Tips när du väljer skidjacka till barnen
Vintersportguider

Tips när du väljer skidjacka till barnen

Bästa tipsen för dig som ska ska köpa skidjackor till barn

Tips skidjackor till barn

När det kommer till skidkläder för familjens yngsta används de ofta mer än de vuxna som kanske bara använder sina skidkläder i skidbacken. Utgå från barnens aktivitet och hur varma de brukar vara i vanliga fall. Barnen använder sina även i pulkabacken så fort det blir snö, i skogen på vintern och för lek på skolgården. Det ställer höga krav och skidkläderna bör vara slitstarka, vattentäta och ha god andningsfunktion. Kom också ihåg att overallen är ett alternativ som funkar väldigt bra även i skidbacken.

1. Skydd mot vind och vatten

I skidbacken är det en stor fördel om jackan skyddar mot regn och vind. Vattenavvisande egenskaper fungerar oftast alldeles utmärkt men om dina barn är ute även i den tyngsta blötsnö, vid snöstorm eller när det till och med regnar lite i skidbacken är en vattentät jacka med hög vattenpelare bra. Över 5000 mm är en bra utgångspunkt och en riktlinje för att jackan ska kvalificeras som vattentät. För den som vill hålla sig helt torr är även tejpade sömmar att föredra, en jacka med vattentät försegling under alla utsatta sömmar och ser till att vattnet inte hittar in någonstans.

2. Material med andningsfunktion

Välj en jacka i funktionsmaterial med god andningsfunktion. Barnen rör på sig nästan hela tiden och bildar massor av överskottsvärme och svett. Om materialet inte andas kondenserar svetten på insidan av jackan och det blir snabbt fuktigt, väldigt varmt och blött - och din kämpe blir istället nedkyld. Även vadderade jackor som verkar varma kan kyla ner om de inte har ett bra innerklimat. Så leta alltid efter en jacka som har bra andningsförmåga!

3. Lagom varm

Hur tjock skidjackan ska vara är upp till varje individ. En vadderad jacka är kanon om det är riktigt kallt eller intensiteten inte är så hög. För aktiva barn som rör sig mycket är det dock klokt att välja en medelvarm jacka eller den ovadderade skaljackan som är ett riktigt mångsidigt alternativ. Den kompletterar du enkelt med värmande undre lager när det behövs och du kan anpassa skidjackan efter hur kallt det är! Obs! Tänk på att tjocklek på jackan inte alltid visar hur varm den är; tätare dun (högre fp) eller tekniskt avancerade isoleringar så som t.ex. Primaloft® värmer mer i förhållande till sin tjocklek.

4. Stor, avtagbar huva

En huva kan ge en jacka en skön look och även ge gott skydd mot vinden, se därför efter så att huvan är stor nog att komma över skidhjälmen. Viktigt att titta på också är att den är avtagbar! Vid skidåkning, lek och aktivitet finns det risk att man fastnar i huvan, men sitter den fast med tryckknappar eller kardborre kan den då lossna från jackan, vilket kan vara en livsviktig säkerhetsdetalj.

5. Många smarta fickor

Vantar, mössa, nycklar, mobil… och framförallt liftkort! Det är mycket som barnen ska hålla ordning på, med rejäla fickor både ut- och invändigt på jackan blir livet lättare. Kolla igenom jackan ordentligt så den har fickor för just ditt barns behov. Innerficka för mobilen, liftkortsficka för skidåkaren eller kanske innerficka i stretchigt nätmaterial för den där coola mössan som ska med och på vid lunchstopet.

6. Välj rätt storlek

Inget är värre än när jackan är för liten – eller för stor. Tänk på att ditt barn ska känna sig bekväm med sin jacka redan från start, så undvik resonemanget ”lite att växa i”. En för stor jacka kan dessutom vara lurigt när de åker lift eller mellan portar. Låt hellre syskon, släktingar och vänner ärva jackan när den är urväxt! En bra jacka i tåligt material har dessutom ett bra andrahandsvärde. När det kommer till val av storlek, läs storleksguidens instruktioner och mät hemma. Det tar inte lång tid och är ett kul sätt att engagera barnet i köpet! Är du osäker beställ den storlek som är närmast över måtten. Är barnet t ex 148 cm beställ då storlek 150. 

7. Låt barnen vara med!

Allt eftersom barnen blir större så blir det ofta svårare och svårare att få på dem rätt kläder. Och det viktigaste med en vinterjacka är faktiskt att den används! Ett tips är därför att plocka ut ett par modeller som du gillar och låt sen ditt barn vara med och välja vilken hen tycker är snyggast. Alternativt att ni tillsammans sitter ner och kollar utbudet och online, behöver ni prova inna köp kan ni använda vår tjänst boka & hämta (fungerar som en digital undanläggning!).

Köp skidjackor barn på Intersport

Barnen har ofta samma jacka varje dag; i ur och skur till skolan, till träning, på stan och i skidbacken. Förutom att vara tålig och slitstark behöver därför jackan vara både ha en genomtänkt design, vara skön och förstås se snygg ut. På Intersport har vi ett brett utbud av skidjackor till både barn och vuxna. Få mer inspiration, shoppa online eller kom in i någon av våra butiker. Du kan bland annat hitta vinterjackor, overaller eller hela set med skidkläder. Vet du vilken jacka barnen ska ha men vill ändå att de ska testa den först är vår tjänst boka & hämta för dig. Då kan du reservera varan online och åka till vald butik och prova och titta innan du köper den du önskar. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg