina stigningar på upp mot 500 meter är det inte svårt att förstå varför. Det finns flera olika distanser, bland annat ett maraton, halvmaraton och en ”fun-run” där de tävlande får springa uppe på muren påhejade av tusentals människor. Låter det inte tufft nog för dig? Då kan du lika gärna springa hela vägen till Kina.

Great Ocean Running Festival
20-21 maj, Victoria, Australien
Greatoceanroadrunfest.com.au 
Ett långlopp på den Australiensiska sydkusten? Varför inte! Medan loppet i Kina har otroliga stigningar har det här fantastiska miljöer. Känner du dig trött? Blicka ut över havet och få en energikick. Vill du ha mer att bita i än ett vanligt maratonlopp? Då kan du välja att springa ”ultrasträckan” på 60 kilometer.

Rio Maratona
18 juni, Rio de Janeiro, Brasilien
maratonadorio.com.br/en
Satt du i soffan och följde OS i somras? Fick det dig att drömma dig bort till djungelland, sambadans och Copacabana? I sommar kan du uppleva allt det här live i Rio. Loppet tar dig förbi både OS-områden, Copacabana och Ipanema. Loppet avslutas i brasiliansk anda med en stor fest. 

Reykjavik marathon
19 augusti, Reykjavik
IslandMarathon.is/reykjavik-marathon
Varma källor, snötäckta berg och ett maraton. Res till Island i sommar och spring i vikingarnas fotspår genom den lilla men färgstarka huvudstaden på ön. Efteråt firar löparna och arrangörerna med en stor kulturfest i staden. 

Kauai marathon
3 september, Kauai, Hawaii
Thekauaimarathon.com
Löp längs paradisstränderna med vyer mot vulkaner vidare in i den tropiska skogen. Samtidigt som du springer hejas du fram av huladansare och trumslagare vid sidlinjerna. Ta med surfbrädan och svalka dig i Stilla havet efteråt!

De skapar sina egna lopp

Fick du inte plats i det stora, populära loppet? Eller vill du springa för gemenskapens skull men saknar en naturlig mötesplats?  I Ludvika, Stockholm och Mora  har tre personer skapat sina egna innovativa lösningar på problemen.

För två år sedan var Nicholas Roman och hans vänner för sent ute att anmäla sig till ett lopp som åter igen sålt slut på rekordtid. En gemensam tanke började gro: ”Ska vi samla en massa löpare en kväll, helt utan bana och genomföra ett ’lopp’ på Stockholms gator? Och dessutom göra det för en god sak?”

Kompisgänget gjorde slag i saken år 2013. De skapade Urban Mile, som lockade 40 inbjudna deltagare första året och det dubbla i fjol. Då blev det dessutom utsett till Månadens lopp av svenska Runners World.

– Urban Mile ska vara ett undergroundlopp långt från de superkommersiella loppen. Informationen ska spridas mellan deltagare över sociala medier, över en kaffe eller på Instagram. Vi vet aldrig hur många som kommer, det kan vara allt mellan noll och flera tusen. Precis som en riktig flashmob, säger Nicholas.

I Urban Mile finns varken bansträckning eller tidtagning, eftersom ”ingen i förväg ska bestämma för dig hur du ska springa.”

Istället får man själv försöka hitta de smarta genvägarna genom stan. 24 timmar före start publicerar tävlingsledningen kartorna med olika så kallade checkpoints markerade – efter ungefär en halvmil och en mil – så då är det bara att sätta sig med Google Maps, en linjal eller lokalkännedom och planera sin rutt.

– Det är en av anledningarna till att Urban Mile är galet, säger Nicholas.

Efter gemensam start sticker löpare iväg åt alla möjliga håll, en DJ pumpar fet musik över Humlegården, löpare som kommer in i mål från lika många olika håll. Vi uppmuntrar alla löpare att göra highfives med andra deltagare på flera ställen på stan som tagit en annan rutt än du själv. Det är rätt maxat att se ett fyrtiotal löpare komma rusande förbi uteserveringarna på Stureplan med Urban Mile-nummerlappar.

Nicholas Roman konstaterar att man har två mål med Urban Mile: att samla in pengar till Barncancerfonden och få systerlopp i andra städer i Sverige och världen.

– Det finns inget som säger att man inte kan arrangera ett Urban Mile i Malmö eller London. 
Drygt 20 mil därifrån, i Ludvika, växer sig passionen för löpning allt starkare. Anders Olausson är tidigare juniorlandslagsman i triathlon och förbundskapten för cykellandslaget. Han är också mannen bakom Mötesplats Löpning,  vilket är precis vad det låter som.

Syftet är att inspirera och motivera till att springa ett kul pass tillsammans, och att därmed utvecklas. Löpning är så mycket mer än att bara springa en runda så mycket man orkar. Vi varierar mellan intervallpass och distanspass, på bana och i oländig terräng, säger Anders.

– Jag har själv jobbat som tränare så passen är upplagda utifrån en årscykel med grundträning, förberedelseperiod och tävlingsperiod. Men det finns en valfrihet i hur utförandet görs så att alla kan vara med. Jag segmenterar upp gruppen baserat på löparförmåga och dagsform.
Konceptet inleddes med att Anders sprang tillsammans med kollegor på ett företag som satsar hårt på chefs- och ledarutveckling. I det sällskapet fanns det stressade personer som ville träna men inte hann.

Vi skapade ett träningsnätverk och träffades en gång i veckan, men efterhand rann det ut i sanden. Jag ville fortfarande ha någon att springa med så då drog jag igång satsningen på sociala medier. Allt bara exploderade, berättar Anders.

I skrivande stund har Mötesplats Löpning fått 877 gilla-markeringar på Facebook, och marknadsförs under parollen ”Hela Ludvika springer”.

– Många hittar löpglädje genom den prestigelöshet som genomsyrar vår mötesplats, konstaterar Anders.

– I dag springer vi fyra pass i veckan. Det dyker upp minst 40 personer oavsett om det är julafton, midsommarafton eller snöstorm.

Inte heller i Mora drar sig löparna för Celsius-röda temperaturer. När Håkon Breistrand bjöd in till den första upplagan av Juljoggen i slutet av 2014 slöt 40 personer upp.

Vid start och mål hade vi massor av marschaller och eldkorgar som lyste i mörkret. Genom gågatan sjöng vi julsånger och efter loppet fick alla pepparkakor och glögg. Arrangemanget var kostnadsfritt, det var mitt företags julklapp till alla som tycker om att springa i Mora, säger Håkon.

Han hade burit tanken att skapa ett eget löparevenemang i många år, och stod länge i valet och kvalet om det skulle vara en tävling eller inte.

Jag ville få med som många som möjligt och tävlingsmomentet skrämmer bort många. De flesta jag möter är så prestationsinriktade; de vill få en bra placering eller slå en tid. Många är rädda för att de inte är tillräckligt duktiga för att vara med, säger Håkon.

Det är nyttigt att släppa tankar på krav och prestation. Jag initierade ett löparrangemang med fokus på det sociala.

En lite udda detalj är att det finns en alldeles speciell klädkod vid evenemanget:

– Kravet för att få delta är att man har reflexväst och tomteluva på sig. Reflexvästen för löparnas säkerhet, tomteluvan för gemenskapens skull. Vissa har till och med en hel tomtedress på sig och andra har bjällror på fotlederna. Man måste ju bidra till julstämningen.
Juljoggen, som huvudsakligen marknadsförs på Facebook, kommer tillbaka julen 2015.
– Denna gång blir det dans runt granen före loppet, lovar Håkon

Sugen på skapa ett eget lopp? Tänk på att:

 • Börja planera i tid.
 • Kolla om det behövs tillstånd för att arrangera loppet.
 • Ta kontakt med lokalpress för att sprida loppet.
 • Använd Facebook för effektiv marknadsföring.
 • Utgå från att ni ska ha kul!

Andra 'Löparguider' inlägg