Frågor om friluftsutrustning
Outdoorguider

Frågor om friluftsutrustning

Experterna ger svar på de vanligaste frågorna inom outdoor och friluftsliv

Vanligaste frågorna om utrustning för outdoor & friluftsliv

När det kommer till utrustning inom outdoor och friluftsliv får vi ofta många frågor. Här har vi samlat några av dem och ger svaren vi fått från experterna på Intersport. Allt från frågor om tält och sovsäckar till packning och ryggsäckar. Här kan du också ta del av svar på frågor om friluftskläder och vandringskängor

Vilket stormkök ska jag välja?

Spritköket är det klassiska stormköket som också är en enklare, och därmed billigare, lösning. Inte lika effektiv så man måste bära med sig mer bränsle än om du väljer gas. Ett perfekt kök för nybörjaren! 

De mer utvecklade stormköken med gasbrännare har blivit allt mer populära de senaste åren. De är effektiva, har bra uppvärmningsförmåga, låg vikt i förhållande till sin vikt, är smidiga att bära med sig och lätta att reglera värmen på. Ta även med dig handsprit ut så du kan döda eventuella bakterier innan du börjar laga mat. 

Vilket tält ska jag välja?

När du ska välja tält bör du utgå ifrån vad du ska göra, hur många som ska få plats i det samt vart det ska sättas upp. Ska du ut och vandra vill du ofta ha ett tält med låg vikt för att orka bära med dig det, till skillnad från om du ska transportera det i bilen och sätta upp det på en och samma plats hela vistelsen. Du bör också ha med i beaktande vart det ska sättas upp, om du har möjlighet att fästa det i marken eller om det ska vara självstagande. Läs mer och jämför tält i vårt Tälttest.

Tänk på att antalet personer som får plats i tältet ofta utgår ifrån en familj med exempelvis två vuxna och två barn. Är ni ett sällskap om fyra större personer är det att rekommendera att välja ett tält med plats för fem. 

Hur väljer jag en lagom varm sovsäck?

För att få en uppfattning om vilken säck du ska välja är alla sovsäckar temperaturtestade och märkta enligt EU-standard. De är märkta utifrån en övre och undre komfortgräns för att du ska veta vid vilken temperatur du behåller en behaglig temperatur för dam respektive herr. 

Detta är dock en rekommendation utifrån en generell kroppstemperatur och du bör ha din egen kroppstemperatur i beaktande. Vad som är en lagom varm sovsäck för just dig är alltså mycket beroende på hur varm du är som person. Är du varm kan du välja en något svalare säck medan du kan välja en varmare om du vet med dig att du ofta fryser. 

Vilken ryggsäck ska jag köpa?

Ofta väljer man en för stor ryggsäck för att vara säker på att få med det man behöver. Ofta räcker det med en som är mindre än du tror, ju mindre ryggsäck du väljer desto smartare måste du packa. 40 liter är ett bra riktmärke att utgå från beroende på vad den ska användas till. En ryggsäck under 40 liter passar bra för endagarsturer medan en modell över 40 liter är att föredra om du ska vara ute under en längre tid. Se till att ställa in ryggsäcken rätt och prova den hemma, med tyngd i, innan du ger dig ut. 

Vad är skillnaden på olika liggunderlag?

Det som skiljer olika liggunderlag åt är bland annat dess tjocklek, tyngd och storlek när de är ihoppackade. Även här gäller det att utgå från hur länge du ska sova på underlaget samt om du ska bära det med dig under en vandring eller låta det ligga i tältet.  

Ofta är de smidigaste och lättaste liggunderlagen något tunnare medan de som är bekvämare inte är anpassade efter att bära med sig. Idag finns det även uppblåsbara liggunderlag samt självuppblåsande liggunderlag som är ett praktiskt mellanting som blivit väldigt populära. 

Finns det reservdelar till tält att köpa?

På Intersport finns reservdelar i form av tältpinnar samt reparationskit för att laga tält.

Vad ska jag packa med mig på dagsvandring och flerdagars tur?

Vad man ska ha med sig är givetvis väldigt personligt, vad du vill och behöver ha med dig samt vad du ska göra och hur länge du ska vara iväg. Utgå från hur mycket du kan ta med dig och prioritera efter det. Du har betydligt mindre plats om du ska packa i en ryggsäck att bära med dig under flera dagar än om du har bilen med dig och kan packa delar i den. Du kan läsa mer om grunderna i vår packlista för vandring och camping

Få mer hjälp i butik

Har du inte fått svar på dina frågor är du alltid välkommen in till våra duktiga medarbetare i butik. De hjälper dig gärna med svar på dina frågor och om du har funderingar gällande produkter eller utrustning från oss. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg