Så väljer du rätt cykel till barnen
Cykelguider

Så väljer du rätt cykel till barnen

Vad ska man tänka på när man köper barncyklar

28 mars 2018

Cyklar till barn

Med våren och sommaren kommer även dagarna som är perfekta för cykling. För de minsta familjemedlemmarna kan det dessutom bli första gången som de sätter sig på en cykel. Vad ska man tänka på då? Det har experterna på Intersport koll på.

Storlekar

En av de viktigaste sakerna att tänka på är att man växer ur och inte i - en cykel. Har man en för stor cykel kan man inte hålla händerna på styret vilket leder till en vingligare och mer osäker cykelfärd.

- Storleken är A och O. Cykeln ska inte vara större än att barnet sittandes på sadeln ska nå marken med tårna. Det är också viktigt att man når fram till styret utan problem. Rätt modell och storlek gör att det blir enklare att cykla, säger en av experterna.

Här kan du läsa mer om hur du hittar rätt ramstorlek på din cykel

Cykelbromsar till barn

Barn är oftast starka i benen men brukar inte ha tillräckligt med styrka i fingrarna för att kunna bromsa med handkraft förrän vid åtta-nio års ålder.

Av trygghets- och säkerhetsskäl bör cykeln helst ha fotbroms. I fotbromsade cyklar är växlarna inkapslade i navet, vilket skyddar mot väder och vind. Det ökar dessutom cykelns livslängd.

Barncyklar

Barncyklar finns både oväxlade så väl som med många utanpåliggande växlar. Vilken sort man ska välja beror på hur cykeln ska användas, samt barnets motorik och erfarenhet av cykling.

– Det är svårt att komma ifrån det faktum att barnet ofta vill ha det som är populärt i kompisgänget. Treväxlade 20-tums-cyklar säljer absolut bäst i butik. Killar vill gärna ha en cykel med dämpad gaffel, så att den påminner om en MTB. Tjejer väldet helst modeinspirerade varianter med snygga färger, fortsätter experterna.

Tåliga cyklar till barn

De mest populära cyklarna är även cyklar som i regel är tillverkade av aluminium eller stål, och är ofta robusta för att de ska tåla oförsiktig behandling. I den här produktgruppen finns allt från cykeln med stödhjul och hjälppinne för treåringen till mountainbikes med skivbromsar, dämpargafflar och 21 växlar som tioåringarna kan studsa och hoppa med i skogen.

Ringklocka och andra tillbehör

Det finns flera innehåll som både livar upp cyklingen och som är väldigt viktiga att ha. Ett oerhört viktigt tillbehör är en välfungerande ringklocka.

– En rolig ringklocka skapar lärande utan att barnen tänker på det. Vad sägs om en djurtuta med kolabjörnar eller giraffer?

Även en flaskhållare för att ha med sig en vattenflaska på cykelturen är bra att ha - framför allt för att den bidrar till att barn får i sig mer vätska.

Cykelhjälm

Att barn har hjälm på sig är inte bara oerhört viktigt ur en säkerhetssynpunkt - det är även lag på alla upp till 15 år ska ha cykelhjälm. Skjutsar du ditt barn på din cykel och barnet inte har hjälm kan du få böter.

– Barn under sju år bör ha en småbarnshjälm med grönt spänne, som har en funktion som gör att det löser ut vid en belastning som är mellan 9 och 16 kilo.

Stödhjul

Köper du en cykel på Intersport följer stödhjul med på alla våra minsta cyklar. Skulle stödhjul inte följa med finns det alternativ, exempelvis en ledstång eller en ledpinne. De skruvas fast under sadeln och sedan håller den vuxna i den. Den här typen av redskap bidrar till en snabbare inskolning ur ett balansperspektiv.

Cykellampor och reflexer

Cyklar man i mörker är belysning ett måste för alla. Det kan ju hända att barnen och ungdomarna cyklar till och från skolan eller någon idrottsträning när det är mörkt ute.

– Belysningen gör inte bara att barnen ser bättre, utan också att de syns bättre. Baklampans blinkande läge fungerar som en varningssignal, avslutar experten.

Barncyklar på Intersport

På Intersport finns ett stort utbud med det som behövs för barnens cykling. Allt från cykelhjälmar till barn till olika typer av barncyklar.

Andra 'Cykelguider' inlägg