Fem steg till rätt pjäxa
Vintersport

Fem steg till rätt pjäxa

Din fot är unik – så varför inte lägga ett par extra minuter på att verkligen hitta rätt pjäxa inför årets skidåkning?

12 januari 2018

Pjäxor som sitter skönt

Har du tvingats avbryta en, i övrigt, magisk vinterdag i backen för att du frusit om fötterna eller kanske haft ont i ben och fötter? I sådana fall har du begått ett misstag som många faktiskt gör – att inte investera tillräckligt mycket tid för att hitta rätt pjäxa.

Det sägs ibland att pjäxan är grunden till all skidupplevelse, och om du håller med i resonemanget gäller det att hitta rätt komfort och passform.

Hitta rätt pjäxor 

Intersports butiksmedarbetare följer fem steg när de hjälper dig att hitta den perfekta pjäxan.

  1. Behov – det första är förstås att du berättar om hur dina behov ser ut och vad du har för förväntningar på pjäxan.
  2. Att mäta och analysera din fot är ett av de kanske viktigaste stegen. Har du smal/tunn fot (mindre än 98 mm övermetatarsalleden), mediumfot (98-102 mm)eller bred fot (102 mm eller mer)?
  3. Detta är betydelsefull information att ha i bakhuvudet när det är dags för nästa steg: att formgjuta en individuell sula. Utan sulor i pjäxan har foten en tendens att kollapsa på insidan eftersom den inte stöds. Och vem vill frivilligt råka ut för obehag, instabilitet och smärta
  4. Sedan är det dags för utprovning av modeller och storlekar för att hitta rätt pjäxa…
  5. … och därefter kommer steget med att anpassa och forma pjäxan efter ditt behov. I det skedet plockas innerskon ut innan skalet skickas in i en upphettad ugn. Tio minuter senare plockas skalet ut ur ugnen varpå innerskon och sulan sätts i pjäxan.Genom att spänna pjäxorna relativt löst och sedan stå med lätt böjda knän i cirka 15 minuter får du ett bra hum om den skräddarsydda pjäxan känns skön.

Gjut dina egna sulor till pjäxorna

Är pjäxan till och med som gjuten för dig? Kanon, då är det slut med frusna fötter och avbrutna pass på berget!

Pjäxor, skidor, skydd och skidkläder

På Intersport har vi det du och din familj behöver för skidresan. Kom in till oss så hjälper vi er plocka ut det ni behöver. Vi har allt från skidor, pjäxor och hjälmar till skidkläder, glasögon och ryggskydd. Vet du redan vad du ska ha kan du köpa din alpina utrustning online. Du kan även titta online och reservera det du vill köpa, prova och se det i butik innan du bestämmer dig och köpa först när du är 100% nöjd med vår tjänst boka & hämta. 

Andra 'Vintersport' inlägg