Varför ska barn träna och röra på sig?
Livsstilsguider

Varför ska barn träna och röra på sig?

Rörelse är både roligt, bra för hälsan och en riktig dunderkur för att orka koncentrera sig hela dagen.

 

Därför är rörelse bra för barnen

Att barn och unga rör på sig är otroligt viktigt, det kan inte understrykas nog. Forskningen är tydlig: rörelse, idrott och olika aktiviteter är avgörande för barnens hälsa och mående. Se till att de hittar något de tycker är roligt.

Vad ska barnen träna?

För att få in aktivitet i vardagen behöver det givetvis inte handla om hård träning, medel- hög intensitet är vad som rekommenderas.  Det handlar om att röra på kroppen och ha roligt, det kan vara allt från att klättra i träd eller göra kullerbyttor till att leka gemensamma lekar eller spela fotboll, padel eller hockey. 

Det ska vara kul att träna och röra på sig

Att skapa en glädje kring att röra på sig är viktigt. Att ha lust och själv vilja röra på sig är a och o för att fortsätta, även om vissa ibland kan behöva lite hjälp på traven. Det ska vara kul och aldrig vara kopplat till prestation och stress så länge barnen är just barn. Att hitta ett naturligt sätt i vardagen som inte känns ansträngt eller påtvingat. För den ena är det att spela basket eller leka dunkgömme för en annan att göra volter eller spela king. 

Hur mycket ska barn träna?

Barn och unga rekommenderas 60 minuters rörelse varje dag, allt i ett streck eller kortare pauser med rörelser då och då. Forskning visar att det räcker att aktivera sig 12 minuter för att öka läsförståelsen och efter bara fyra minuter ökar barnens uppmärksamhet på lektioner eller liknande. I skolan, på rasten och på fritiden.  

Se våra bästa tips för mer rörelse och mindre skärmtid

Fördelar med regelbunden rörelse för barn

Det är viktigt att ta till vara på rasten, att röra på sig och aktivera sig. En stund att rensa hjärnan från grammatiska fel, multiplikationstabeller eller kemiska föreningar.

 • Stärker koncentrationsförmågan.
 • Barnen känner sig lyckligare och gladare genom endorfinet som frigörs.
 • De får bättre självkänsla och självförtroende.
 • Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2.
 • Höjer den intellektuella prestationen.
 • Ger bättre koordination, motorik och reaktionsförmåga
 • Förbättrar minnet och ökar blodflödet till hjärnan. 
 • Hjälper barnen hantera stress bättre.
 • Motverkar smärta genom att serotonin och dopamin frigörs.
 • Minskar risken för övervikt och barnfetma.
 • Bidrar till bättre rörlighet, smidighet och snabbhet.
 • Minskar risken för deprission och ångest
 • Fysisk aktivitetet som yngre gör ofta att man fortsätter träna när man blir äldre. 
 • Bättre sömn.
 • Stärker muskler och skelett samt hjärt- och lungkapaciteten.  

Läs mer om varför man ska träna!

Barn sitter för mycket stilla

I skolan sitter barnen mycket stilla. Ofta för mycket stilla om vi frågar dem själva och även om vi frågar mycket gjord forskning. Majoriteten av Sveriges barn och ungdomar rör på sig för lite i förhållande till vad som är bra för dem. 

Daglig rörelse stärker barnens resultat i skolan

Glädjen i att upptäck nya delar av skolgården eller samma glädje av att göra precis samma sak som vanligt. Lära sig hjula, slå nytt rekord i bolltrix, hitta en ny dunge att leka i eller hitta en ny kompis. Då är det rast. 

Alla forskningsrapporter som gjorts i ämnet de senaste tio åren är tydliga. Att dagligen röra på sig är bra för barnen, både för den fysiska utvecklingen och för resultaten i skolan. För att få in mer rörelse i vardagen för våra små är det bra och viktigt att se till att de får fysisk aktivitet på rasten. Forskning visar att sambandet mellan träning och skolresultat är starkt, särskilt i matematik, språk och läsning. 

Barnidrott på Intersport

På Intersport har vi allt ni kan tänka er för de härliga stunderna av sport, träning och rörelse som ska vara de bästa och roligaste på dagen. Vi gör allt vi kan för att få fler barn och unga att röra på sig mer. Kom in till någon av våra butiker för att få hjälp och svar på dina frågor och råd om de bästa produkterna för just ditt barn och deras sport. Vet du vad du vill ha kan du handla vad du vill och när du vill på nätet.

Andra 'Livsstilsguider' inlägg