En fartfylld rast ger bättre resultat i skolan
Livsstilsguider

En fartfylld rast ger bättre resultat i skolan

Rörelse är både roligt, bra för hälsan och en riktig dunderkur för att orka koncentrera sig hela dagen.

3 augusti 2019

Daglig rörelse stärker barnens resultat i skolan

Glädjen i att upptäck nya delar av skolgården eller samma glädje av att göra precis samma sak som vanligt. Lära sig hjula, slå nytt rekord i bolltrix, hitta en ny dunge att leka i eller hitta en ny kompis. Då är det rast. 

Bättre koncentration i skolan - lek på rasten

Det är viktigt att ta till vara på rasten, att röra på sig och aktivera sig. En stund att rensa hjärnan från grammatiska fel, multiplikationstabeller eller kemiska föreningar. Mycket forskning visar nämligen på vikten av rörelse och aktivitet för att orka koncentrera sig på lektionerna vilket också visar sig på skolresultaten. Läs mer om hur du blir hjärnstark!

Hälsa och träning för barn

För att få in aktivitet i vardagen behöver det givetvis inte handla om hård träning. Det handlar om att röra på kroppen och ha roligt, det kan vara allt från att klättra i träd eller bygga en koja till att leka gemensamma lekar eller gunga. 

Det ska vara kul att träna och röra på sig

Att skapa en glädje kring att röra på sig är viktigt. Att ha lust och själv vilja röra på sig är a och o för att fortsätta, även om vissa ibland kan behöva lite hjälp på traven. Det ska vara kul och aldrig vara kopplat till prestation och stress så länge barnen är just barn. Att hitta ett naturligt sätt i vardagen som inte känns ansträngt eller påtvingat. För den ena är det att spela basket eller leka dunkgömme för en annan att göra volter eller spela king.  Många barn sitter för mycket stilla

I skolan sitter barnen mycket stilla. Ofta för mycket stilla om vi frågar dem själva och även om vi frågar mycket gjord forskning. Majoriteten av Sveriges barn och ungdomar rör på sig för lite i förhållande till vad som är bra för dem.

Bättre resultat i skolan med regelbunden träning

Barns bristande aktivitet idag är också en stor politisk fråga när det från flera håll konstateras att rörelse stärker den intellektuella prestationen. Anledningen till detta är inte helt fastställd, säkert är dock att regelbunden fysisk aktivitet stärker koncentrationsförmågan, förbättrar minnet och ökar blodflödet till hjärnan. 

Rörelse är bra för barnen

Alla forskningsrapporter som gjorts i ämnet de senaste tio åren är tydliga. Att dagligen röra på sig är bra för barnen, både för den fysiska utvecklingen och för resultaten i skolan. För att få in mer rörelse i vardagen för våra små är det bra och viktigt att se till att de får fysisk aktivitet på rasten. 

Forskning visar att sambandet mellan träning och skolresultat är starkt, särskilt i matematik, språk och läsning. Från flera håll rekommenderas 60 minuter av någon form av rörelse dagligen. 

Barnkläder på Intersport

På Intersport har vi allt man kan tänka sig för de härliga minuterna när skolarbeten och redovisningar är som bortblåsta. När det inte finns krav varken på prestation eller på att sitta still. På Intersport har vi allt för rasten. Kom in till någon av våra butiker för att få hjälp och svar på dina frågor. Vet du vad du vill ha kan du handla vad du vill och när du vill på nätet. Vill du göra research och kolla runt på nätet men prova i butik innan du handlar kan du göra det hos oss, med tjänsten Boka & hämta

Källor: Centrum för idrottsforskning och Riksidrottsförbundet.

Andra 'Livsstilsguider' inlägg