Crossfit – för en fungerande kropp
Träningsguider

Crossfit – för en fungerande kropp

Vill du öka ditt träningsresultat på kortare tid? Då crossfit något för dig.

Crossfit är riktigt bra träning

Crossfit är träningen som är på allas läppar och en av de träningsformer som växer allt snabbast. Träningsformen blir allt mer populär och boxar poppar upp som vitsippor på våren. Det är roligt, det är effektivt, det tränar såväl kondition som styrka och det är minst sagt högintensivt.

Förbränning, kondition, styrka och smidigheten

Att träna högintensivt ger många fördelar för din kropp och hälsa. Du ökar förbränningen, konditionen, styrkan och smidigheten. Benstommen, hormonbalansen och ämnesomsättningen förbättras också och du får mer energi. Och allt detta, samtidigt som du är tidseffektiv och får träningen gjord snabbt.

Tidseffektiv träning

Högintensiv träningar betyder att du tränar på mellan 85–100 procent av din maxpuls, men under kortare tid. Det funkar både med konditionsövningar och styrkeövningar, men sker oftast i en kombination. För bästa resultat ska du träna 2–3 gånger i veckan i 10–30 minuter. 

2-muskelfibrerna

När du tränar högintensivt aktiverar du typ 2-muskelfibrerna, detta är dina explosiva muskler. Till skillnad från typ 1-muskelfibrerna har de inte lika bra uthållighet. Det är dina typ 1-muskler du använder när du utövar lågintensiv träning. Exempel på lågintensiv träning är när du joggar eller går.

Fettbörbränning

När du tränar högintensivt förbränner du mycket energi och glykogenförrådet i musklerna bryts ner. Då skickas signaler till kroppen som säger att den behöver mer energi. Detta kickar igång förbränningen rejält. Så testa att addera lite HIIT i din träningsrutin, och invänta gott resultat!

Att hålla kolla på när du tränar Crossfit

Att ha koll på vad och hur man gör när man tränar är alltid viktigt - men särskilt viktigt blir det inom crossfit med många svåra övningar och lyft som utförs med hög intensitet och tunga vikter.

  1. Lär dig rätt teknik från början: Om du lär dig en felaktig teknik från början är det svårt att ändra den i efterhand. Många gör misstaget att lära sig tekniska övningar som ryck och stöt hemifrån - gör inte det. Träna med en coach från början så att du direkt får veta vad du gör fel.
  2. Bli bra på allt: Om ditt mål är att börja tävla måste du bli bra på allt, det är lite grejen med crossfit. Du måste kunna lyfta tungt, gå på händer, springa snabbt, göra burpees och lite mer. Dessutom ska allt utföras under ett och samma pass. Se till att öva, öva, öva för att kunna ha en chans att placera dig på tävlingarna.
  3. Följ ett program: Köp ett program som har satts ihop av en coach eller följ planen i din box. Planering är A och O och då ser du dessutom hur och i vad du utvecklas i.
  4. Individanpassa träningen: Hitta de lyft eller övningar som du är lite sämre på och lägg ner extra mycket tid på dem. Lägg inte lika mycket tid på tyngdlyftning, gymnastik, styrkelyft och konditionsträning. När du väl tävlar är du aldrig bättre än din största svaghet.
  5. Träna smart: Att tro att träning bara är bra när man tränar tills man kräks stämmer inte. Lägg upp din träning på ett sätt så att du inte blir övertränad och att du återhämtar dig ordentligt - då blir även resultaten bättre. Se fördelarna med att komplettera din träning med yoga

Crossfit - En av de snabbast växande träningsformerna 

Den första som började använda benämningen crossfit lär ha varit den amerikanske före detta gymnasten Greg Glassman. Han skapade en allsidig träningsform genom att kombinera gymnastik, styrketräning och kondition. År 2000 startade han Crossfit Inc och sedan dess har träningsformen spridits över världen.

Undvik skador och överträning

Att nå sina mål i träningen är en härlig känsla. Det ger kickar och flow som hjärnan gärna vill ha mer av. Men det är en svår balansgång mellan att pressa kroppen och att ta i för mycket. Följ de här enkla tipsen och håll balansen!

  1. Variera träningen ­– Genom att vara varierad i din träning så blir du starkare, utvecklas fortare, minskar skaderisken och får mer träningsglädje. Variera tid, intensitet och vad du tränar.
  2. Skapa ett träningsschema och följ det – Ett schema ger dig kontroll över din utveckling. Du kan kontinuerligt öka intensiteten utan att ta i för mycket eller för lite. Ett schemalagt träningspass minskar också undanflykter för att stanna i soffan istället för att dra på träningstightsen.
  3. Träna inte sjuk – Att pressa sig själv när det finns en infektion i kroppen stör läkeprocessen och kan i värsta fall orsaka hjärtmuskelinflammation. Om du ändå känner ett skriande träningsbehov så håll dig åtminstone till aktiviteter som inte gör dig andfådd.
  4. Skynda långsamt – Att pressa kroppen för fort ger belastningsskador och i värsta fall symptom på överträning. Låt förändringar ta tid och investera i din kropp långsiktigt.

Crossfit på Intersport

På Intersport har vi det mesta du behöver för crossfitboxen. Allt för såväl nybörjaren som vil börja med crossfit samt entusiasten och de avancerade utövarna. Träningskläder, skor och utrustning - sen är det bara ett par träningskompisar om du inte har lust att träna crossfit själv. 

Andra 'Träningsguider' inlägg