Tio steg inför cykelköpet
Cykel

Tio steg inför cykelköpet

De kommer i alla former, färger och modeller numera. Vi pratar cyklar – utbudet är roligare än någonsin. Går du i cykelköpartankar inför en härlig träningssäsong– då har vi checklistan för v...

31 mars 2016

De kommer i alla former, färger och modeller numera. Vi pratar cyklar – utbudet är roligare än någonsin. Går du i cykelköpartankar inför en härlig träningssäsong– då har vi checklistan för vad du ska tänka på!

Att köpa cykel nu för tiden är kul, det finns en cykel för varje personlighet, smak, stilideal och ändamål. Utbudet av snygga hojar är större än någonsin, färgerna fler, tillbehören smartare och materialen lättare och starkare.

Cyklarna har verkligen utvecklats på senare år, och med ökad valfrihet kan det krävas lite eftertanke och förberedelser. Dessutom vill man ju ha en bra cykel som håller länge och som är rätt från början!

Nya cyklar brukar ju alltid se fina och bra ut, men kvaliteten kan skilja sig rejält. Att vända sig till en cykelfackhandlare är en god idé. Här är en checklista på vad som kan vara vettigt att tänka på!

Tio steg inför cykelköpet

1 Tänk efter hur och när du ska använda cykeln. Varje dag? Är cykeln för transport eller motion? Året runt eller sommarsäsong?

2 Fundera över vilka behov cykeln ska lösa. Vardagspendling som ger motion på köpet eller lite mer avancerad träning? Både och?

3 Välj en cykelfackhandlare med omsorg – de är proffs med kunskap och erfarenhet.

4 Berätta för cykelhandlaren vad du vill använda cykeln till. Testa ett par cyklar på en liten runda. Det är inte bara typ och modell som ska väljas, utan även ramstorlek.

5 En bra cykelhandlaren justerar alltid cykeln efter dina behov. Att sitta rätt minskar skaderisken och ökar bekvämligheten.

6 Tänk igenom vilka tillbehör och vilken utrustning du behöver. Resonera gärna med säljaren. Glöm inte hjälm.

7 Köp ett bra lås som du kan låsa fast cykeln med.

8 Håll ordning på alla papper. Cykeln är registrerad, se över dina försäkringar och  garanti- och servicevillkor.

9 Återvänd till butiken efter 30 timmars cyklande för efterjustering.

10 Njut av ditt liv som cyklist!

(Källa: Svensk Cykling)

Andra 'Cykel' inlägg