Så effektiviserar du promenaden
Träningsguider

Så effektiviserar du promenaden

Bästa knepen för att få en mer effektiv promenad

Tips för att få ut mer av promenaden

Att promenera är ett väldigt bra sätt att hålla igång kroppen, få hjärtat att pumpa och minska risken för många sjukdomar. Dessutom är promenaderna en bra träningsform för den som söker skonsam träning och samtidigt vill förbättra sin kondition. Perfekt om du vill du komma igång att röra på dig mer. Här ger vi ett gäng tips om du vill ha mer utmaning under promenaderna, få upp flåset mer och skapa mer fysiska resultat.

Intervaller under PW

Det absolut effektivaste sättet att få upp pulsen under promenaden är lägga in ett gäng intervaller. Sätt sikte mot nästa gatlampa, höj tempot tills du når den och återgå därefter till ditt vanliga tempo. Kör detta ett par gånger per promenad och du kommer ganska snabbt märka skillnad på hur mycket du orkar. Börja med att gå snabbare ett par rundor, och när du vant dig vid det kan du köra högre tempo och längre intervaller. Försök att komma upp i ett flåsigt tempo så att du får upp pulsen.

Gå i backar

Backintervaller under en promenad är en riktig dunderkur för konditionen. Backträning är otroligt effektiv och får särskilt musklerna i rumpan och låren att arbeta ordentligt. Variera mellan långa steg som liknar utfallssteg och korta intensivare steg uppför backen. Om du har mer kraft kvar, varför inte gå ner för backen och sen upp igen?

Terrängpromenera mera

Du aktiverar fler muskelgrupper genom att promenera på ojämna ytor. Så försök att inte bara gå din vanliga runda om den till stor del är på asfalt eller grusvägar. Gå i skogen, på andra ojämna underlag eller gå bredvid trottoaren om det finns mer ojämnt underlag där. Att testa nya vägar och utmana fötter, ben och rumpa kommer stärka hela din kropp och göra susen för dina muskler och kondition! 

Promenera med stavar

Genom att gå med gåstavar tränar du även överkroppen när du promenerar. Pulsen ökar, förbränningen ökar, du får bra rörelseträning och du blir starkare. Idag finns det även flera träningsstavar med inbyggd fjädring vilket ger extra motstånd och extra träning. Att gå med stavar ger även ett bra stöd och kan vara en bra hjälp för att minska risken att ramla.  

Progga

För att promenaden ska ge så mycket som möjligt är det bra att få upp flåset. För en del är det ovant att gå så snabbt att pulsen höjs och för en del kan det nästan kännas lite obehagligt. Ett knep att få upp konditionen är att progga – en blandning mellan att promenera och jogga. Testa dig fram vad som är skönt för dig, tänk dig att du joggar långsamt eller går fast med ett lätt löpsteg. Ett bra sätt som får upp pulsen men utan att vara lika ansträngande som att ge sig ut på en löprunda. Detta är också ett väldigt bra sätt att komma igång med löpträning om du har det som mål.

Lägg till extra vikt

För att få ytterligare träning under promenaden är ett bra knep att lägga på lite extra vikt. Gör det genom att ha vikter du kan spänna på handleder eller fotleder eller gå med viktväst. Du kan även gå med en vattenflaska i varje hand, packa ryggsäcken tungt eller bära ett barn eller varför inte en kompis på ryggen en bit? 

Bra walkingskor

För att kunna öka tempot, utmana dig med ny terräng eller öka på distansen är bra walkingskor a och o. Skorna är anpassade efter ditt steg och ger dig rätt stabilitet och dämpning under promenaden. Ska du ut i den riktigt tuffa terrängen eller på högre höjder kanske en vandringssko är ett bättre alternativ.

Guide: Så väljer du bra promenadskor.

Glöm inte reflexer

Om du  är ute och promenerar i mörkret glöm inte reflexer, det finns mängder med smarta reflexprodukter. Med reflexer syns du på 125 meters avstånd. Utan reflexer syns du däremot först på 25 meter. Klä dig i reflexivt material och promenera tryggt vidare i höstmörkret.

Gör dig redo för promenad på Intersport

Se även till att du har bra regnjacka och regnbyxor och kläder för lager på lager principen. Med det hemma har du aldrig något att skylla på! Kom in till någon av våra butiker eller shoppa det du behöver på intersport.se.

Andra 'Träningsguider' inlägg