Vad är yoga bra för?
Träningsguider

Vad är yoga bra för?

7 positiva effekter med att komplettera din träning med yoga.

Varför är yoga bra?

Komplettera din träning med yoga och bli starkare, smidigare och mer medveten. Yoga har de senaste åren blivit allt mer populärt och är en träningsform som passar alla oavsett konditionsnivå och ålder. Det är en träningsform som passar bra att kombinera med andra träningsformer. Yogan är inte till för att trötta ut dig eller ta energi från din egentliga träning, snarare tvärtom. Yogan ska användas för att komplettera och förstärka de positiva effekterna av din idrott.

Vill du inte gå på yogaklasser har vi bra tips för att göra yoga hemma.

Varför ska man träna yoga?

Yogans alla fördelar talas det ofta och mycket om. Men vad är det egentligen som är så bra med yoga? Vilka är de positiva effekterna? Monika Björn, yogainstruktör och entreprenör inom träning och hälsa, har många svar på den frågan, bland annat menar hon att yogan bidrar till:

 • Förbättrad flexibilitet och mobilitet 
 • Ökad bålstabilitet och bålkontroll 
 • Bättre hållning 
 • Bättre balans och koordination 
 • Mer medveten andning 
 • Förbättrad sömn 
 • Minskad stress

Yoga minskar stress

Hemligheten är att meditation och yoga reducerar stress, vilket i sin tur gynnar hälsan och därmed också behovet av medicinsk vård. ”Hälsa solen” (solhälsningen som du kan läsa mer om längre ner) är en serie yoga-rörelser som hör till exemplen på hur andning, muskelstyrka och vighet minskar risken för det vardagsjäktande som ökar våra stresshormoner och som får våra hjärtan att rusa.

Tuff fysisk träning har givna fördelar. Det vet vi alla. Men i kombination med yoga får du alltså det bästa av två hälsovärldar! Inspireras av 7 yogaövningar att göra hemma, oavsett din nivå.

Yoga gör dig friskare

Jodå, avslappningsträning som yoga gör dig friskare! En forskningsrapport från Massachusetts General Hospital visar att patienterna som genomgick ”relaxation response training” nära nog halverade sitt behov av sjukvård. De data som analyserats bygger på 4 400 patienter. Ett år efter avslappningsträningen hade deras antal besök hos läkare och provtagningslabb gått ned med i genomsnitt 43 procent. Under samma period förändrades i princip ingenting för de 13 000 jämförbara patienterna som enbart fick traditionell vård.

Yogaställningar ger styrka och flexibilitet

Yoga har funnits i tusentals år men det är först de senaste åren som det har blivit allt mer populärt som träningsform. Det är en träning som är bra för att slappna av, sträcka ut muskler, stretcha och stärka sinnet. Att kombinera yoga med din övriga träning kan även hjälpa dig att bli starkare, smidigare och mer flexibel.

Precis som i de flesta sporter och träningsformer finns det olika svårighetsgrader och likaså med yoga. Men det är aldrig för sent att börja! Hitta din favorit bland olika yogaformer och märk de positiva effekterna.


 

Fördelarna med lågintensiv träning

Vad är vitsen med att träna om du inte får upp pulsen till max? Massor! Lågintensiv träning är när du tränar och ligger på ungefär 60 procent av din maxpuls. Du blir alltså inte helt slut och kan träna längre pass. Genom lågintensiv träning förbättrar du din allmänhälsa, återhämtar dig fortare och återgår till normal status snabbare. 

Hälsoeffekterna är bland annat lägre blodtryck, minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet och diabetes typ 2. Om du är ute efter att förbränna kalorier är lågintensiv träning ett perfekt alternativ. 


 

Överansträngning bryter ner träningen

Fysisk träning stärker kropp och sinne. Och för att nå resultat krävs en balans mellan aktivitet, näring och återhämtning. Men ibland tappar vi balansen och då riskerar vi att träna för mycket. Och om du redan är i god fysisk form kan det också löna sig att träna lågintensivt, det hjälper nämligen kroppen att återhämta sig dagen efter ett högintensivt pass. Variation är alltid bra för at tminska risken att överanstränga dig.

Sju tecken på överträning

Psyke och fysik är tätt ihopkopplat och träning piggar ofta upp när vi mår dåligt. Men det kan gå över styr. Om träningen är för hård och återhämtningen inte tillräckligt lång, finns det en risk för överträning. Överträning innebär att kroppen gör mer än den klarar av och bryts ner av prestationen. För att undvika överträning är det viktigt att lyssna på sina varningssignaler och våga vila. Men varningssignalerna kommer ofta smygande och kan vara svåra att upptäcka. Här är sju tecken att vara uppmärksam på för dig och personerna i din närhet.

 1. Ihållande träningsvärk
  Musklerna bryts ner av träning, när kroppen vilar byggs de upp igen och blir då starkare än innan träningspasset. När kroppen inte får sin återhämtning kan musklerna inte byggas upp. Resultatet blir en ovanligt lång och seg träningsvärk.
 2. Höjd vilopuls
  En vilopuls som ligger fem – tio slag över det normala, är tecken på att kroppen är stressad eller har en infektion. Då bör träning undvikas.
 3. Ökad infektionskänslighet
  När en person hamnar i obalans så påverkas hela kroppen, även immunförsvaret. Detta leder till en ökad risk för infektioner och ett vanligt tecken är att ofta drabbas av endagarsförkylningar. 
 4. Försämrad aptit/viktminskning
  Att få en minskad aptit och/eller gå ner i muskelvikt är vanliga tecken på överträning. Den övertränade kan dock tolka viktminskningen som ett tecken på för lite träning och höja intensiteten ännu mer.
 5. Depression, håglöshet och trötthet
  När kroppen inte får vila tillräckligt, reagerar hjärnan med att minska produktionen av serotonin, vilket skapar en känsla av håglöshet och depression. Det är också vanligt att uppleva sömnproblem så som svårigheter att somna, vakna utan att vara utvilad eller känna en konstant trötthet.
 6. Ökad stresskänslighet och humörsvängningar
  Svårare att hantera stress, koncentrationssvårigheter, sämre självförtroende och en ojämn blodsockernivå som skapar plötsliga humörsvängningar, är symptom på att kroppen är ur balans och inte får den återhämtning som den behöver. 
 7. Andra fysiska symptom
  Ökad urinproduktion, muskelstelhet, yrsel och värk i muskler, leder och huvud är tecken att ta allvarligt på.

Glöm inte åtrerhämtningen! 

Få in din återhämtning genom meditation eller en session med yogaövningar. Ta tid att investera i dig själv och din hälsa. Ta av dig skorna, ta på dig sköna yogakläder och rulla ut din yogamatta

Andra 'Träningsguider' inlägg