Löpning som gör extra nytta - plogging
Löparguider

Löpning som gör extra nytta - plogging

Jogga, plocka skräp och bli en miljöhjälte. Det är den nya motionstrenden som växer snabbt i Sverige.

Plogga - Plocka skräp och jogga

Om nedskräpning är ett problem? Tja, enligt Erik Ahlström anser 82 procent av alla svenskar det. Just därför har han de senaste åren försökt förändra ett beteende som han anser vara ett tecken på ett sjukt och osunt samhälle.

– Min lösning på all nedskräpning är superenkel – börja plogga, säger Erik Ahlström.

Vill att alla ska bli skräpplockare

Plogga är ett koncept som går ut på att plocka skräp samtidigt som du joggar. Plogga är en kombination av orden ”plocka” och ”jogga”.

I grund och botten är plogga ett samlingsnamn där intentionen är att ändra förhållningssättet och ”få alla till stolta skräpplockare”. Erik tycker vi alla kan bli bättre på att plocka skräp. Till exempel när du promenerar, är ute med barnvagnen, spelar golf, cyklar till jobbet, dyker utanför din badplats eller går och handlar, konstaterar han.

Den senaste tiden har ploggandet verkligen slagit igenom som en ny motionstrend och har grupper har startats i mer än 50 orter.

Anordnade särskilda skräpplockardagar

Är det inte svårt att få ”flyt” i joggingturen om man ska stanna till  och plocka upp skräp?

– Jo, det stämmer eftersom det är så skräpigt i vårt land, men ju fler som ploggar desto enklare blir det. Skräpet ska bara bort, säger Erik.

När Erik bodde i Åre anordnade han särskilda skräpplockardagar. Man kan fråga sig om intresset är mindre för den här typen av aktiviteter i större städer. Erik Ahlström har själv exempelvis kallat både Stockholm och Almedalen för soptippar. 

– Allt ligger på individnivå. Alla kan alltid göra skillnad oavsett var man bor. Vi är många som vill förändra och när du en gång börjat att plogga kommer du aldrig att sluta.

Erik säger att ploggandet är det mest positiva beroendet han känner till. Med ploggarögon kommer du se skräp överallt.

Plogga även på vintern

Ahlström tillhör inte skaran som placerar löpardojorna i garaget när den kallaste årstiden kommer. Och inte heller slutar han plogga bara för att det ligger snö på marken.

- Vinterlöpning är underskattat, med reflexbana och kraftig pannlampa är det som att upptäcka en helt ny värld. Det känns som om du flyger fram i en egen komfortzon.

Plogga.se

Förutom verbet, att plogga, är plogga även en förening och folkrörelse med visionen att skapa en ren värld. Det handlar om att vända en negativ trend där det ses som tabu att plocka andras skräp. Initiativet är konkret, inkluderande och en långsiktig lösning för ett mer hållbart samhälle.

Plogga finns i dag i 45 länder och grundades i Sverige sommaren 2016 och utvecklingen har varit stor sedan dess. Dagligen hjälper de till att skapa nya aktiva grupper för att plogga vidare världen över och sprida engagemanget till mer plogging. Läs mer och skapa event att börja plogga du också på plogga.se.

Andra 'Löparguider' inlägg