Fem övningar för längdåkare
Vintersport

Fem övningar för längdåkare

Det eviga nötandet av mil i spåret i all ära - för att utvecklas som skidåkare gäller det att även investera tid i gymmet. - Fokusera på styrka, stabilitet och balans när du tränar, tipsar s...

2 december 2016

Det eviga nötandet av mil i spåret i all ära men för att utvecklas som skidåkare gäller det att även investera tid i gymmet. - Fokusera på styrka, stabilitet och balans när du tränar, tipsar skid-PT:n Ulrika Lindberg. 

Här kommer hennes fem övningar för att bli en starkare längdåkare.

Enbensknäböj
Längdåkning är i stor utsträckning en "enbenssport", du lägger exempelvis över tyngden på ett ben när du diagonalar, skejtar eller åker med frånskjut. Därför passar den här övningen bra. Tänk på att ha god hållning och en stabil position. Undvik att falla utåt eller inåt med knäet, bibehåll stabiliteten genom hela rörelsen så att du inte tappar energi åt sidorna.  

Plankan
En jättepopulär statisk magövning. Utgå från armhävningsposition genom att ha armbågarna och underarmarna i underlaget. Aktivera de inre magmusklerna genom att dra in naveln mot ryggraden. Undvik för stor svank eller böjd rygg. När du behärskar rörelsen på ett tekniskt korrekt sätt kan du addera några dynamiska övningar, som att lyfta ena armen alternativt den ena foten från marken.  

Chins/Pullups
En övning för hela överkroppen - och jobbig som sjutton - som aktiverar stora delar av överkroppen. Viktigt att tänka på är att ha skulderblad och axlar i stabil position. Du kan också ta hjälp av gummiband eller en träningspartner som håller i dina ben.  

Övningar för längdåkaren.

Tricepsdrag
När du stakar aktivierar du magen, latsen och triceps. Tänk så skidlikt som möjligt när du genomför denna övning. Lås armbågarna intill tinningarna och jobba framåt - armbågarna ska peka rakt framåt. Ett alternativ kan vara att du kör dips mot soffan eller köksbänken hemma.  

Övningar för längdåkaren.

Olympisk rörlighet
En serie av uppvärmningsövningar i en följd som förbättrar din rörlighet. Perfekt inför ett skidpass, oavsett om du ska på asfalt eller snö. På Ulrikas Instagram @ptullis_skidor kan du se hur rörelseserien går till. 

Övningar för längdåkaren.

Andra 'Vintersport' inlägg