Så väljer du rätt sport-BH
Träningsguider

Så väljer du rätt sport-BH

Undvik de vanligaste misstagen när du köper sport-bh.

7 december 2022

Att tänka på för att hitta bäst sport-bh

När vi rör på oss, motionerar och tränar rör brösten på sig, oavsett hur stora bröst du har och vad du tränar. För att få bra stöd så att du fullständigt kan fokusera på din träning är en bra sport-bh nödvändig och en förutsättning för att kunna ge allt när du idrottar eller tränar. 

Tränar du i rätt bh?

Tyvärr visar undersökningar att många kvinnor inte tränar i rätt bh. Att många gör många av de klassiska misstagen. Här hjälper vi dig att slippa göra de vanligaste misstagen och istället göra det lite enklare att välja rätt, både utifrån aktivitet och din byst. 

Vanliga misstag:

 • Samma bh för all typ av träning - maximera rörelsefriheten under yogan och få maximalt stöd vid träning med mycket hopp genom en sport-bh anpssad efter just din träningsform.
 • Inte undersöka storlek - ta inte bara samma storlek som du "brukar ha". Mät och gå igenom för att hitta rätt storlek på den modell du är ute efter. 
 • Blunda för detaljer och funktioner - kanske är det de justerbara banden, formade kuporna eller knäppe baktill som gör en viss bh till din favorit?
 • Välja en bh i bomull -  ett fukttransporterande material gör att svett och överskottsvärme försvinner och den behagliga känslan består. 

Sport-bh utifrån träning - vilken bh behöver du?

Att träna i rätt sport-bh gör träningen så mycket mer bekväm och många kvinnor upplever att bh:n är det viktigaste plagget bland träningskläderna. Det behöver faktiskt inte vara så svårt att välja den bästa sport-bh:n för just dig, din byst och din träning. Hitta rätt bh för din träning och gör inte om samma misstag. Vi lovar, du känner skillnaden. Precis som du känner skillnad om du springer i rätt löparskor.  

Det första steget till att hitta rätt sport-bh är att fundera på vilken typ av träning du utför. Om du behöver en sporttop till yoga eller löpning är avgörande vid val av bh. Men vad skiljer egentligen en bh med low support mot en med medium eller high support? Vi går igenom så att du enklare kan hitta rätt.

Sport-BH med high support

Vid högintensiv träning krävs mycket stabilt stöd för att minimera bröstens rörelser. Här kan du ibland se fler funktioner som till exempel reglerbara breda axelband, formade kupor och kompressionsmaterial. För den med större bröst föredras ofta det stabilare stödet även för medelintensiv träning för att få bra stöd under träningen. 

När passar en sport-bh med high support?

 • Löpning
 • Fotboll
 • HIIT
 • Handboll
 • Hockey
 • Tabata

Sport-BH med medium support

En BH med medium support passar träning med mer puls och rörelse, mer intensiva aktiviteter som ställer högre krav på stödet i din bh. Har du en större byst kan dessa modeller passa bra även för aktiviteter med lägre intensitet. Här används ofta ett fastare material, den har ofta ett lättare foder eller dubbelt tyg framtill som ger extra stöd, bredare axelband, tightare resår nedtill och lätt vadderade kupor som också kan ge extra stöd. Fastare och mer support utan att rucka på rörelsefrihet i din träning. 

När passar en sport-bh med medium support?

 • Styrketräning
 • Skidåkning
 • Dans
 • Cykling 
 • Padel och annan racketsport
 • Boxning

Sport-top med low support

En bh med low support passar aktiviteter där du rör dig på ett sätt som inte kräver så mycket stöd. De är ofta framtagna i mjukare material med hög komfort och med god rörelsefrihet vilket också gör de sköna att använda i vardagen.

När passar en sport-bh med low support?

 • Yoga
 • Promenader
 • Rörelseträning
 • Core
 • Golf
 • Pilates

Hitta rätt storlek på bh

När du har bestämt vilket typ av stöd du behöver under träningspasset är det dags att hitta din storlek. Det skiljer en del åt mellan olika varumärken, under varje produkt kan du se storleksguider för just den bh du tittar på. 

Sport-bh med kupa

En del tycker om att även träna med en bh med kupa, då finns det ett par extra saker att tänka på för att välja en bra storlek. Bröstet ska ges plats i kupan utan att tryckas ut mot armhålan och heller inte pressas mot bröstkorgen och plattas till, då är kupan för liten. 

Kupstorlek för sportbh

Mått ett, omkretsen, mäts precis under bysten och se till att måttbandet är ordentligt spänt, avrunda till närmaste heltal. Mått två, kupstorleken, mäts där bysten är som störst, dra inte måttbandet för tight och avrunda till närmaste heltal. Även här kan det skilja sig något mellan olika varumärken, så att kolla deras unika storleksguider är att föredra.

Så ska bh:n sitta

En sport-bh ska sitta åt, och vara mycket tightare än din vanliga bh, och vara stabil men samtidigt följsam och aldrig begränsa din rörlighet.  Det är vanligt att kvinnor köper en bh som inte sitter tillräckligt tight runt om, tänk på att att det mesta av stödet ska komma från omkretsen.

Ett bra tips är att testa dig fram i provrummet eller hemma när du väljer sport-bh. Prova många olika modeller och utför det du ska använda bh:n till, spring med höga knän, böj dig framåt och i sidled med överdrift och testa att göra en armhävning eller planka. 

Dags att byta bh!

Tänk på att brösten och kroppen förändras allt eftersom och bh:n behöver då bytas ut. Du kanske går upp eller ner i vikt, brösten förändras vid en graviditet och om du ammar med även med åldern när ligamentet som brösten är uppbyggda av tänjs. En sliten bh bör också bytas ut! När materialet tänjts ut ger den inte det stöd som krävs och det är dags att köpa en ny.

Sport-Bh för större bröst och mindre bröst

Olika bröst kräver olika support men alltid en optimal passform. Du ska välja sporttop beroende på vilken storlek du har på dina bröst, en person med stor byst behöver mer stöd i sin sport-BH för att hålla dem på plats vid träning medans en person med mindre bröst inte behöver samma support för att få fullt stöd. Har du svårt att hitta en bh som passar alla mått kring din byst finns flera modeller med justerbara element, till exempel justerbara axelband, uttagbara kupor eller vaddering och knäppning bak med olika steg. Vissa bh:ar kan även väljas med samma mått som en vanlig bh, med mått runt om i kombination med kupstorlek. 

Faktorer som påverkar stödet

Vad som påverkar supporten i tränings-bh:ar finns det egentligen inget kort svar på, det är flera faktorer som spelar in. Casall är ett av flera varumärken på Intersport som lagt mycket fokus på just sport-bh och de har flera modeller som vunnit priser i flera tester och blivit utsedda till bäst i test. De lyfter bland annat nedan punkter som faktorer som påverkar en bh:s support:

 • Olika kupor och vaddering 
 • Hur sömmarna är formade.
 • Styvheten på materialet och fodrets stretch.
 • Axelbandens tjocklek och om de är reglerbara.
 • Om resårer finns och hur breda och tighta de är.

 

Rätt material och rörelsefrihet

Alla sport-bh:ar i vårt sortiment som är tänkta för träning i någon form är gjorda av funktionsmaterial med fukttransport för att hålla dig torr och sval under träningen. Men materialet och fukttransporten kan skilja sig åt beroende på vilken typ av träning bh:n är anpassad för då det krävs mer eller mindre fuktavvisning vid olika intensitet. En bh för löpning har till exempel betydligt med fukttransport än en bh för yoga och är därför ofta gjord i annat material. 

Snygg tränings-bh tillhör träningskläderna

Tidigare har sport-bhn endast varit ett funktionellt plagg som ofta gömts bakom träningströjor, t-shirts och linnen. Inom området för Sport-BH har utvecklingen gått undan, både när det gäller material, modeller och design. Allt från modeller med bygel, knäppning fram och push-up med mera. De finns kvalitativa funktionsmaterial då de sitter nära kroppen och bör transportera fukt bra.

Även designen har blivit allt mer eftertraktad och både färger, mönster och synliga logotyper och idag är sporttoppen en stark modemarkör och är lika viktig som de andra träningskläderna. Att ta upp färger från skon i Bh:n endast ha en tunnare träningstopp över eller ha vissa partier öppna för att t.ex. i ryggen helt synliggöra sporttoppen är en stark trend. Det är heller inte ovanligt att utöva träning iklädd enbart sport-Bh till ett par träningstights eller shorts, både på grund av värmen men även för att vara riktigt trendig.

För att hitta rätt tights för din träning, se vår guide Så väljer du tights

Välj rätt hos oss!

Löprundan när benen springer som av sig själva, gympasset när du kan lasta på mer och mer eller yogapasset när positionerna sitter, balansen är där och du kan tänja djupt. Då kan inget stoppa dig mentalt. Se till att ha rätt sport-bh för din aktivitet, då kan verkligen ingenting stoppa dig. Vi på Intersport har flera varianter av sport-Bh:ar, allt för att du ska hitta bästa Bh:n för dig och din träning. Är du minsta osäker så är vårt starkaste tips att ta hjälp av någon av experterna i butik. De sitter på stor kunskap och kan enkelt hjälpa dig att välja rätt sport-bh till din typ av träning. 

Andra 'Träningsguider' inlägg