Så väljer du rätt träningstights
Träningsguider

Så väljer du rätt träningstights

Även om det primära i träningen givetvis är hälsa och för en del även prestation har träningskläderna blivit en större del.

20 juli 2022

Träningstigts efter aktivitet

Även om det primära i träningen givetvis är hälsa, ett sunt liv och för en del även resultat och prestation har träningskläderna kommit att bli en allt större del av träningen. Träningstightsen ska följa kroppen och sitta bekvämt – det är det absolut viktigaste. Tightsmodeller finns för flera olika användningsområden – både för utomhus- och inomhusaktiviteter, men också beroende på aktuell aktivitet. Tightsen är idag framställda för olika aktiviteter och har gemomtänkta detaljer och materialval utefter det. Även om det givetvis går att använda löpartights till yoga och leggings till gymmet finns det flera fördelar med att ha rätt tights till rätt träningstillfälle. 

Tights för högintensiv träning

För träning med hög aktivitet ska tightsen sitta åt och ge stöd för dina rörelser. Löpning är en träningsform som kräver mycket rörelse vilket också gör att det krävs mer av dina träningstights. Det krävs ett hårdare material som samtidigt inte hindrar din rörelseförmåga. Träningstightsen ska vara som ett extra lager som du knappt märker av. De får inte hasa ner, vara i vägen eller ha detaljer som kan skava eller störa.

Träningstights 7/8 

Träningstightsen finns också i olika längder. Där är det helt upp till dig om du föredrar hellånga tights, 7/8 tights som lämnar ett par cm ovanför skon eller kortare tights som slutar strax över eller under knät. De något kortare modellen ”crop”, eller 7/8-dels längd, blir mer och mer populär som ett komplement till den vanliga långa tightsen. Även helt korta tights, som cykelbyxor, växer också starkt!

Yoga pants eller mjuka leggings

Både yogatights, yoga pants och mjukare leggings är gjorda för lågintensiv träning där rörlighet är prio ett. Träningstights för den här typen av aktiviteter ska vara följsamma och utan dragkedjor eller sömmar som kan skava eller störa. Ofta har dessa tights en hög midja och är ofta långa i modellen. Kanske passar seamless tights dig, de har inga sömmar alls om omsluter dig och dina ben som ett följsamt extra lager.

Kompressionstights

En del vill att de sitter åt och mer fungerar som ett extra lager på kroppen, för dem har vi kompressionstights. En tightsmodell som sitter lite tightare och ”kramar om” kroppen mer för att stödja och stabilisera musklerna när du tränar. En muskel som vibrerar mycket under träningen blir tröttare än en som kan hållas mer still. Detta hjälper kompressionen till med.

Tights för löpning

På löpartights finns ofta många smarta funktioner som inte lämpar sig lika bra för träning på gym eller i yogasalen. Till exempel finns ofta en ficka med dragkedja för mobilen i ryggslutet vilket kan vara obehagligt om du gör situps och en krok för nycklar i linningen vilket är mindre skönt om du gör rygglyft. Dessutom har runningtights har ofta en liten dragkedja nere vid benslutet som vanligtvis inte finns på träningstights.

Vintertights

Ett par vintertights, fodrade löpartights, är en bra investering för att minska på ursäkterna och att komma ut och träna även på vintern. Vintertights är en fodrad träningsbyxa som är varmare och håller kylan borta. De varma tightsen är perfekt för träning på utegym eller i löpspåret på vintern eller hösten när kylan gör sig allt mer påmind. Mycket smidigare än att träna i dubbla lager, till exempel underställ och träningsbyxor över men det finns även löparbyxor för vinter om man gillar det mer. 

Löpartights för vinter 

Vintertightsen ska, precis som löpartights och kvalitativa träningstights, vara gjorda i material med andningsfunktion som transporterar bort fukt från kroppen när du tränar. Detta gör att du håller dig torr längre och när du blir ordentligt svettig torkar materialet mycket snabbare än ett par tights i till exempel bomull. Tightsen har ofta även partier av ventilerande meshmaterial eller extra foder vilket både är snyggt men även en praktisk detalj som svalkar eller värmer extra. 

Längdtights

Längdtights eller träningsbyxor för längdskidåkningen har många likheter med vintertightsen som är anpassade för löpning. Det som ofta skiljer är att det är vanligt att längdtights har mer skydd mot vinden då du ofta är mer vindutsatt  är du kommer upp i fart. Antingen är allt material vindtätt eller har tightsen vadderade eller förstärkta partier fram på låren där behovet avextra vindskydd ofta är som störst. 

Träningsbyxor

En del vill ha avslappnade och lösa byxor när de utför olika typer av fysisk ansträngning och träning. Kanske upplever man att man trivs bättre i en lösare modell, att du får mer flexibilitet, att de är svalare eller att tightsen helt enkelt är för tighta. Träningsbyxor finns i flera modeller och material anpassade efter olika typer av träning. Olika detaljer, färger och mönster! 

Snygga träningstights

Det neutrala och nedtonade tightsmodet med diskret enfärgat och mörka färgställningar är fortfarande väldigt stort, men de mönstrade och färgglada tightsen kommer allt starkare. Att träna i starkt rosa träningstight och övriga träningskläder i grått eller ett par starkt mönstrade träningsbyxor och plocka upp en av färgerna i mönstret på övriga träningskläder är riktigt snyggt. 

Hög midja på tightsen

För midjan är det ofta en fråga om vad du som utövare finner mest bekvämt. En trend som växer är är tightsen med hög midja. Det är inte bara väldigt skönt och ger en snygg siluett, du är dessutom riktigt trendig just nu. Har du tights med högmidja är det väldigt trendigt att enbart bära sport-bh till, svalt och snyggt på samma gång! 

Tights till vardag

I den rådande athleisure-trenden, kombinationen av mode och sport, kan man använda funktionstights och träningstight även till vardag. Att ha en aktiv livsstil och göra träningen lättilgänglig är något allt fler strävar efter. Med en sport-bh och träningstights även under arbetsdagen kan du bara byta om till löparskor och t-shirt och ta löpet hem från jobbet. Snacka om att effektivisera vardagen och få tid till träning. 

Maxa prestationen på intersport.se

Vill bli snabbare måste du springa fortare, vill du bli starkare måste du lyfta tyngre och vill du bli vigare måste du tänja djupare. Du sätter dina gränser och du klarar alltid mer än du tror. Hitta allt du behöver för en riktigt go work out på intersport.se

Andra 'Träningsguider' inlägg