10 frågor till Anna Haag
Vintersportguider

10 frågor till Anna Haag

Längdskidåkaren om skidsporten, fritiden och uppladdningen för Tjejmilen

Längdskidåkaren om skidsporten, fritiden och uppladdningen för Tjejmilen

Anna Haag är en av Sveriges mest folkkära atleter. Med flera medaljer på stora mästerskap har hon ändå lyckats behålla en otrolig värme. Just nu ligger hon i hårdträning inför årets skidsäsong.

1. Hur började du med längdskidåkning?

- Jag har ju alltid åkt skidor. Alla mina vinterminnen från barndomen är på längdskidor men det var först i högstadiet jag kom på att jag ville satsa. Det började med att jag fick ett litet mål; jag ville ha en väst som det stod Dalarna på. Jag tänkte ”den tröjan ska jag ha” och sedan dess har målen byggts på varandra. Små mål i vardagen är fortande det jag drivs allra mest av.

2. Om det inte hade blivit skidor, vad hade du gjort då?

- Då hade jag pluggat. Jag är väldigt ivrig på kunskap och på att hela tiden lära mig nya saker. Jag har en liten hemlig dröm om att börja springa mer, kanske tävla i 800 meter bara för att det verkar vara det absolut jävligaste. Jag älskar verkligen att springa.

3. Vad skulle du vilja ge för råd till personer som vill satsa på sina drömmar?

- Oavsett om det handlar om skidåkning eller någonting helt annat så är det bra att göra upp en plan med olika delmål. Man ska inte heller vara rädd för att ta hjälp av en mentor, en person som inspirerar en och som man ser upp till. Så tänker jag alltid om mina sidoprojekt.

4. Om du fick ett halvår ledigt, vad hade du gjort?

- Jag hade rest runt lite till ställen som vi skidåkare inte besöker i vår vardag. Först hade jag åkt ner till Sydeuropa, vandrat runt på olika vingårdar och cyklat i bergen. Sedan hade jag velat uppleva Afrika. Och New York. Utan träningsschema såklart. Ååå, underbart!

5. Du lägger ner 750 timmar om året på att träna upp din kropp fysiskt. Hur mycket arbetar du med ditt psyke? 

- Ännu mer! Det psykiska är otroligt viktigt. Varje fysiskt träningspass är en övning i det psykiska och de flesta av oss har en psykolog eller en mental coach. Under OS i Sotji var jag egentligen inte i min bästa fysiska form, det var verkligen min psykiska styrka som hjälpte mig där. Vi tränar ju ungefär lika mycket allihopa så det är ganska svårt att säga vem som är i bäst fysisk form. Det psykiska är oftast avgörande.

6. Du och Emil Jönsson är ett av sport-Sveriges favoritpar. Hur är det att ha sin partner i både arbete och på fritiden?

- Verkligen jättebra, vi är väldigt vana vid det nu. Men det kan vara ganska skönt när vi är iväg på läger och tävlingar för då bor jag med tjejerna och Emil med killarna. Men när jag reser iväg själv och får en ledig stund så tänker jag alltid att jag skulle vilja dela den med honom. Då saknar jag honom jättemycket.

7. Hur kombinerar du familjelivet med elitsatsning?

För mig är den bästa kvalitetstiden med sina nära och kära när pulsen får slå lite. Löpandes eller skidandes eller cyklandes. Alla världens ämnen hinns gå igenom och man känner sig helt uppfylld med energi efteråt. Dessutom finns det ju inget bättre än att hitta en träningskompis som dessutom kan sporra och inspirera på passen, precis som jag har i min käre Emil.

8. Du ska springa Tjejmilen, vilket träningsupplägg kör du?

Det viktiga inför loppet är alltid att hålla sig skadefri, och har man sprungit lite för lite under sommaren skulle jag inte rekommendera att öka mängden träningspass direkt. En successiv ökning är alltid det bästa. Sen är det bättre om passen är så "gren-nära" som möjligt, men stavgång, cykel och simning är bra komplement. Glöm inte bort styrkan och rörligheten i bål och höft för att förebygga skador!

Vart tredje pass bör vara i lite högre tempo än övriga. Så hinner man 3-4 pass i veckan bör ett vara intervall (ex 6x4min), ett högre distanstempo (ex 45 min i 80-85% av max puls, dvs ett sk tröskelpass), ett vanligt distanspass på ca 45-60 min och sen det fjärde kan vara ett längre distanspass på över 90 min i riktigt prat-tempo. Kom ihåg styrka och stretchen!

9. Dagarna innan ett lopp då? Hur är uppladdningen?

Kom ihåg att ta hand om kroppen de sista dagarna inför. Stretcha och kör lättare styrka, alltför att kroppen ska vara redo för att ta i. Stretcha vader, framsida, baksida och höfter. Kör lättare övningar i gymmet med färre repetitioner, det ska kännas explosivt. Se också till att ha bra vätskebalansen i kroppen och lagom med energi. Kör ett lättare fartpass ca 2-3 dagar innan, där du provar på det tempo du tänkt i ett par minuter. Vilar och upprepar 3-4 gånger. Då kommer du både mentalt och fysiskt vara redo.

Mitt mål med årets Tjejmil är att lära av årets tidigare löptävlingar (så som Vårruset och några andra lopp) och lägga upp loppet på ett bättre sätt, det vill säga hålla ett jämnare tempo hela vägen! Jag har sprungit Lidingömilen på dryga 38, vore kul att komma ner mot 37, helst under, men vi får se hur löpträningen går i sommar!

10. Hur äter du när du är inne i en intensiv träningsperiod? Har du annan kost då du löptränar jämfört med när du är uppe i tävlingssäsongen på skidor?

– Jag äter väldigt enkelt. Vällagad god mat, gärna ekologisk. Jag äter var tredje timme och är noga med att fylla på med energi under och efter passen. Det enda jag undviker är mjölprodukter, då jag inte tål det, annars är jag en matälskare av rang. Speciellt choklad. Så oavsett om jag tränar under sommaren eller tävlar under vintern äter jag rejält och genomtänkt. En stadig frukost, lunchen kan vara lite lättare men alltid med nog med kolhydrater och protein (älskar bröd!) och sedan en rejäl middag. Och mellan alla måltider blir det lättare snack för att hålla blodsockret på en bra nivå.

Foto: Wikipedia

Andra 'Vintersportguider' inlägg