Kontrollplatserna: Vasaloppets sju viktiga platser
Vintersport

Kontrollplatserna: Vasaloppets sju viktiga platser

På niomilafärden mellan Sälen och Mora är det sju platser som är extra viktiga för deltagarna: Vasaloppskontrollerna.

23 februari 2016

Vasaloppets kontrollplatser

På niomilafärden mellan Sälen och Mora är det sju platser som är extra viktiga för de deltagarna: Vasaloppskontrollerna. Mångsbodarna, Evertsberg, Oxberg och de andra kontrollplatserna har blivit kända för en månghövdad publik tack vare sin betydelse för åkarna under den klassiska skidtävlingen på längdskidor.

Påfyllning av service och energi på vägen

Vasaloppets första kontroll är också dess yngsta. År 1984 blev den officiell kontroll (efter att ha använts på prov året innan) och underlättade därmed för de åkare som tyckte att det var för långt med 2,4 mil till Mångsbodarna utan påfyllning av energi och service. Och det är rimligt, för direkt efter starten kommer några långa backar som lätt suger musten ur åkaren.

Elitåkarna hade faktiskt privata kontroller vid Smågan redan på 60-talet, men det dröjde alltså två decennier innan motionärerna fick den servicen.

Blåbärssoppa längs spåret

Under det första Vasaloppet år 1922 fanns det enbart tre kontroller längs sträckan, varav Mångsbodarna var den första. Här får numera deltagarna avnjuta loppets första mugg blåbärssoppa, för vid Smågan är det enbart sportdryck och vatten som gäller.

Det är i dag endast en person som är fast boende  i Mångsbodarna: Linnéa  Götesson, vars framlidne make Birger var kontrollchef delar av tiden 1930-1964, då deras gård fungerade som Vasaloppskontroll. Linnéa jobbar än i dag som funk­tionär och serverar blåbärssoppa längs spåret.

Mora-Nisse lade till kotroll

Efter en kraftig stigning och därefter en brant utförslöpa kommer Risberg, som tillkom 1963 efter att dåvarande spår­chefen Mora-Nisse justerat Vasaloppets sträckning och lagt till denna kontroll.

Här bjuds energipåfyllning från Vasaloppets kompletta meny: sportdryck, blåbärssoppa, buljong,  vatten och bullar. 

Efter halva loppet

Detta var kontroll nummer två under premiärloppet, och på den tiden även den första tidkontrollen. Sedan 1970 delas Bergspriset ut till den åkare som kommer först till Evertsberg, och det är påfallande sällan som någon har varit snabbast både till Evertsberg och till Mora. Vid den här kontrollen är lite mer än halva loppet avklarat och en härlig utförslöpa på sju kilometer väntar.

Vasaloppets kortare lopp

Den sista av de tre ursprungskontrollerna kommer efter ”Suckarnas backe”, där höjdskillnaden på 50 meter har lett till att mer än ett Vasalopp har  avgjorts i just den backen. I Oxberg, en by med omkring 150 invånare, startar flera av de kortare loppen som Vasaloppet arrangerar. Här ligger också Vasaloppets snöfabrik (se nedan).

Har man inte så bråttom i spåret så kan man passa på att njuta av den fantastiska utsikten över berg och sjö vid denna kontroll, som i likhet med Risberg tillkom 1963 på initiativ av Mora-Nisse. Han gjorde för övrigt området vid Hökberg känt redan tidigare, när han 1945 vallade om sina trilskande skidor en sista gång ett par kilometer före dagens kontrollplats. Då låg han nio minuter efter ledaren, men någon kilometer före mål var Mora-Nisse ikapp och kunde till sist vinna med en 1 minut och 37 sekunders marginal.

Lättåkta sista två mil

De sista två milen av loppet går genom förhållandevis lättåkt terräng, och nio kilometer från mål kommer den sista oasen med blåbärssoppa, kaffe eller något annat ppiggande. Vid det här laget börjar åskådarleden tätna, och den entusiastiska publiken hjälper deltagarna att klara av även de sista kilo­meterna fram till  den hägrande mållporten i Mora.

Inspireras inför Vasaloppet

Hitta inspiration och tips för att klara den långa färden på längdskidor. 

Från nybörjare till topp-100 i Vasaloppet

Daniel Tynell tipsar för Vasaloppet

Foto: Vasaloppet

Andra 'Vintersport' inlägg